čtvrtek 5. ledna 2017

Krvavé tažení: Prachmistrovská jízda pokračuje

Autor: Brian McClellan
Originální název: The Crimson Campaign
Série: Prachmistři (2.)
Nakladatelství: Talpress
Rok vydaní: 2016

„Ještě jsme neskončili starče,“ ucedil a s cvaknutím zarazil meč do pochvy. „V adranských novinách tě označují za spasitele, ale podle mě si řezník a zradil jsi svého krále.“
„To jsem.“ Tamás jen pokrčil rameny.

Po přečtení slibného Příslibu krve (recenze zde) jsem s druhým dílem prachmistrovské série příliš neotálela. Krvavé tažení je přesně tak krvavé, jak název slibuje. Mrtvoly by se daly přehazovat vidlemi a prakticky neustále se válčí. Zní to sice trochu morbidně, ale věřte, je to skvělá kniha, která si nic nezadá s prvním dílem.

Zdroj: databazeknih.cz

Na Adro přicházejí těžké časy. Po převratu a událostech na Jižním štítu je ve válce s Kezem. V bitvě o Budwiel zůstane polní maršál Támas se dvěma brigádami a svými prachmistry odříznut od zbytku adranské armády v Kezu a vydávají se na dlouhou a strastiplnou cestu zpět do Adopestu. Zatímco bojují o holé přežití, adranské vojsko při bojích s Kezy troubí na ústup a v Adopestu bují zločinnost, zrada a intriky. Hrdinové se snaží zemi stůj co stůj zachránit, ale osud jim hází klacky pod nohy a na kezské straně navíc stojí šílený bůh Kresimír. Podaří se jim pohromu valící se na Adro odvrátit?

V prvním díle autor nasadil laťku poměrně vysoko a můžu s potěšením říci, že kvalita a klady zůstaly zachovány. Setkáváme se starými známými. S polním maršálem Tamásem, který se svými prachmistry cestuje nepřátelskou krajinou, na válečnou frontu se podíváme s jeho synem Tanielem Dvě Kule a se situací v Adopestu se seznámíme pomocí vyšetřovatele Adamata. Stejně jako v prvním díle není na nějaký hlubší rozbor postav prostor, takže je vlastně poznáme jen přes jejich hrdinské skutky. Příběh táhnou hlavně muži, ženy jsou víceméně jen do počtu, ale co si budeme povídat, válka je především mužská záležitost (feministky nechť odpustí). Příjemným překvapením je postava privilegovaného jménem Bo, se kterým jsme se setkali už v Příslibu krve a který tady dostal více prostoru. Vyloupnul se z něho fakt sympaťák :-).

Autor si s postavami pohrává jak kočka s myší. Když už se zdá, že jsou hrdinové z nejhoršího venku, připraví jim další velice nepříjemnou situaci, jako by zkoušel, kolik toho vydrží. Takže i přes poněkud rozvláčný začátek si akce, napětí a překvapivých zvratů užijeme více než dost. Celou dobu se víceméně pohybujeme ve válečné vřavě, takže se taktizuje, vymýšlí lsti a léčky a bojuje na život a na smrt. Čas války je temný, nedá se věřit nikomu a ničemu, a hrdinové netuší, zdali se dožijí příštího dne. Prachmistrovská kabala pálí prach jako divá a bohové? Ti si dávají s pomocí značně načas.

Prachmistrovská série je zatím opravdu povedená, zábavná a nadmíru čtivá. Co autor začal v prvním díle, teď zdárně rozpracoval a já už se opravdu těším na třetí díl s názvem Podzimní republika, který nedávno vyšel. Jestli autor bude pokračovat ve stejném duchu, máme se rozhodně na co těšit :-).

Máte rozečtenou prachmistrovskou sérii? Líbí se vám?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)