Autor: Ruediger
Dahlke
Nakladatelství:
Computer Press (Cpress)
Rok vydání:
2014
„Rostlinná strava je prastará a – jak bylo
nyní i vědecky prokázáno – představuje nejzdravější způsob výživy.“
Tato kniha volně
navazuje na knihu Strava pro klid v duši (recenze zde), kde se autor zaobírá
veganskou stravou, jejím vlivem na zdraví a vyvrací mýty o konzumaci
živočišných výrobků. A protože mnoho lidí, kteří jsou veganskou stravou nedotčeni,
ale chtěli by ji vyzkoušet, neví, co by vlastně měli jíst, vyšla tato skvělá a
inspirativní veganská kuchařka.
Úvodem je
shrnuto několik fakt z knihy Strava pro klid v duši, zvláště
vliv veganské stravy na zdraví a také to, na které prvky a vitamíny si dát
pozor, aby ve stravě nechyběly.
Samotné recepty
jsou rozděleny do několika oddílů. První jsou Veganské maličkosti, zahrnující recepty na nápoje, nejrůznější
pomazánky a svačinky. Já osobně jsem vyzkoušela slunečnicovou pomazánku, která
je jednoduchá, zdravá a opravdu výborná. Navíc se dá připravit v různých
variacích.
Další je
kapitola Peace food pro každý den, zaměřená
na obvyklá každodenní jídla - od polévek, přes těstoviny, pizzu, kari, až po
různé knedlíky a veganské varianty masových jídel (jako je svíčková, řízek či
gyros). Vyzkoušenou mám polévku
z červené řepy a karotku se smetanou, kokosem a kari. Můžu říct, že s tímto
jídlem slavím úspěchy u všech svých přátel :-).
Dále
následuje oddíl receptů s příhodným názvem Vaření pro přátele, který zahrnuje drobné veganské chuťovky a
taková už trochu netradičnější jídla.
A poslední
oddíl s názvem Veganské a sladké
se zaměřuje jak jinak než na sladkosti. Najdete tady recepty na koláče, závin,
lívance, brownies a mnoho dalších. Já zkoušela
krém z avokáda a datlí a indický rýžový desert. Olizovala jsem se až za
ušima :-).
Líbí se mi,
že všechny recepty jsou poměrně jednoduché (a to i pro takového nevařiče jako
jsem já :-)), doplněné o fotografii (takže člověk má představu jak by výsledek jeho snažení
v kuchyni měl vypadat), a hlavně nenáročné na speciální ingredience. Většinu z toho máte doma, nebo se to dá
zakoupit v nejbližším supermarketu, příp. zdravé výživě. Ovšem věřím, že
někoho, kdo se stravuje konvenčně a zdravému stravování teprve přichází na chuť,
mohou zarazit některé ingredience typu tofu, tempeh, tahini, seitan apod. Proto je kniha na konci doplněna o významový
slovníček, aby si kuchař udělal jasno a věděl, co ve zdravé výživě vlastně
kupuje :-).
Komu bych
tedy knihu doporučila? Tak samozřejmě veganům, ale i těm, kdo se o zdravou
stravu zajímají a chtějí si vyzkoušet nové, zajímavé recepty bez živočišných
výrobků. Nevegané zjistí, že veganská strava může být stejně chutná a pestrá
jako strava klasická. Mně osobně se kuchařka moc líbí a určitě z ní budu
vařit častěji.
Jaká je Vaše
oblíbená kuchařská kniha? :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)