pondělí 29. července 2019

Cukr – Zkažený svět aneb od otroctví k obezitě: Cukr = zlo?


Autor: James Walvin
Nakladatelství: ANAG
Původní název: Sugar: The World Corrupted from Slavery to Obesity
Rok původního vydání: 2017
Rok českého vydání: 2019

„Není překvapením, že členové francouzského i anglického královského dvora měli velké problémy s chrupem – zkažené a chybějící zuby, onemocnění dásní, propadlá ústa a znetvořený obličej. To všechno v důsledku nadužívání cukru.“



Všichni ho milujeme. Uctíváme. Nedokážeme bez něho žít a představa jediného dne bez něj je děsivá. Ta sladká chuť. To pokušení. Ta slastná odměna a útěcha při všem zlém, co nás potkává. Zabíjí nudu i hlad, zahání depresi i trápení. Je prostě dokonalý. Ano, moji milí, řeč je o cukru, proti kterému se poslední dobou vedou boje na všech frontách.

Snažíme se být cukrfree, bílou klasiku nahrazovat kokosovým cukrem, sirupy nebo podobnými alternativami. Všichni tak nějak víme, že způsobuje obezitu (a kdo nehubne do plavek, ať zvedne ruku), zubní kaz (pravda, ten moc není vidět, tak to zas tolik lidí neřeší), ekzémy, mizernou pleť, cukrovku, záněty a spousta dalších nepříjemných věcí, kterých bychom se sice rádi vyvarovali, ale dobrůtek a sladkostí se jen tak nevzdáme.

Neznám moc lidí, kteří nemají rádi sladké. Jakože fakt neradi. Když donesu na oslavu dort, tak ho sice polovina nejí, protože jsou paleo, raw, sugar free, low carb nebo tak něco, ale sliny tečou všem úplně stejně :-D. Na cukru vzniká závislost. Věřte mi, jsem zářný příklad (viz článek o 21denním cukrovém detoxu).

O negativních účincích na organismus jsem měla ledacos načteno, ale o historii cukru jsem nevěděla vůbec nic. Mám sice nějaké povědomí o cukrové třtině a cukrové řepě, ale odkud přišel, jak se dostal na náš stůl, tak o tom se v hodinách dějepisu opravdu neučilo.

Kniha Cukr – Zkažený svět aneb od otroctví k obezitě od amerického autora Jamese Walvina mi docela otevřela oči a rozšířila moje znalosti. Cukrový průšvih totiž není jen záležitost začátku 21. století, ale v podstatě všechno začalo už v době, kdy lidstvo objevilo sladkou chuť cukrové třtiny. S příjemným pocitem naprostého blaha totiž není spojena jen hrozba zubního kazu, ale také vykořisťovaní otroci, kteří byli v krutých podmínkách nucení pracovat na plantážích, a devastace původní krajiny a zvířectva jen proto, aby se mohly v hezky vyrovnaných řadách založit cukrové plantáže.

Kniha pojednává o historii cukru od úplných prvopočátků, kdy se objevil v Evropě jako něco výjimečného, k čemu měla přístup jen aristokracie a královské rody, až po masové rozšíření mezi prostý lid. Autor nás tak nenáročnou formou seznamuje se zrodem cukrového šílenství a dozvíte se, že náš mlsný zoubek podporoval masový přesun otroků z Afriky do Ameriky a o jejich životních podmínkách si nedělejte žádné iluze. Potěšení lidí bylo vykoupeno utrpením a zoufalstvím jiných. A samozřejmě už tehdy se začínala vybírat daň na zdraví konzumujících. S objevem cukru přichází zkažené zuby, obezita a závislost.

A pak tady máme pokrok a vynález nejslavnějšího sladkého nápoje jménem Coca-Cola. Velmi rychle se stal oblíbený a stejně jako neznám nikoho, kdo by nerad sladké, tak také neznám nikoho, kdo by nikdy nepil Colu. Tomu říkám skutečný fenomén. A pro ty, co by rádi něco silnějšího, cukrová třtina opět poslouží a lidé se nechají unést do zapomnění od těžkého života líbivou tekutinou zvanou rum. Cukrová třtina zkrátka útočí na všech frontách.

Cukr – Zkažený svět aneb od otroctví k obezitě mapuje a dokládá historii cukru a snaží se tak podat čtenáři ucelené informace, aby si uvědomil, že všechny ty líbivé sladkosti jsou tvrdě vykoupeny. Uvědomíte si, že to, co se skrývá pod povrchem cukrového byznysu se vám nelíbí ani trochu. Některé kapitoly jsou opravdu zajímavé a doslova nacpané obohacujícími informacemi, u některých záživnost trochu pokulhává. Ale faktů se dozvíte víc než dost.

Pro ty, kterým nestačí vědět, že cukr je zkrátka špatný a dost, to jistě bude poučná publikace. Autor má svá tvrzení řádně podložena a nabízí velmi zajímavý pohled do „zákulisí“ cukrového byznysu, takže pokud vás dané téma zajímá, určitě si knihu přečtěte :-).

Za možnost přečíst si tuto zajímavou knihu děkuji nakladatelství ANAG.

Co vy a cukr? Je vám lhostejné, čím je naše potěšení vykoupeno? Nebo vás jeho „krvavá“ historie zajímá?

3 komentáře:

  1. Ahojte, mám zálibu v takových starších věcech a podle toho si aji zařizuji svoje bydlení :) Nádobí mám dřevěné i šufánky nebo příbory :D možná jsem na to až blázen :D momentálně řeším skladování cukru. Může cukr na vzduchu ztratit svoji funkci? Přemýšlím, že bych si ho dala do měšce a pověsila na balkon, aby tam visel hezky s dalšími bylinkami. Jaký je na to Váš názor? Není to až moc velká blbost? :D Díky

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, tak je to trochu fanatinismus ale na druhou stranu je to pravda. Cukr je a není svinstvo. Jelikož jsme se dopracovali k tomu, že všeho máme až moc. Protože se prostě máme dobře. Oproti ostatním zemím tak se kolikrát člověk nevejde ani do žádného nábytku jako třeba do obyčejné židle.

    OdpovědětVymazat
  3. Osobně nejsem úplně zastáncem toho, že je cukr původcem všech problémů lidstva, ale rozhodně mi přijde zbytečné konzumovat ho v nějakém velkém množství :-) Ve svém dlouhodobě udržitelném jídelníčku mám stanoveno 100 g sacharidů za den a zpočátku se to zdá trochu jako hardcore, ale dá se to zvládnout. Obzvlášť, když se odměňujete nějakými oblíbenými věcmi - jako já třeba starožitnostmi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)