středa 24. února 2016

Je libo šálek čaje?

„Raději tři dny bez soli, než jediný den bez čaje“ (Čínské přísloví)

        Kniha a čaj, čaj a kniha. Každý relaxujeme po svém, někdo si napustí vanu, někdo si pustí seriál, jiný vyrazí na nákupy… Já nejraději relaxuji v pozici s nohama nahoře, v jedné ruce knihu a ve druhé šálek výtečného čaje. Co se nápojů týče, čaj u mě vede. Jasně, káva je taky dobrá, ale čaj mi prostě učaroval a nedám na něj dopustit :-).

      
Moje oblíbená kombinace :-)
     
         Pokud si z široké nabídky mám vybrat svůj nejoblíbenější, volím čaj zelený. Mám ráda i bílé, ale ty jsou poněkud dražší a ne tak snadno dostupné. Čaj černý si ke mně zatím nenašel cestu (nebo já k němu?), občas si ho dám, ale prostě není mým favoritem. Bylo mi ovšem řečeno, že k černému čaji je třeba dospět, no uvidíme, třeba za pár let budu mluvit jinak. Co se ovocných čajů týče, piji je zřídka. Většinou chutnají všechny stejně a na můj vkus jsou strašně kyselé, ale i přesto je doma mívám, hlavně pro návštěvy, a můžu říct, že v oblíbenosti rozhodně vede Pickwick Lemon Sorbet :-D. Když mé chuťové buňky přece jenom zatouží po ovocném čaji, tak mám oblíbený Aronie & Šípek & Černý rybíz od Grešíka, který není tak kyselý, protože neobsahuje ibišek (který je většinou za kyselou chuť zodpovědný) a navíc se mi moc líbí Grešíkovy obaly :-).

      
Výběr pro ovocnočajové návštěvy :-D      

        Po večerech většinou piju čaje bylinkové, takový šálek meduňkového či heřmánkového čaje před spaním je výborný pro klidné a dobré spaní :-). Stejně tak využívám bylinkové čaje v léčbě nachlazení a všelijakých neduhů. Zatím jsem neobjevila účinnější zbraň proti nachlazení než je zázvorový čaj z čerstvě nastrouhaného zázvoru s citrónem (říkáme mu vypalovák :-)) – přítel si tam ještě lupne panáka slivovice a prý se hned cítí zdráv jako rybička – nevím, jestli to není spíš zásluha alkoholu, ale neberu mu to :-D. V letních vedrech do sebe naopak liju čaj mátový a někdy doslova po litrech (chápejte, pitný režim :-)). Z ostatních bylinek často dělám čaj ze šalvěje, lípy, mateřídoušky, kontryhele, ostropestřce či kořene pampelišky. A pokud mám chuť na nějakou směs bylinek, tak skvělé jsou čaje od Sonnentoru, které jsou navíc v bio kvalitě. Měla jsem Anděla strážného (mooc dobrý) a  Adventní sadu (která je skvělá, že můžete ochutnat jednotlivé čaje a pak kdyžtak zakoupit favorita v plném balení :-)) a brousím si zuby na jejich bílý čaj Pai Mu Tan.

      
Moje bylinková sbírka      

         Ale zpět k mému favoritu, zelenému čaji.  Proč mám nejraději právě ten? Tak za prvé kvůli jeho chuti, samozřejmě každý chutná trochu jinak, ale svěží, lehce svíravá chuť zeleného čaje je prostě jedinečná. Dále kvůli jeho povzbuzujícím účinkům, jak asi víte, zelený čaj obsahuje určité množství kofeinu (v čaji je vázaný ve formě nazývané tein), ale i další látky jako je theobromin či theofylin, které mají povzbuzující účinek, ale zároveň se nevstřebávají tak rychle jako kofein v kávě. Kromě toho zelený čaj obsahuje polyfenoly, což jsou silné antioxidanty, díky nimž má čaj pozitivní účinky na zdraví a popíjení zeleného čaje tudíž může sloužit jako prevence mnoha nemocí (např. rakoviny, kardiovaskulárních chorob atd.) a také zpomaluje stárnutí organismu. Prostě hotový elixír mládí :-D.

      
Kdysi jsem krabičky zeleného čaje doslova syslila, tohle jsou pozůstatky :-)      

O to větší bylo moje zděšení, když jsem otěhotněla a zjistila, že zelený čaj je v těhotenství velmi nevhodný a to ani ne tak kvůli kofeinu, ale spíše proto, že zabraňuje vstřebávání kyseliny listové, která je tolik potřebná pro vývoj plodu. V tomto období jsem začala pít rooibos (což je vlastně nápoj z keře zvaného čajovec kapský), který neobsahuje kofein a navíc obsahuje řadu důležitých minerálů jako je železo, vápník, zinek a draslík. Teď ho dávám našemu nejmladšímu členu rodiny, protože rooibos je velmi vhodný i pro ty nejmenší děti. Rooibos kupuju od značky Grešík. Občas to prostřídám s praženou Banchou (zvanou Hojicha), která je dle makrobiotiky vhodnější k celodennímu popíjení než voda.

