Autor: Ruediger Dahlke
Nakladatelství: Computer Press
(Cpress)
Rok vydání: 2014
„Padesát dva miliard zvířat na Zemi musí
každoročně zemřít pro šest miliard lidí.“
Už nějakou
dobu se snažím omezit konzumaci živočišných výrobků. Tedy, nikdy jsem nebyla
vyloženě masožravec, ale mléčných výrobků, a to hlavně jogurtů a sýrů, jsem do
sebe naládovala víc než dost. Důvodem ke změně stravy byly v mém případě
hlavně zdravotní potíže, což mě donutilo se trochu začít zajímat, co že to do
sebe vlastně cpu a jaký to má na mé tělo účinek. Tak se mi do rukou dostala
kniha s podtitulem Jak
strava bez masa a mléka léčí tělo i mysl. Řeknu Vám, že to bylo docela zajímavé čtení :-).
Kniha je
rozdělena na čtyři části. První část se zaobírá tím, jaké účinky má konzumace
masa, mléčných výrobků a vajec na naše zdraví. Čtenář se dozví, jakým způsobem
tyto produkty přispívají ke vzniku kardiovaskulárních chorob, rakoviny,
obezity, cukrovky, osteoporózy, autoimunitních poruch a zjistí, že konzumace
masa člověka ovlivňuje nejen po stránce fyzické, ale i po stránce duševní.
Druhá část se
zabývá tím, jak se takový biftek nebo sklenice mléka dostane na náš stůl.
Vyobrazuje, jaké nekalé praktiky se používají na jatkách a jak jsou zvířata
trápena ve velkochovech.
Ve třetí
části se autor věnuje trošku veselejším věcem. Radí, jak se správně stravovat
bez živočišných produktů, aby nám nic nechybělo. Zabývá se i tím, jak je
důležité chodit na sluníčko, ale také jak si pomocí látek jako je například serotonin
vylepšit náladu :-).
Závěr knihy
obsahuje 30 veganských receptů, které ale nejsou doplněny obrázky, což pro mě
bylo trochu demotivující, abych recepty vyzkoušela. Proto jsem si zároveň
půjčila navazující kuchařku Strava pro klid v duši – Recepty
veganské kuchyně, o které bude řeč příště :-).
Mně osobně
přišla kniha velice zajímavá. Nemůžu říct, že by mi vyloženě otevřela oči, ale
myslím, že neuškodí se zamyslet nad tím, co stojí za těmi úhlednými balíčky
masa a sýrů v supermarketech a trošku to donutí člověka se ptát, jak se
tam to maso vlastně dostalo. A ačkoli jsem několik videí toho, co se děje na jatkách viděla, nebylo
mi zrovna nejlíp, když jsem to četla. Dokonce jsem se cítila trochu provinile,
že díky naší „nenažranosti“ trpí tolik zvířat.
Ruediger Dahlke je dlouholetý zastánce
veganské stravy a zároveň lékař a průkopník psychosomatické medicíny, takže ví,
o čem mluví. Vše krásně a srozumitelně vysvětluje, každé tvrzení má podloženo
pádnými argumenty, citacemi a studiemi.
Nebojte, autor není žádný fanatik a ani Vás nenutí, abyste se okamžitě stali
vegany, spíš předkládá informace a ukazuje, že stravovat se dá i jinak, ku
prospěchu Vašemu, zvířat a celé planety.
Takže pokud
se zajímáte o zdravé stravování nebo řešíte jak zlepšit svůj zdravotní stav,
věřím, že tato kniha Vás zaujme.
Zajímají Vás
knihy ohledně zdravého stravování?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)