pátek 2. prosince 2016

Otolína a žlutá kočka: Krásně ilustrovaná „detektivka“ pro děti

Autor: Chris Riddell
Originální název: Ottoline and the Yellow Cat
Nakladatelství: Ella & Max, PRESCO GROUP, a.s
Rok vydání: 2016

„Otolína ráda řešila zapeklité problémy a vymýšlela chytré plány, ještě raději než se čvachtala v kalužích. Měla oči otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něším neobvyklým.“

Asi začnu číst dětské knížky. Vážně. Úplně jsem zapomněla jak mohou být příběhy pozitivní, optimistické a vztahy nekomplikované. Po celou dobu čtení jsem si říkala, že mi kniha svým stylem něco připomíná a záhy jsem na to přišla – Kroniky Světkraje, které jako malá milovala má sestra. Není se čemu divit, neboť obě knihy pocházejí od stejného autora a ilustrátora. Chris Riddell tedy není na poli dětské literatury žádným nováčkem a musím říct, že kniha Otolína a žlutá kočka se mu vážně povedla.

         

Otolína je zvláštní dívenka se zálibou v netradičních sbírkách a pobíhání v dešti, která bydlí v mrakodrapu jménem Pepřenka. Její rodiče jsou nadšení cestovatelé, tudíž Otolíně tvoří společnost její přítel pan Moura, malý vlasatý tvor pocházející z norského močálu, který nemá rád, když mu někdo kartáčuje vlasy a déšť. Jednoho dne se Otolína dozví, že město zasáhla řada záhadných loupežných útoků, se kterými si policie neví rady. Kromě toho se pozoruhodně ztrácejí psí mazlíčci. A protože je Otolína zvídavá a s očima na šťopkách, nedá jí to a pouští se spolu s panem Mourou do vyšetřování na vlastní pěst. Podaří se jim kočičího lupiče vystopovat a zabránit další krádeži?

         

Začneme hezky od obálky. Ta je velice sympatická, červená se zlatými prvky a milou úvodní ilustrací, zkrátka zaujme na první pohled. Velikost knížky je tak akorát do dětských ruček a písmo je dostatečně velké, aby se nejmladším čtenářům dobře četlo.

Další, co je na knize lákavé a čím se kniha odlišuje od jiných dětských knížek, jsou velmi povedené ilustrace, které příběh bohatě dotvářejí. Tvoří převážnou část knihy a opravdu jsou moc hezké, nápadité a doplněné popisky a odkazy, takže se s textem vhodně prolínají (někdy máte pocit, že je to napůl komiks) a krásně rozvíjejí představivost malého čtenáře. Jediná škoda je, že jsou pouze černobílé (sem tam se objeví trocha červené), neboť kniha je o žluté kočce, která je ovšem žlutá jen na obálce a ve zbytku knihy je černobílá. Myslím, že barevnost by ilustracím rozhodně neublížila.

         

Samotný příběh je originální, mírně bláznivý a i přesto, že se jedná o jakousi detektivku pro děti, vůbec není hloupý. Právě naopak. Zápletka má hlavu i patu, rozuzlení má svou logiku a skýtá i ponaučení. Kromě toho nepostrádá ani vtipnost, některé nenápadné autorovy vtípky možná děti neocení, ale já se docela bavila. Kniha je určena pro děti od osmi let, proto jednoduchost čtení odpovídá, ale věřte, že to zaujalo i takového dospěláka jako jsem já :-).

         

Kniha se mi opravdu moc líbila, sice jsem ji slupla jako jednohubku, ale věřím, že zhruba osmiletému knihomolovi vydrží o dost déle. Určitě ji doporučuji, zvlášť pokud hledáte dárek k Vánocům pro malého školáka. S Otolínou neuděláte chybu. A pokud vás tato chytrá dívenka a její parťák zaujme, vězte, že s jejich dalším dobrodružstvím se můžete setkat v knize Otolína ve škole.

Za mimořádně příjemný zážitek děkuji společnosti PRESCO GROUP, a.s., Otolínu můžete zakoupit v jejich internetovém obchodě presco.cz.

Jaká byla vaše oblíbená dětská kniha?

2 komentáře:

  1. S touto dětskou knihou se teď roztrhl pytel a podle anotace vypadá velice dobře. Jsem ráda, že takové dětské knihy vycházejí a dávají tak prostor rozvoje dětské představivosti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky se mi zdá, že na mě Otolína všude vyskakuje, holt dobrá propagace :-) Ale oprávněná, opravdu je skvělá, což uznal i můj přítel, který se do ní začetl, když jsem ji nechala válet na stole :-D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)