      
Mým favoritem je Snídaně u Tiffanyho, jakou berete vy?      

A jak probíhal můj vývoj, co se týče zeleného čaje? Pamatuju si, že ještě na vysoké škole jsem pila pytlíkový zelený čaj značky Jemča. Ne že by mi zas tak chutnal, ale dal sehnat ve slevě za deset korun, což bylo velmi přínosné pro můj dosti napjatý studentský rozpočet. Chutí fakt nebyl nic moc, ale většinou jsem ho do sebe ráno kopla v minutě mezi oblékáním a dočítáním skript, takže mi to bylo tak nějak jedno :-). Za kvalitativně lepší alternativu jsem považovala zelený čaj Pickwick, hlavně mi učarovalo množství příchutí, ze kterých si můžu vybrat – tehdy byla moje oblíbená příchuť jahoda s citrónovou trávou. Podobnou značkou byl čaj Teekanne. O třídu výš jsem klasifikovala Lipton. Co si budeme povídat, všechno jsou to čaje nepříliš valné kvality a nijak zvlášť oslnivé chuti (tím se nemíním nikoho dotknout, pokud vám chutná, tak je to v naprostém pořádku, je to jen můj rozmlsaný názor :-)), ale když byly ve slevě, kupovala jsem je po kilech :-D.

             
Není možné, aby si někdo nevybral :-)              

Když jsem měla našetřeno (nebo vyděláno) trochu více peněz, zašla jsem do Oxalisu pro čaj sypaný, tady už si troufám říct, že je kvalita o něco lepší, ale ty jejich ochucené čaje jsou pro mě až příliš aromatické a někdy jsem měla pocit, že ta vůně je taková umělá, takže Oxalisu jsem dlouho věrná nezůstala.

Pak jsem objevila značku Harney & SonsMusím se přiznat, že tyhle čaje mám moc ráda a nejen pro jejich luxusní balení a úžasné plechové krabičky. Navíc je docela často nabízejí v kavárnách, takže už jsem vyzkoušela skoro všechny druhy :-). Doma mám Bangkok, což je ochucený zelený čaj s kokosem, citrónovou trávou, zázvorem a vanilkou. Měla jsem Zimní bílý Earl Grey a Love Life, což je směs zeleného čaje Bancha, jahod, kokosu, vanilky a pufované rýže. Všechny byly fakt výborné a krásně voňavé, ale cena je o něco vyšší. Tyto čaje seženete na e-shopu harneyteas.cz nebo zde a kdo je z Prahy, tak doporučuju zajít do kavárny La Bohéme Café, kde se tyto čaje dají zakoupit a mají tam vystaveny všechny ty krásné krabičky a plechovky :-).

      
Tohle už je jiná kvalita :-)      

Teď už jsem dospěla k tomu, že si kupuju a vychutnávám čaje opravdu kvalitní. Mám teď doma japonské zelené čaje Senchu a Aki Banchu od Klasek Tea a Senchu Koushun od Tea Mountain a můžu vám říct, že co se chuti týče, tak s nějakým Pickwickem se to nedá absolutně srovnat. Ovšem tyto čaje už jsou poněkud náročnější jak na finance, tak na přípravu. Ty tam jsou doby, kdy pro mě příprava čaje znamenala důležitě se rozhodnout jakou barvu a vzor hrnku si vybrat, vybalit sáček, zalít ho vroucí vodou a až jsem si na něj vzpomněla, tak sáček vytáhnout a čaj vypít. Teď už k tomu potřebuju rychlovarnou konvici s nastavitelnou teplotou, filtrovanou vodu, minutky, sítko a pokud možno čajové nádobí. A časem si k tomu pořídím i gejšu :-D.

Jaký je váš vztah k čaji? A jaký je váš oblíbený čaj?  

3 komentáře:

  1. Já pořád barbarsky piju Pickwick, co si budeme povídat :D Ale sypané čaje mám taky moc ráda. Stejně jako ty preferuju zelené a fakt mi zachutnal čaj s názvem Krvavý pomeranč - což je vlastně zelený čaj dochucený trochou pomeranče :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krvavý pomeranč zní vážně dobře :-) A pomeranče já ráda, takže to by mohla být chutná kombinace :-)
      Jako já taky občas sáhnu po Pickwicku, ne že ne :-D Hlavně když nestíhám nebo když si beru čaj do termohrnku někam ven a navíc ho mám doma železnou zásobu z dob, kdy jsem ho kupovala ve slevách (které byly v Tescu snad každý týden) a vyhazovat ho rozhodně nebudu :-D

      Vymazat
  2. Jo, já mám moc ráda jakýkoliv šálek čaje . Jsem takový tzv. čajový úchyl. Je mi prakticky a docela dost jedno, jaký čaj se mi kde naskytne nebo mě někdo pozve, miluji všechny čaje a tak si myslím, že to mne dělá výjimečnou ženou... :-) Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)