pondělí 11. ledna 2016

Vyjednavač: Originální a čtivý fantasy příběh

Autor: Brandon Sanderson
Originální název: Warbreaker
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2010

 „Ty nejsi zrovna lstivá, má milá,“ podotkl Hymnus. „Lstivý člověk je ten, kdo bojuje s malou, dobře ukrytou dýkou, kterou nečekaně vytáhne ze zálohy. Ty jsi spíš někdo, kdo protivníka rozmázne na míle viditelným balvanem…“

Přiznám se, ačkoli se považuji za milovnici fantasy, od tohoto autora jsem dosud nic nečetla. A přitom Brandon Sanderson není žádný nováček, stojí za takovými knihami jako je Elantris či série Mistborn. Ale i přesto jsem neměla žádná velká očekávání a musím říct, že jsem nadšená. V záplavě young adult fantasy knížek je tato velice příjemným překvapením a ještě příjemnější četbou.

Zdroj: talpress.cz
Vyjednavač je příběhem dvou idriských princezen, boha statečnosti Hymna, záhadného Vashera, žoldáka Dentha, a také tajemného Božího krále. Ti všichni sledují své cíle a bojují své bitvy ve světě prodchnutém magií, která je závislá na použití Dechu a přítomnosti barev. Podstatou příběhu je hrozící válka mezi Idrisem a Halladrenem. Z Idrisu je poslána princezna, aby se provdala za hallandrenského Božího krále. Musí se poprat s naprosto odlišnou kulturou, v Hallandrenu se lidé, jež zemřeli statečně, vracejí jako bohové, kteří pak žijí u dvora a jsou uctíváni suitou kněžích. Do Hallandrenu se vydává posléze i její sestra s cílem jí pomoci. Co se ale původně zdálo jako výprava s jednoduchým úkolem, se změní v boj o přežití a také o to, aby válce bylo zabráněno. Což není tak snadné, neboť jsou lidé, kteří na válce mají svůj zájem. Tak se roztáčí kolo intrik, lstí, nebezpečí a nejedné zrady.

Tahle kniha mi udělala nemalou radost. Mám ráda fantasy knihy, kde je neotřelá a propracovaná magie (i když chvíli trvá, než aspoň trochu pochopíte jak to s tím Dechem a biochromou vlastně je), osobité a charismatické postavy, a napětí, akce a intriky přesně v takové míře, aby příběh bavil a nebyl příliš rozvláčný či uspěchaný.

Brandon Sanderson má opravdu dobře napsané postavy. Žádná z nich není hrdina s velkým H a přece jsou nesmírně sympatické. Hymnus, bůh statečnosti, který se tak úplně být bohem necítí, mi se svou nechutí cokoli podnikat a se svými cynickými a sarkastickými poznámkami doslova učaroval. Princezny, ač zpočátku trochu naivní, se do toho nakonec pořádně opřou a nezůstávají nikomu nic dlužny. Boží král, původně tak působivě děsivý se nakonec ukáže být spíše obětí než hrozbou, a to pochopitelně nejsou všechny postavy.

Příběh je čtivý, propracovaný, nic neskřípe, neruší žádné nelogické zvraty. Kniha splétá dohromady několik dějových linek, ale tak mistrně, že nejste zmateni a všechno do sebe nakonec krásně zapadá. Líbí se mi, že ačkoli kniha obsahuje propracovaný systém magie a zajímavé prostředí, neměl autor potřebu z toho dělat několikadílnou ságu. Dostanete přesně jeden ucelený příběh bez nutnosti čekání a shánění dalších svazků. To se dnes ve fantasy literatuře zas tak často nevidí.

Tento autor mě skutečně zaujal a já už netrpělivě sháním další svazky. A pokud máte rádi ryzí fantasy, plnou magie a dobře napsaných postav, tak jen do toho! Nebudete zklamáni :-).

Znáte Brandona Sandersona? Četli jste od něj něco?

4 komentáře:

  1. Sanderson píše fakt dobře. :) Moc se mi líbila sbírka novel Tři tváře. Dál jsem četla i Ocelové srdce, které mě ale už tolik nezaujalo. Kdyby tě to zajímalo, moji recenzi najdeš tady: http://www.literarnialchymie.cz/recenze-ocelove-srdce/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za odkaz, koukla jsem na to :-) Vidím, že mám co dohánět :-) A přečetla jsem si i tvůj rozhovor s Vilmou Kadlečkovou, je moc skvělý a nesmírně zajímavý :-) Mycelium jsem četla první tři díly a je to fajn si přečíst něco o autorovi a co to obnáší vydat takovou knihu :-)

      Vymazat
  2. O autorovi jsem již slyšela, ale ještě jsem se nedokopala k přečtení nějaké jeho knihy. Vzhledem k tomu, že fantasy knihy mám také velmi ráda a tvoje recenze byla kladná (jen tak mimochodem, také velmi pěkná), tak to snad bude brzy :)

    http://dark-ginger-lady.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Určitě mu dej šanci, mně se kniha fakt líbila a to přitom není jeho nejznámější ani nejlepší dílo :-) Už mám sehnaný první díl jeho velmi opěvované série Mistborn, tak jsem zvědavá, jestli dostojí mému očekávání :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)