středa 17. února 2016

Sex ve městě: Hovory o sexu, které mají se seriálem máloco společného

Autor: Candace Bushnellová
Originální název: Sex and the City
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2006

„Podstatou známosti v New Yorku je odcizení,“ prohlásila. „Ale jak se máš k někomu přiblížit, když po tom opravdu toužíš?“
V takovém případě, moje milá, musíš odjet jinam.

To, že tahle kniha je předlohou seriálu Sex ve městě, znělo lákavě. Vždyť kdo by neznal sympatickou novinářku Carrie Bradshawovou a její tři kamarádky – idealistickou Charlotte, cynickou Mirandu a sexuchtivou Samanthu ze stejnojmenného seriálu? Já myslím, že všichni :-). Já seriál dokoukala teprve nedávno  a od knihy jsem očekávala, že to bude oddychová, lehce povrchní kniha, díky které se na chvíli vrátím do atmosféry seriálu a užiju si mírně lechtivý, nenáročný příběh. Tak tohle vám kniha rozhodně nedá. Bylo to zmatené, chaotické, nijak zvlášť zajímavé a vůbec mě to nebavilo. Chvíli jsem uvažovala, že knihu nedočtu, ale nakonec mé dřívější přesvědčení, že každá kniha si zaslouží dočíst, zvítězilo (na tom musím ještě zapracovat), ale ve výsledku to za to nestálo.

Podstatou knihy jsou pochopitelně vztahy, a to jak sexuální, tak partnerské. Postavy rozjímají na témata týkající se sexu jako takového a také toho, jak uhnat toho pravého partnera, zdali a kdy se vdát či oženit, a pochopitelně dojde i na takové perličky jako třeba sex ve třech či milostný trojúhelník. A to vše v kulisách newyorského Manhattanu. Lidé se setkávají a rozprávějí převážně v newyorských podnicích a barech, často za přítomnosti známých a slavných osobností.  

Zdroj: bux.cz
Kniha má poněkud netypickou stavbu.  Nejde o tradiční vystavění příběhu s gradujícím dějem, zápletkou a závěrem. Kniha je pojata formou, která připomíná neosobní novinové články, co kapitola, to nějaké vztahové či sexuální téma, na které postavy zapáleně diskutují. Každá osoba má většinou poměrně jasný pohled na věc a navíc neváhá na dané téma zmínit historku, která se často týká několika dalších vám neznámých osob. A v tom je podle mě kámen úrazu. Postav je tam nepočítaně, takže jste většinou zmateni, kdo je kdo.  Pokud jste v seriálu měli rádi Mirandu či Charlotte, v knize se kromě pár vět skoro neobjeví. K žádné postavě si nelze udělat vztah či si ji oblíbit, protože ji za pár stránek vystřídá postava jiná. Většina z nich je výstředních, ale takovým nesympatickým způsobem… Jedině snad Carrie s panem Božským tvoří relativně ucelený a smysluplný pár, ale bohužel mnoho prostoru nedostanou. Obecně mi zmiňované historky a příběhy přijdou dost chaotické, jeden skončí bez jakékoli pointy, aby bez jakéhokoli přechodu následoval druhý, taktéž většinou bez pointy.

Z knihy získáváte dojem, že na Manhattanu jsou všichni lidé mezi pětadvaceti a čtyřiceti svobodní, okouzlující, bohatí, beznadějně touží po lásce a partnerovi, ale zároveň se nevázaně oddávají sexu, alkoholu či drogám. Obálka knihy uvádí, že jde o čtení fascinující, frivolní, fantastické… S tím si dovolím nesouhlasit, dle mého jde spíše o čtení nezáživné, zmatené, postrádající vtip.
 
Zatímco seriál je zábavný, věnuje se sexuálním a vztahovým námětům s vtipem, nadhledem a občas i jistou dávkou cynismu, tak kniha je těžkopádná a nezáživná a jestli scénáristé dokázali z téhle knihy udělat kultovní seriál, jakým bezpochyby Sex ve městě je, tak všechna čest.

Tahle kniha mne skutečně nezaujala, se seriálem nemá kromě jména hlavní hrdinky a newyorského prostředí mnoho společného. Zřejmě má své zanícené čtenáře, ale já doporučuju zapomenout na knihu a raději si znovu pustit seriál :-).

Jste fanoušky seriálu Sexu ve městě? Četli jste knihu? Pokud ano, co na ni říkáte? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)