neděle 15. listopadu 2015

Odpusť a zapomeň: Rodinné drama s nádechem romantiky

Autor: Patricia Scanlan
Nakladatelství: BB/art
Rok vydání: 2009

„Pochopila, že její matka má pravdu: musí se přenést přes minulost a vyrovnat se s ní, nebo nebude nikdy šťastná.“

Mým oblíbeným žánrem je hlavně fantasy, dále detektivky a pak také společenské a historické romány. Knihy pro ženy příliš nevyhledávám, ale čas od času mě přepadne touha si nějaký sladkobolný, romantický příběh se šťastným koncem přečíst. Od Patricie Scanlan už jsem četla trilogii Město dívek, Město žen, Město života a docela se mi to líbilo, tak jsem si jednoho odpoledne v knihovně řekla, že dám šanci další trilogii, která začíná právě románem Odpusť a zapomeň.

Zdroj: kosmas.cz
Hlavní hrdinka Connie Adamsová se chystá provdat dceru Debbii, i přestože s jejím nastávajícím tak úplně nesouhlasí. Konflikt nastává v momentě, kdy Debbie za žádnou cenu nechce, aby na svatbě byl její otec Barry, který se s její matkou před mnoha lety rozvedl a Debbie mu to stále nemůže odpustit. On se však na svatbě finančně podílí a touží se jí zúčastnit, a to i se svou druhou manželkou Aimee a dcerou Melissou. Před Connie teď stojí důležitý úkol dát rodinu dohromady. Podaří se jí ty dva usmířit? A dokáže Debbie otci odpustit? A aby toho nebylo málo, do toho se ještě zaplétá příběh Debiiny nadřízené Judith Baxterové, na první pohled zapšklé staré panny starající se o svou matku.

Patricia Scanlan v knize nesází jen na romantickou dějovou linku, ale rozehrává rodinné drama, které není zas až tak neobvyklé, neboť rozvedených rodin je v dnešní době více než dost, a vztahy mezi bývalými a novými partnery či mezi nevlastními sourozenci nejsou vždy úplně růžové. Ale nebudeme si nic namlouvat, je to trochu pohádka o tom, jak hodná a spořádaná Connie přišla o manžela, který si našel novou ženu, oslnivou, přímočarou a cílevědomou kariéristku (na těch to vlastnostech vlastně není nic špatného, ale i tak je postava Aimee podána tak, že už ji od začátku nemáte rádi), aby on v závěru zjistil, že vlastně o hodně přišel a chyboval….

Kniha není nijak komplikovaná, žádné hlubokomyslné úvahy tam nehledejte, naopak se čte lehce a dokáže vás vtáhnout do děje. Je to prostě takové typické čtení pro ženy. Vzhledem k tomu, že hlavní hrdinka Connie je žena těsně před padesátkou, věřím, že se kniha bude líbit právě této věkové kategorii. Connie je prototyp silné hrdinky, kterou život jen tak nezlomí, což může být pro mnoho čtenářek svým způsobem inspirativní. Patricia Scanlan má vůbec talent ve svých čtenářkách vzbuzovat pocit, že se dokáží stejně jako její hrdinky vzchopit, být silné a životní situaci ve které nejsou šťastné, změnit. Alespoň ve mně její knihy takový pocit vyvolávají :-).

Ale pokud nejste cílová kategorie, tedy osoba ženského pohlaví, která má pubertální období dávno za sebou, tak asi kniha nebude pro Vás to pravé :-).

Jaký je Váš oblíbený román pro ženy? 

2 komentáře:

  1. Přiznám se, že obálkou by mě kniha příliš nezaujala, a jak tak čtu recenzi, nejspíš ani nebudu cílová skupina. I tak to ale zní jako zajímavý příběh, který si své čtenáře (čtenářky) jistě najde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jo no, kdybych už od této autorky něco nečetla (tehdy to bylo na doporučení), tak o takovou knihu ani nezavadím :-D Ale kupodivu to fakt nebylo zas tak špatné :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)