středa 25. května 2016

Ebook Jak dětem posílit zuby a zbavit se zubního kazu - očima zubního lékaře

Vy, kdo se zajímáte o zdravou stravu a své děti stravujete vegansky/vegetariánsky/raw, tak autorku této knihy, Evu Hájkovou, nejspíše znáte. Pro ostatní uvádím, že Eva je specialistka v preventivní medicíně a výživě a také autorka knihy Hravě o živé stravě, která je v alternativně stravovacích kruzích nesmírně populární. Když jsem se dozvěděla, že plánuje napsat knihu týkající se péče o zoubky našich nejmenších, rozhodně mě to zaujalo. Za prvé mě tento obor živí a za druhé mám doma prcka, kterému se o zuby snažím svědomitě starat. Takže sotva kniha spatřila světlo světa, neváhala jsem, zakoupila a nedalo mi to, abych se k ní nevyjádřila :-).

Kniha je poměrně krátká, na cca 23 stranách se dozvíme něco o anatomii, skladbě a vývoji zubu, dále o řádné výživě a nezbytných minerálech a vitamínech, které jsou k tvorbě kvalitních zubních tkání potřeba. Závěrem autorka uvádí doporučení, jak nejlépe pečovat o dětské zuby, abychom se vyvarovali zubního kazu a ostatních nepříjemností se zuby spojených.

Zdroj: hrave-o-zive-strave.cz

Jak to tedy vidím já?

Líbí se mi, že autorka úvodem zmiňuje základní informace o tvorbě zubů laickým, snadno pochopitelným způsobem, protože ze zkušenosti vím, že řada rodičů má v tomhle ohledu dosti nepřesné a často vyloženě mylné informace. Třeba znalost, že dočasné zuby se zakládají už zhruba v 15. týdnu těhotenství a tudíž se na jejich kvalitě podílí hlavně strava a zdravotní stav matky, je docela zásadní a řada lidí to prostě neví. Jediné, co bych trochu upravila, je informace, že kompletní mléčný chrup by měl být prořezán ve dvou letech dítěte. Spíš bych uvedla ve dvou a půl letech, protože málokteré dvouleté dítě má všechny mléčné zuby, a rodiče pak zbytečně panikaří, že s jejich potomkem není něco v pořádku. Prořezávání zubů je záležitost značně individuální, tak není třeba se zbytečně stresovat, když se zuby prořežou o něco později, než uvádí tabulky.

Co se týče stravy a výživy, tak oceňuji, že Eva Hájková klade důraz na stravu matky v těhotenství. Ano, vím, že o stravě těhotných se toho ví dost, ale potřeba vápníku, vit. D, fosforu a dalších prvků je pro zuby opravdu zásadní. Jen bych chtěla dodat, že celkem důležitou roli tady hraje i genetika a celkový zdravotní stav těhotné, i při sebelepší stravě může mít nakonec dítko zuby „špatné“. Ale to uvádím jen proto, aby maminky „netrpěly depresí“, že dítě má kvůli jejich stravě problém se zuby, vůbec to nemusí být jejich vina a skutečný důvod často nejsme schopni zjistit (resp. těch faktorů je tam pochopitelně víc, ke genetickým poruchám a celkovému zdraví vede životní styl a strava matky, a to de facto už od jejího narození, ale to už je trochu jiné téma).

U stravy dětí Eva upozorňuje, které prvky jsou pro zuby nezbytné a které se podílejí na správné tvorbě skloviny a jiných zubních tkání a zároveň uvádí, jak je stravou doplnit. Hodně se mi líbí, že nutně nepropaguje veganský či raw stravovací styl jako jediný správný. Je na uvážení každého rodiče, jak své dítě stravuje a pokud má pocit, že mu daný stravovací směr nedává vše potřebné, sám si musí promyslet, zda nepřidat i nějakou živočišnou složku. Já osobně taky nejsem zastánce bezhlavé konzumace syntetických vitamínů a minerálů, protože mám pocit, že často tělu mohou spíše uškodit než pomoci, takže pokud je daný prvek dostupný v přírodní (ač třeba živočišné) podobě, říkám si, zda nezvolit spíše ten. Ale to je skutečně na zvážení každého jednotlivého rodiče a jeho přesvědčení, rozhodně nemám v úmyslu vyvolat diskuzi nakolik je to etické či není, s tím se musí každý srovnat sám :-).

Za přínosnou považuji tabulku, která uvádí, kde jednotlivé minerály a vitamíny můžeme získat. Je rozdělena na část pro stravující se vege/raw a pro „všežravce“, takže si každý najde svůj vhodný zdroj. Jen řada doporučených přípravků není dostupná v ČR, takže je lze objednat buď přímo u Evy, nebo se holt snažit najít nějakou vyhovující tuzemskou variantu.

Co trochu postrádám, je část, která by se věnovala řádné zubní hygieně, protože co si budeme povídat, kromě stravy je důkladné a hlavně správné čištění zubů alfou a omegou prevence vzniku kazu. Sice doporučuje koupit kvalitní pastu, ale já bych spíše než pastu vyzdvihla kvalitní kartáček a hlavně kvalitní techniku čištění zubů, protože když si budete čistit zuby špatně, tak vás ani superskvělá zubní pasta nezachrání (a věřte, že správně si vyčistit zuby umí jen zlomek populace, v ordinaci jsem to viděla dnes a denně!). Vím, u malých dětí je čištění zubů často problematické, ale je třeba se s tím poprat a zoubky vyčistit, jinak i při sebelepší stravě mohou kazy vzniknout.

