středa 2. prosince 2015

Les Mytág: Podmaní si vás a nepustí

Autor: Robert Holdstock
Nakladatelství: Polaris
Rok vydání: 1994

„Jak jsme tam tak stáli a uctivě si mrtvolu v jámě prohlíželi, zemina z náprsního krunýře se zvedla a kostra se dala do pohybu.“

První díl stejnojmenné série jsem kdysi rozečetla, ale po pár kapitolách jsem jej odložila s tím, že mě to prostě nebaví. Uplynulo pár let, já si trochu vytříbila literární vkus a podruhé jsem se začetla do Holdstockova románu, a světe div se, Les Mytág mě zcela pohltil.

Příběh se odehrává v období po druhé světové válce. Válečný veterán Steven Huxley se vrací na anglický venkov do rodného Dubového srubu poblíž Ryhopského lesa. Jeho rodiče jsou již mrtví a Steven se po návratu setkává se svým bratrem Christianem, který vykazuje známky jakési posedlosti Ryhopským lesem. Stejnou posedlostí trpěl i jejich otec George Huxley, který se snažil les prozkoumat a vše si zaznamenával do svého deníku. Steven se ve srubu usazuje a pročítá otcův deník a postupně i na něj začíná působit kouzlo prapůvodního lesa a jeho záhadní obyvatelé. Poté Christian nenávratně mizí v lese a Steven naváže vztah s Guiwenneth - mytágem, a následně se vydává spolu s kumpánem Harrym Keetonem do lesa Guiwenneth zachránit. Dovolí mu prastarý les a jeho obyvatelé najít, co hledá a zachránit svou vyvolenou?

Zdroj: martinus.cz
Autorovi stačilo k vytvoření legendárního díla pár postav a les. Žádné okázalé bitvy, žádné putování přes půl světa, žádní čarodějové či draci. Prostě les. Tajemný, zlověstný, obývaný mytágy, kde se čas a prostor řídí vlastními pravidly. Vskutku výborná kniha a vůbec nechápu, jak jsem ji tehdy mohla odložit jako nezáživnou :-). Jedná se totiž o dechberoucí příběh plný napětí a tajemna.

Autor čtenáře rozhodně nešetří. Napětí stoupá od první stránky a čtenář je okamžitě lapen do osidel tajuplného lesa. Autor zpočátku jen naznačuje, co se v lese odehrává a jací jsou jeho pradávní obyvatelé. I přesto, že vám místy běhá strach po zádech, les se vám zarývá pod kůži a vy toužíte vědět, co se stane dál.

 A co se vlastně v temném lese ukrývá? Nejedná se o ledajaké obyvatele, jsou to mytága (= imago mýtu) – zhmotnělé představy dávných mytologických postav, které les tvoří z archetypů ukrytých v našem podvědomí (inspirace C. G. Jungem). A tak se setkáváme s různými postavami keltské a staroanglické mytologie. Tady jsem trochu narazila na svou vlastní neznalost, neboť kromě Robina Hooda jsou to pro mě mýty neznámé, a věřím, že s důkladnou znalostí těchto bájí by bylo čtení o stupeň lepší zážitek.

V druhé půlce knihy míra napětí trochu upadá, ale před koncem opět pořádně graduje a vy se prostě nemůžete dočkat, jak to skončí. A i když si představujete plejádu možných konců, autor vás stejně lehce překvapí.

Les mytág je hrůzostrašný, tajemný, a přece tak fascinující, že absolutně chápete posedlost hlavních hrdinů. Autor přesně dávkuje jednotlivé náznaky tak, že jste nenávratně chyceni.  Myslím, že Les mytág je svým způsobem mytágo samo o sobě. Z vašeho podvědomí pomocí knihy vzniká příběh, který vám nedá spát a já už mám v knihovně zarezervovaný další díl, který je prý ještě lepší :-). 

Učaroval vám Les Mytág stejně jako mně?


2 komentáře:

  1. Tak tohle nebude můj šálek kávy...

    Byla jsi úspěšně přidána do seznamu knižních blogerů - http://www.cathychloupkova.cz/2015/12/knizni-blogeri.html . :) Děkuji za vyplnění a případné šíření seznamu dál. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) No jo no, každému se holt líbí něco jiného :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)