pondělí 9. ledna 2017

Jak jsem absolvovala Dálkový kurz tvůrčího psaní pro blogery

Články na blog píšu už něco přes rok. Nemám žádné lingvistické ani literární vzdělání, takže je mi jasné, že mé psaní má k dokonalosti hodně daleko. Když mi tedy bylo nabídnuto absolvovat Dálkový kurz tvůrčího psaní pro blogery, neváhala jsem ani minutu a šla do toho. A jak takový kurz probíhá?

          
Zdroj: pixabay.com         

Vzhledem k tomu, že je kurz dálkový, probíhá veškerá komunikace přes email. Pošlete jeden ze svých blogových příspěvků a lektor vám ho pozorně projde a vrátí s komentáři a návrhy na vylepšení. Pak je jen na vás, jak se s tím popasujete. Můžete text upravit podle lektorových návrhů, zakomponovat tam své nápady nebo ho nechat být, pokud se vám zdá, že vaše původní vyjádření zní nejlíp. Zkrátka jako byste pracovali s redaktorem. Tohle všechno se svým vybraným textem absolvujete třikrát, dokud není text perfektní :-). Pokud je vaše psaní na takové úrovni, že úpravy nejsou potřeba nebo je text krátký, můžete pracovat i na více textech.

Lektor kurzu je Richard Skolek, sám publikovaný autor. Nedávno jsem psala o jeho knize Moudré z nebe (recenze zde). Musím říct, že jsem s ním byla velmi spokojena. Na dotazy odpovídal vyčerpávajícím způsobem, jeho návrhy na zlepšení textu byly podnětné a smysluplné. Měla jsem pocit, že mi skutečně chce pomoci. Na odpověď jsem nemusela dlouho čekat, odepisoval víceméně hned (zato já si s odpovědí většinou dávala načas :-)).

 Jako první jsem zaslala jednu ze svých dle mého názoru méně povedených knižních recenzí a čekala, co se z toho vyklube (a jestli mi ji zděšený lektor nevrátí zpět, že si to s kurzem rozmyslel :-D). Text se mi vrátil v podobě, kterou vidíte na obrázku níže. Upravila jsem ho a poslala zpět a Richard Skolek tam našel další detaily, které by si zasloužily pozměnit. Pro třetí kolo jsem vybrala jinou knižní recenzi, ale princip práce zůstal stejný.


Zajímá vás, zdali je kurz přínosný? Já myslím, že rozhodně ano. Alespoň pro mě byl. Jediná zpětná vazba, kterou jsem kdy ke svým článkům dostala, byla hlavně od kamarádů a rodiny. Té si samozřejmě vážím, ale většinou to proběhlo stylem – mně to přijde dobrý, jen ti tady chybí čárka – a to mi nestačilo. Takže jsem ráda, že text přečetl někdo, kdo tomu skutečně rozumí a navíc sám píše. Dozvěděla jsem se, že to s mým psaním zas tak špatné není, články mají hlavu a patu a jsou na relativně dobré úrovni. Jen mám trochu problém poskládat smysluplnou větu a občas bych trochu měla zapřemýšlet nad významem slov. Ve výsledku můžu říci, že navrhované úpravy a změny mému vybranému textu rozhodně prospěly a já se navíc naučila něco nového.

Je víceméně na vás, co z kurzu vytěžíte. Můžete se spokojit se zpětnou vazbou od lektora a dle jeho podnětů jenom text vyladit, nebo se můžete ptát, diskutovat a vyzvídat. Myslím, že Richard Skolek bude ochotný s vámi probrat víceméně cokoli, pokud se to pochopitelně bude týkat vašeho psaní :-).

Z příležitost kurz absolvovat děkuji Richardu Skolkovi, který mi tuto možnost nabídl a zároveň děkuji za jeho ochotu i strávený čas nad mými výplody. Pokud vás kurz zaujal, doplňuji, že kurz stojí 700 Kč a přihlásit se můžete na portálu naucmese.cz, přímý odkaz zde.

A jak jste na tom vy a kurzy tvůrčího psaní? Absolvovali jste někdy něco podobného? 

9 komentářů:

  1. Ahoj,

    díky za super článek. O kurzu tvůrčího psaní občas přemýšlím. Zrovna běží na hithitu kampaň, která mě dost oslovila: https://www.hithit.com/cs/project/3143/tvurci-psani-z-obyvaku. Holkám fandím a doufám, že jim to vyjde, protože do jejich kurzu bych se rozhodně přihlásila. Fakt díky za článek, přesvědčil mě o tom, co si sama už delší dobu myslím a to, že kurzy tvůrčího psaní mají smysl. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já tomu projektu taky fandím, ale obávám se, že v kampani na Hithitu se na něj peníze nevyberou. Každopádně se s Vámi rád potkám v některém ze svých kurzů.

      Vymazat
    2. Děkuju za komentář :-) Na ten projekt jsem koukala a líbí se mi, jen se taky obávám, že dostatek peněz nevyberou.
      Jinak souhlasím s názorem, že tyhle kurzy mají smysl, zvlášť pro ty, které psaní baví a neví, jak na to nebo jak se posunout dál :-)

      Vymazat
  2. ahoj skvělí článek. Chtěla bych se zapojit, ale nevím jestli můžou psát i dysletici jako jsem já. Nápady mám i sny. Otázkou je jestli můžu být dobrá ve psaní. Jinak moc fandím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se s Vámi na kurzu určitě rád potkám.

      Vymazat
    2. Děkuju a ani jako dyslektik bych se toho určitě nebála :-)

      Vymazat
  3. Zní to velice zajímavě :) Já sama přemýšlela o nějakém kurzu, kde by mi rozebrali články a poradili, co mám zlepšit. Podívám se na to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rád se s Vámi na kurzu potkám:).

      Vymazat
    2. Jestli už jsi o něčem takovém přemýšlela, tak směle do toho, tahle zpětná vazba je k nezaplacení :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)