Co se týče zubních past, chválím, že autorka doporučuje pasty přírodní. Klasické zubní pasty jsou většinou chemická směs a to zrovna ke zdraví nepřidá. Myslím, že přírodních past je v České republice nepřeberný výběr, takže si každý může najít tu svou oblíbenou. Ale i kdyby jste si čistili zuby pouze kartáčkem a vodou, taky to bude v pořádku.

       Poněkud kontroverzní téma jsou fluoridy. Je mi známo, že řada lidí zajímajících se o své zdraví fluoridy odsuzuje kvůli jejich negativním účinkům na zdraví. Vlivem své profese bych je tak úplně nezavrhovala, v některých případech je použití odůvodněné a jejich schopnost remineralizovat sklovinu je nezastupitelná. Tím ovšem nechci říci, že používání například fluoridových tablet či nadměrná spotřeba fluoridované zubní pasty je v pořádku, to v žádném případě. Jen pokud dítě trpí nějakou formou hypomineralizace/hypoplazie skloviny či už se u něj vyskytly kazy, osobně si myslím, že lokální aplikace fluoridových přípravků pomůže a nijak neuškodí. Mléčné zuby jsou pro vývoj dítěte velmi důležité (ať už se jedná o žvýkání, řeč či vzhled) a dle mého by snaha, aby dítě mělo své vlastní zoubky až do výměny za stálý chrup, měla být prioritou a pokud je nezbytné použít malé množství fluoridů, vůbec bych se tomu nebránila.

Část knihy autorka věnuje používání přípravků s xylitolem. K účinnosti těchto preparátů jsem mírně skeptická. Ano, jako doplňková péče to může fungovat, ale pokud rodič nedbá na výživu a čištění zubů, žádný xylitol není tak všemocný, aby zabránil katastrofě. Zvlášť když, jak autorka uvádí, často nevíte, odkud daný xylitol pochází.

Zajímavé je doporučení olejového ústního výplachu. Jsem si vědoma, že takový výplach má řadu pozitivních zdravotních účinků, nejen ohledně zubů, ale asi bych byla trochu opatrná s tvrzením, že se dostane do všech, i těch nepřístupných, míst (tam se nedostane ani kartáček) a nějakým výrazným způsobem pomáhá proti kazům. Nijak proti tomu nebrojím, pro celkovou detoxikaci a proti zánětům je to skvělá věc, ale asi bych na tom vyloženě nestavěla péči o zuby.

Co tedy říci závěrem? Z výživového hlediska je kniha zajímavá a přínosná, na druhou stranu si myslím, že toho, jak se zbavit kazu, se nedopátráte. Je taky otázkou, co přesně je slovy „zbavit se kazu“ míněno. Pokud je to počáteční kaz, pak ano, je možnost remineralizace a řekněme zhojení. Ovšem v momentě, kdy dítě už má rozsáhlý kaz (tzn. viditelnou díru v zubu - laicky řečeno), tak tady už žádná strava nepomůže a je třeba to řešit se zubním lékařem (nicméně uznávám, že to není vždy jednoduché, neboť řada zubařů se dětmi nechce zabývat), a bohužel je vrtání a plomba prostě potřeba.

Je znát, že Eva Hájková je výživový specialista, nikoli však zubní odborník. Souhlasím, že osvěta je potřeba, neboť stav zubů u dětí v české populaci je katastrofální a řada rodičů je v tomhle ohledu bezradných, jen mám pocit, že tady řada zásadních informací chybí. Problematika dětských zubů je komplexní záležitost, ale Eva se v knize věnuje jen zlomku problému. Ale je pravda, že v důsledku své profese, kde jsem viděla řadu dětí trpících bolestí a nespočet nesvědomitých a zoufalých rodičů, tuhle problematiku prostě vnímám jinak. 

2 komentáře:

  1. Moc dekuji za recenzi meho ebooku :) Je velmi mile, ze si ebook precte i zubni lekarka a vyjadri se k nemu. Za specialistu na zoubky se nepovazuji, Mohu vsak potvrdit, ze i "diry" v zubech jsme diky protokolu, ktery uvadim, synovi vylecili a proto take tato ebook vznikla. Jeste jednou, moc dekuji a at se moc dari v blogovani :) Zdravim z Australie. Eva Hajkova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :-) Považuji za potřebné, abych se jako zubař orientovala v dostupné literatuře týkající se zubů, ať už je renomovaně odborná či psána zkušenostmi :-) A když se mě už několikátý člověk zeptal, co si o tom myslím, tak nebylo nic jednoduššího než to prostě sepsat :-)
      Jinak synovo vyléčení nijak neznevažuji, jen bych nerada, aby rodiče dětí s problémem získali dojem, že návštěvy zubaře jsou zbytečné a vše si vyléčí sami, protože jsem až příliš často viděla do jakých průšvihů to může dojít :-(

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)