Tento týden
byl naplněn převážně gastronomickými zážitky:
1. Barista roku 2016
Aneb prestižní soutěž baristů z celé ČR. A jak se takový nepiják
kávy jako jsem já dostane na akci, kde je to jenom o kávě a kde káva teče
proudem? Inu
tak, že chodí s letošním čtvrtým nejlepším baristou v ČR :-D Trochu si za to beru zásluhy, neboť jsme s mrňousem
fandili jako o život, tak nebylo možné, aby se neumístil mezi finálovou šestkou :-).
Abyste měli přehled o čem
taková soutěž je, tak vám to trochu přiblížím. Soutěžící mají za úkol připravit
4 espressa, 4 kávy s mlékem (většinou cappuccina) a 4 signature drinky (nápoj obsahující espresso
+ další libovolné ingredience dle fantazie a chuti soutěžícího (ne alkohol), což
často bývají lahůdky typu - sirup ze
smrkového jehličí, vaječný bílek, cukrová vata a tak - originálnost se soutěžícím
rozhodně nedá upřít :-)) Tohle všechno musí zvládnout za 15 minut. A ještě k tomu popsat kávu, se kterou
soutěží. Prostě hotová věda :-) Všechno pochopitelně sledují bedliví rozhodčí, kteří neodpustí ani tu nejmenší chybu. A kdyby vás zajímalo, kdo je letošním vítězem a
kdo pojede reprezentovat ČR na mistrovství světa do Dublinu, tak vězte, že
letošní Barista roku je Ondřej Hurtík, který toho času pracuje v kavárně
Místo. Tím se dostáváme k dalšímu bodu…
![]() |
Letošní vítěz (autor fotografie - Tomáš Varga) |
2. Kavárna Místo
Když už kávu, tak od těch nejlepších baristů, že :-) Takže jsme v úterý
navštívili Místo, kavárnu pražírny výběrové kávy Doubleshot, kterou
najdete v pražských Dejvicích. Kávu připravují ti nejlepší baristé a je
vskutku výborná (moc ji sice nepiju, ale když už, tak si ji hodlám vychutnat).
Ovšem nemusíte si dát nutně kávu, jejich čaje a limonády jsou neméně výborné a
co teprve borůvkový raw dortík (pro konvenčně se stravující doporučuju jakýkoli
z ostatních dortů, jsou skutečně vynikající :-)) A pokud byste toužili po
něčem k jídlu, tak vám rovněž poslouží. Ideální je zajít sem na snídaní/brunch,
ovšem pokud se stravujete bez živočišných produktů, je výběr trochu omezený.
Ale kavárna je velmi příjemná, obsluha taktéž a káva vynikající :-).
Místo pro příjemně strávený čas na šálkem kávy :-) |
Hoši se činí :-D |
3. Restaurace Plevel
Když už jsem u těch gastronomických zážitků, tak nesmím opomenout
zmínit, že o víkendu jsme si z Baristy roku odskočili na oběd do
vegetariánské restaurace Plevel v centru Prahy (mají
ještě jednu pobočku ve Vršovicích). Nabízená jídla jsou vesměs veganská či raw.
Já měla salát Plevel s pohankovými karbanátky, římským salátem, pestem
z bylin a švestkovo-jablečným dipem a můj milý veganskou variaci svíčkové
(lepší jak klasická :-)), obojí bylo výborné. Když k tomu připočtu
sympatickou obsluhu a pohodové prostředí, tak je to podnik, který rozhodně
doporučuji navštívit :-).
4. Oběd od mého milého
Když muži vaří, je to neskutečně sexy. A když vaří dobře, je to ještě
lepší. A protože má slabost pro asijskou kuchyni, tak jsem dostala
s láskou naservírováno neskutečně dobré domácí sushi! Olizuju se ještě teď :-).
5. Cukr – blog
Konečně jsem viděla dokument o cukru české režisérky Andrey
Culkové (v angličtině Sugar Blues). Režisérka trpící
těhotenskou cukrovkou zjišťuje, jak moc jsme na cukru závislí a jak moc nám
cukr škodí. Ačkoli už se nějakou dobu cukru vyhýbám, teprve po zhlédnutí tohoto
dokumentu mi došlo, jaké je cukr zlo a jak je obtížné se mu vyhnout. Jo, zní to
trochu fanaticky, ale schválně si zkuste projít potraviny ve spíži a budete
překvapeni, v čem všem najdete cukr… Takže mě to ujistilo, že jdu
správnou cestou a to, že si spousta lidí myslí, že jsem chudák, který si ani
neužije žádnou dobrotu, je jen jejich hloupost :-).
Měli jste taky takový příjemný týden? :-)
Ách, miluji dobrou kávu a Doubleshot je opravdu výborný. Konečně je i u nás v Mladé Boleslavi. V Praze jsme chodili do Šálku v Karlíně, Místo jsme ještě neviděli. K finálové účasti moc gratuluji a závidím :) Jinak díky za připomenutí dokumentu o cukru, musím na to někdy mrknout.
OdpovědětVymazatDěkuji za gratulaci :-) Jj, Doubleshot je fakt skvělý a je super, že už je i u vás :-) Přítel v Šálku začínal, než teda přesedlal do Místa, tak jsem tam jednu dobu taky byla pečená vařená :-) Ale konceptem mi Místo sedí asi víc...
VymazatJinak na ten dokument o cukru určitě mrkni, na to že je to dokument, je to docela poutavé a velmi poučné :-)