čtvrtek 29. září 2016

Nanejvýš čtyři hodiny spánku: O mateřství s vtipem a nadsázkou

Autorka: Marlène Schiappa
Originální název: Pas plus de 4 heures de sommeil
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Rok vydání: 2015

„I když jsem vzhůru, tělo proti mé vůli spí dál. Nejsem schopná mu přikázat, aby se zvedlo. Přílišné vyčerpání. „Mami, potřebuju čůrat a bojím se na záchod...“ Hluboce vzdychnu, jak se snažím nabrat energii.„Mami, potřebuju čůrat a...“ Pár centimetrů ode mě se ozve hluboký hlas a udeří mě do uší:
„No jo, mamka už jde, zlato!“
Frank. Takže je vzhůru.
„Proč nejdeš ty?“
„Volala mami...“

Být matkou vůbec není lehké. Jakkoli jsou obrázky rozesmáté maminky s roztomilým drobkem v náručí krásné a dojemné, tak o to více jsou většinou nereálné. Vážně, sama o tom vím své :-). Taky jsem byla kdysi plná ideálů, jak musí být život s miminkem báječný. Co si budeme povídat, ne vždycky tomu tak je, takže když jsem rozečetla knihu s příhodným názvem Nanejvýš čtyři hodinky spánku a s obrázkem těhotenského bříška na obálce, měla jsem tendenci se dívat kolem sebe, jestli mě autorka odněkud nesleduje, neboť strasti, radosti a úskalí mateřského, potažmo rodinného života dokázala vykreslit naprosto přesně (občas jsem měla pocit, že některé rozhovory musela odposlouchat u nás doma :-D).

Zdroj: kniha.cz

Emma je typická matka s dětmi na mateřské. Své potomky sice bezmezně miluje, ale přece jen ji stereotyp péče o děti malinko ubíjí a ráda by se vrátila zpátky do pracovního života. Naproti tomu si Morgane úspěšně buduje kariéru a žije svobodomyslným životem v centru Paříže. Bod zlomu nastává tehdy, když Morgane zjistí, že je těhotná. Má obětovat vysněnou práci nebo šťastný rodinný život? Dávné kamarádky se po letech setkávají a navzájem se snaží si pomoci s nelehkými životními situacemi a rozhodnutími.

Předesílám, že tohle je čtení hlavně pro mámy, ať už ty budoucí nebo současné (ale možná se mýlím a zaujala by i nějakého tatínka :-)). Hlavně proto, že se v téhle knize najdou a poznají. Ačkoli podtitul zní Mateřství po francouzsku, tak hlavní hrdinky řeší úplně stejné problémy a potíže jako žena s ratolestmi u nás. Jen tak namátkou - pocit vyčerpání a nezvládnuté domácnosti, noční vstávání, vidina dokonalé a perfektní matky, kterou se nedaří být, nepochopení okolí (zvláště partnera), neustálé přebalování, krmení a šťastné chvíle klidu, když děti konečně usnou. A také pocit, že svět svobodných a bezdětných kamarádek se nenávratně vzdálil a že slovní zásoba se omezila na hají, haf a čiči, a že IQ prudce klesá a každá debata týkající se něčeho jiného než jídla či plín je prudce intelektuálně náročná. Přesně tohle nám autorka bez uzardění servíruje, ale nebojte se, nejedná se o pouhý výčet mateřských povinností, naopak vše popisuje s náležitým vtipem, nadsázkou a řádnou dávkou sebeironie. To činí knihu opravdu zábavnou a velmi čtivou.

„A minutu nato si říkám, že jestli strávím ještě jeden den vyměňováním plínek jako na běžícím páse, třepáním jedné lahvičky s mlékem za druhou a neustálým přenášením dcery z postýlky do parku a z parku do postýlky, tak to nakonec do toho parku vezmu zkratkou skokem z okna.“

Také si neodpustí přemítání na věčné téma rodina versus kariéra. Jistě žádná z nás, které jsme měly to štěstí a snažíme se vychovat jedno či více dětí, nechce navěky sedět doma a stavět kostičky, ale na druhou stranu máme pocit, že pokud se vrátíme do práce příliš brzy, tak své děti o něco velice důležitého ochuzujeme. Kde tedy najít ten správný kompromis? Na tohle vám sice knížka odpověď nedá, ale rozhodně vás ujistí, že v tom nejste samy, ať už francouzská máma nebo česká, plácáme se v tom všechny. Když k tomu připočteme hledání hlídání pro našeho milovaného potomka, tak jsem během čtení měla pocit, že se s Emmou a Morgane nutně musím seznámit, aby mi poradily, jak na to :-).

Kniha je laděná velmi pozitivně, a i když v ní hlubokomyslných myšlenek mnoho nenajdete, opravdu se pobavíte. Závěr je sice poněkud nerealistický a přehnaný, ale sama autorka si je toho vědoma a v poznámce podotýká, že tohle je román, ne skutečnost, tudíž jí nějaké to přepísknutí můžeme směle odpustit.

Pokud jste doma na mateřské, přečtěte si to. Nejenže se zasmějete se, ale hlavně se ujistíte, že je to všude stejné. Mně se to líbilo a už Nanejvýš čtyři hodiny spánku vesele doporučuji všem maminkám ve svém okolí, neboť věřím, že se v tom stejně jako já uvidí a že jim zpříjemní vytoužené chvíle klidu, kterých je s malými dětmi opravdu zoufale málo :-).
.
Za příjemné chvíle strávené při čtení děkuji nakladatelství Mladá fronta. Knihu si můžete zakoupit v jejich internetovém knihkupectví Kniha.cz.

Četli jste tuto knihu? Čtete rádi o dětech a strastech mateřství? :-)

2 komentáře:

  1. Knihu si každý chvílí, že ej to příjemná oddycovka. Obálka je naprosto úžasná, uklidňující a milá :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, je to fakt pohodová kniha, člověk nemusí moc přemýšlet, ale zároveň to není úplně stupidní :-D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)