pondělí 30. ledna 2017

Lednové radosti

Nejsem zastánce článků typu rozbalovačka, chvástačka, koukejte, co mi přišel za balík a tak. Na druhou stranu se ráda dozvím, co kdo právě čte, četl, plánuje si přečíst i jinak než formou recenze. O všech knihách, které mi projdou pod rukama recenze nepíšu, ale některé stojí i přesto za povšimnutí a ráda bych je čtenářům představila. Takže hodlám každý měsíc shrnout, co mě hezkého knižního (i neknižního) v daném období potkalo :-).

Co mě v lednu zaujalo
Nejlepší knihou byla asi Jozova Hanule (recenze), tak krásný příběh o lásce už jsem dlouho nečetla. Pobavila jsem se u Malevilu od Roberta Merleho a u knihy Griša - Světlo a stín od Leigh Bardugo (recenze). Rozečetla jsem Královnu ohně od Anthonyho Ryana, ale ani po prvních sto stránkách mě to nedokázalo pořádně chytit, tak jsem zvědavá, jak se to vyvine dál. Přelouskala jsem i Tajný život v Bílém domě (recenze), což mě bavilo hodně, neboť zákulisí americké prezidentské rezidence a obecně soukromý život prezidentů mě zkrátka zajímá. Také jsem se vzmužila a dala jsem jednu anglickou knihu (mám předsevzetí přečíst alespoň jednu knihu v angličtině měsíčně) a to Pay It Forward od Catherine Ryan Hyde (v češtině Pošli to dál), která byla skvělá, dojemná, emotivní a donutila mě k zamyšlení nad lidskou morálkou. Recenze nebude, ale rozhodně si to přečtěte :-).



Čarování v kuchyni
Zdravé jídlo je mou zábavou, životní nutností a někdy i posedlostí. V lednu přibyly do mé knihovničky hned dva poklady - Kuchařka ze Svatojánu od Evy Francové, která píše stejnojmenný blog a Nová biokuchařka Hanky Zemanové. Kuchařky jsou to velmi inspirativní, recenze časem chystám, zatím zkouším recepty, aby bylo o čem psát :-).


 Nakladatelství Větrné mlýny
Už je tomu nějaký ten pátek, co mě toto malé brněnské nakladatelství oslovilo, jestli bych neměla zájem recenzovat nějakou knihu z jejich překladové literatury. Zájem sice byl, ale měla jsem pocit, že to nějak vyšumělo, a tak jsem byla jednoho dne překvapená, co mi to pošťák přinesl. Můj literární přehled se tak rozšířil o knihu slovinského autora Dušana Čatera Džehenem (recenze) a knihu Rus je ten, kdo miluje břízy od Olgy Grsjanové. Obě mě velmi mile překvapily a druhá zmíněná se mi líbila fakt hodně.


Knihovna
Ani v lednu nezůstala místní knihovna ušetřena mé návštěvy, vlastně dvou. Sice jsem tam šla přesvědčená, že nic nebudu půjčovat a opět to nevyšlo. Klasika. Úlovky viz fotky, kdy to budu číst, nemám tušení :-).




Filmy a seriály
Polapil mě seriál Mad men (česky Šílenci z Manhattanu), který se odehrává v 60. letech minulého století v prostředí reklamní agentury sídlící na Manhattanu. Tehdejší móda, ironické vtípky, alkohol a cigarety všude a pořád, povrchnost, nevěra... To vše tvoří celek, na který se dobře dívá, a seriál mě opravdu baví.

Zdroj: amc.com
Taky jsme viděli další dlouho očekávanou řadu SherlockaBenedictem Cumberbatchem a Martinem Freemanem. První díl byl dost zvláštní a trochu mě zklamal, druhý byl lepší a třetí naprostá pecka, i když  to se starým dobrým Sherlockem nemělo mnoho společného :-).

Zdroj: tvguru.cz
Po přečtení Jozovy Hanule jsem to nevydržela a asi po stopadesáté jsem zhlédla film Želary

Ze života
Byla jsem u zubaře a na půl roku mám zas klid, neboť zoubky mám jak perličky :-D. Taky jsem navštívila rodinu, po několika letech zase sáňkovala, rozbila boby i lopatu, nespala více než pár hodin denně, vyhrála dm baby box, nakoupila si nové oblečení a i přesto, že je pořád zima a tma si jednotlivé dny docela užívám.

Náš pražský výhled z okna :-)

Jak jste se měli v lednu vy? Četli jste nějakou z výše zmíněných knih? :-)

6 komentářů:

  1. Na královnu ohně se teprv chystám. Ještě musím přečíst dvojku. Na Královnu jsou zatím spíš takové rozpačité ohlasy tak doufám, že se mi bude líbit. Jinak ze seriálů jsem viděl Sherlocka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A líbil se? :-) No já jsem právě zatím taky taková rozpačitá, první dva díly jsem přečetla jedním dechem, ale tady se musím zatím do čtení vyloženě nutit, tak snad se to rozjede :-)

      Vymazat
    2. Rozhodně líbil. Ten seriál řadím mezi ty nejoblíbenější. Teď jsem jen zvědavý jestli to úplně uzavřou nebo bude občas speciál.

      Vymazat
  2. Skvělý článek, takové pěkné shrnutí :) Griša a Temnější tvář magie mě zaujaly také :) A na novou řadu Sherlocka se těším :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :-) Joo, Sherlock je fajn, sice jsem po zhlédnutí úplně prvního dílu tvrdila, že se mi tam Benedict Cumberbatch vůbec nehodí, ale teď na něj nedám dopustit :-D. A na Temnější tvář magie jsem fakt zvědavá :-).

      Vymazat
  3. Jozova Hanule je báječná knížka. Četla jsem ji tuším dva roky zpátky po tom, co jsem viděla divadelní představení Želary. Které je výborně zpracované a za mě osobně jeden z nejlepších divadelních zážitků vůbec. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)