Autor:
Ashley Adams
Nakladatelství:
Synergie Publishing SE
Rok vydání:
2014
Tentokrát tu
mám opět recenzi na kuchařku.
Zkouším ze stravy vyřadit mléčné produkty a tak hledám cesty, jak klasické
mléčné výrobky nahradit nemléčnými alternativami s ideálně totožnou chutí.
Ještě před pár lety jsem byla na sýrech a jogurtech závislá, takže mám občas
doslova abstinenční příznaky :-D. Tahle kniha vypadala, že by mohla můj
problém vyřešit :-).
V úvodní
části knihy autorka vysvětluje, proč je dobré se mléku vyhýbat, jak snadno
přejít na bezmléčnou stravu a jak zajistit, aby nám nechyběl tolik potřebný
vápník. Zároveň v jednotlivých kapitolách představuje potraviny, které
jsou ideální pro výrobu bezmléčných produktů, jedná se o mandle, kokos, sóju,
rýži a konopí. Následuje kapitola s recepty pro výrobu základních produktů
jako je mléko, sýr, smetana apod. Ve zbytku knihy najdeme nejrůznější recepty
na snídaně, polévky, hlavní jídla, dezerty a také recepty pro děti. To vše
samozřejmě bez mléka, s rostlinnými alternativami.
Úvodní
kapitoly jsou nesmírně poučné. Dozvíte se, že mléko skutečně není pro zdraví
nijak přínosné a že strava bez mléka není žádná tragédie, naopak „mléko“ a jiné
výrobky z rostlin jako jsou mandle, kokos apod. jsou mnohem zdravější a
pro naše tělo prospěšné.
Naprosto
perfektní je kapitola o výrobě rostlinných „mléčných“ produktů. Chcete si
udělat kešu mléko? Kokosovou zakysanou smetanu? Tofu ricottu? Mandlový jogurt? Žádný problém. Pár
základních ingrediencí, podrobný recept, trocha kuchařského umu a voilà, dobrota
je na světě :-). Vážně, je to tak jednoduché, že se skoro až stydím, že na kešu mléko potřebuji recept
:-D.
Všechny
tyto „základní“ produkty můžete využít v jakémkoli dalším kuchařském
kouzlení. Ale pokud se chcete inspirovat, najdete v této kuchařce výborné
recepty na muffiny, quiche, krémové polévky, cupcakey, zmrzliny a mnoho
dalších… Velmi lákavě vypadají také dezerty a sladké pečivo, jen na můj vkus autorka používá příliš mnoho cukru, kterému se snažím vyhýbat. Většina receptů je navíc doplněna lákavými fotografiemi.
Kromě kešu a
mandlového mléka jsem vyzkoušela pizzu z těsta z quinoy,
která byla výborná a navíc bezlepková. Jen jsem, já lenoch, nedala těsto do
olejem vymazané pánve, jak bylo v receptu, ale šoupla ho na pečící papír, což nebyl
nejlepší nápad, neboť se to na něj přilepilo a my pizzu seškrabávali lžičkou
:-D.
Jo a malá připomínka. Příště by
to chtělo dát trošku větší pozor na překlepy a pořadí písmen (v kapitole o
kokosu je kyselina laurová jednou i lauerová či laureová). Ale co mě
potěšilo je, že kuchařka je doplněna o poznámky, kde používané ingredience a přístroje
sehnat v ČR.
Pro ty, co se
chtějí vzdát mléka nebo omezit konzumaci mléčných výrobků, je to výborný průvodce bezmléčnou
stravou. A věřím, že i vegansky se stravující lidé si tam najdou své recepty,
ačkoli kuchařka není primárně veganská.
Máte rádi
bezmléčné alternativy klasických mléčných produktů? :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)