sobota 2. ledna 2016

Smrtná zima: Trocha napětí a jinak nic

Autor: Kate A. Boormanová
Originální název: Winterkill
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015

„Les je tichý a já cítím jemné chvění v zátylku, přesto však pokračuji dál, hlouběji mezi topoly.“

Asi už jsem na čtení žánru young adult stará, nebo fakt nevím. Na Smrtnou zimu jsem až na nějaké výjimky četla veskrze pozitivní a nadšené recenze. Ale v mém případě se nadšení nekonalo. Zadní obálka knihy slibuje, že se bude líbit fanouškům knih Hunger Games a Labyrint: Útěk. První jsem nečetla (zatím) a s druhou jmenovanou se to dle mého nedá vůbec srovnat.

Jedná se o první díl dystopické fantasy trilogie. Uprostřed lesů žije v osadě naprosto uzavřené vůči okolnímu světu mladá dívka Emmeline. Všichni obyvatelé této pevnosti v zájmu přežití následují zavedená pravidla, a kdo se přece jen opováží odporovat, je označen za vzpurného a po zásluze potrestán. Potulovat se za hradbami osady je přísně zakázáno, protože v okolních lesích sídlí zlé síly, zvané malmaci. Ovšem Emmeline do lesů neustále něco láká a táhne, a tak se přece jen vydává odhalit tajemství, které okolní lesy skrývají. Do toho si ji za budoucí ženu vyvolí jeden z vůdců společenství, ovšem její srdce touží po někom jiném. A tak se Emmeline snaží vyřešit jak tajemství okolních lesů, tak i své milostné trable.
Zdroj: nakladatelstvi.hostbrno.cz

Abych nelhala, první kapitoly mě docela zaujaly, ale jak jsem se pročítala dál a dál, mé nadšení a chuť číst docela opadly. Téma jako takové je docela zajímavé, ale čekala jsem mnohem napínavější děj. Myslím, že z námětu by se dalo vytěžit mnohem více napětí, i ta obálka (která je mimochodem výborná) mi přijde děsivější než celý příběh. Neustále se tam hrozí smrtnou zimou, zvanou la prise, která nakonec přijde a odejde téměř bez povšimnutí. O malmaci, který se všichni bojí, je sice sem tam zmínka, ale nic víc. Ani Emmelininy výpravy za hradby osady nejsou nijak závratně napínavé. Poté, co jsem četla Les Mytág (recenze zde), je to prostě slabý odvar.

Není to vyloženě špatná kniha, ale je jednoduchá a plná klišé, nic z čeho bych si sedla na zadek. Už jen ta romantická linka je ohraná až hrůza. Poskvrněnou dívku si vyvolí za svou životní družku jeden z vůdců osady, ona je tím samozřejmě neskutečně překvapena, ale zároveň se výhodnému sňatku brání, protože miluje jiného. Prostě klišé.

I společnost, ve které Emmeline žije, se mi nezdála úplně hodnověrná. Lidé jsou bez výhrad vedeni rádci a všichni jsou takoví zvláště apatičtí a smíření s osudem. Přežívají jednu zimu za druhou, bojí se toho, co se nachází venku a hlavně únosů, z nichž byl poslední před mnoha lety. Asi bych čekala, že je bude mnohem více zajímat, co se děje za branami. Ale budiž. Ale že v závěru bez váhání a strachu přijmou to, co Emmeline objeví, tak to mi přišlo trochu přitažené za vlasy.

Kdybych byla mladší, tak věřím, že mě kniha baví mnohem více. Myslím, že bych nad některými ne úplně logickými prvky moc nepřemýšlela a knihu si beze všeho užila. Ale čím jsem starší, tím jsem kritičtější, a jen tak nějaká kniha mě nenadchne. Ale pravda, nejsem už tak úplně cílová skupina. 

Takže jaký je závěr? Nenadchne, neurazí, mladším čtenářům se zálibou ve fantasy se bude asi líbit. Mě neoslovila, myslím, že ve fantasy literatuře se dají najít rozhodně povedenější kousky. A to i v té young adult. 

Líbila se vám Smrtná zima?

6 komentářů:

  1. proč čteš knihy , které se ti nelíbí ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá otázka :-) Tak abych zjistila, že se mi nelíbí, tak ji musím nejprve přečíst, že :-) A málokdy jsem schopna si udělat adekvátní názor už po pár kapitolách, protože mnoho knih mně zezačátku nezaujalo, ale nakonec jsem byla nadšená, takže většinou se snažím knihu dočíst a to i když se mi zas tak moc nelíbí. Jen málokrát se mi stalo, že bych knihu nedočetla, to už muselo jít o opravdu příšerné slátaniny. Je pravda, že čím více mám načteno, tím více je těžké se mi zavděčit... Nebo prostě nemám to štěstí abych pokaždé sáhla po skvělé knize :-D A to že o knize napíšu, že mě nenadchla či neoslovila ještě neznamená, že je špatná, jen je to prostě můj názor :-)

      Vymazat
  2. Knížku jsem si nedávno pořídila, ale ještě jsem se do ní nepustila. No, snad to nebude tak zlé a nezklame mě :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To že je o ní napsáno tolik kladných recenzí má svůj důvod, takže to že mě nenadchla, ještě neznamená, že tobě se líbit nebude :-) A těším se na tvojí recenzi! :-)

      Vymazat
  3. Mně se líbila hodně. Právě ty přípravy na tu zimu, ten strach, že co se bude dít a hlavní postava, která se nedá a nedá:D. Některé věci jako sebepoškozování, gay, milostný trojúhelník a nadvláda hamounů, kteří se vyžívají v moci a penězích mě už také pomalu přestávají bavit. Ale na druhou stranu - o čem jiném psát? Pokud autoři zariskují něčím neobvyklým, skončí většinou v Levných knihách, a pouze někteří z nás se chytají za hlavu - ,,jakto, že se to panebože neprodává?"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, co člověk (čtenář), to jiný vkus :-) Je pravda, že Emmeline byla pozoruhodně nezdolná :-D Souhlasím, že hodně autorů jede jakoby na jistotu, jsou prostě věci (viz co jsi psala), které baví většinu lidí a osloví většinu čtenářů (včetně mě, co si budeme nalhávat). A na to aby autor zabodoval něčím skutečně originálním, musí být kniha opravdu dobře napsaná (nebo mít skvělý marketing), aby oslovila masu čtenářů a vytvořila nový fenomén, no a pak stejně následují hromady „kopií“ takového díla. Jinak skončí, jak ty říkáš, v Levných knihách :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)