pondělí 23. dubna 2018

Dráček ZOG a princezna REBELKA: Veršovaná pohádka, která nadchne nejmenší čtenáře


Autoři: Julia Donaldson, Axel Scheffler
Původní název: ZOG, ZOG and the FLYING DOCTORS
Nakladatelství: PRESCO GROUP a. s. (Ella & Max)
Rok vydání: 2018
Překlad: Robin Král

„Jsem Maximus, velký rytíř,
pro princeznu si jdu k vám.
Toho, kdo ji z hradu unes’,
v lítém boji udolám.“

Jak děti rostou, tak se mění skladba dětské knihovny. Doposud převážnou část tvořily obrázkové knihy, ale teď jsme se posunuli na další level a největším hitem domácí četby jsou pohádkové knížky. A pokud jsou krásně ilustrované, tím líp. A když jsou veršované, tak mají místo na vrcholu oblíbenosti jisté. Nevýhodou ovšem je, že takové pohádky jsou většinou krátké, takže nutně následuje vyjednávání o další kus, nejurputnější je synek samozřejmě v momentě, kdy má spát a já už zoufale toužím po chvilce klidu a nohách nahoře (a hlavně vlastní dospělácké knize :-D).



Ovšem ne každý autor má pro verše cit a sem tam jsem nucena číst pohádku, která vyloženě trhá uši (ráda bych vám dala nějaký příklad, ale většinou je okamžitě vracím do knihovny). Proto mě pohádka Dráček Zog a princezna rebelka velmi mile překvapila.

Dráček Zog chodí do dračí školy, aby se naučil všechno, co draci potřebují znát. Od chrlení ohně a létání až po únos princezny. Jenže Zog potká velmi neobvyklou princezničku Ellu, která nechce sedět doma a tvářit se královsky, ale chce léčit a pomáhat ostatním. K tomu se připlete rytíř Maximus a společně se vydají na cestu jako létající ambulance a léčí bytosti, které ve světě potkají. Jednorožce, mořskou pannu, lva i samotného krále.



Děj je přiměřeně jednoduchý, ale zábavný a má hlavu a patu. Samozřejmostí je dobrý konec, jinak by to přece nebyla ta pravá pohádka. Autorka Julia Donaldson je anglická spisovatelka a dramatička, která má kromě psaní písňových textů na svém kontě i řadu úspěšných dětských knih. Ovšem to by bylo k ničemu, kdyby to někdo krásně nepřebásnil. Robin Král, který se tohoto úkolu zhostil se ctí, je mladý český básník, který je autorem řady dětských knížek, za něž dostal ocenění Magnesia Litera či Zlatá stuha. Kromě toho píše písňové texty pro Divadlo Spejbla a Hurvínka, a přispívá do časopisu Sluníčko a Můj vláček.



Nejsem žádný odborník na poezii, ale verše jsou opravdu povedené. Dětsky jednoduché, smysluplné, uchu lahodící, takže se čtou (nebo spíše přednášejí) jedna radost. Navíc si je děti snadno zapamatují. Musím říct, že to je jedna z mála pohádek, u které mi nevadí číst ji stále dokola.

Kniha je nádherně a bohatě ilustrovaná. Obrázky jsou barevné a krásně doplňují vyprávěnou pohádku, takže děti přesně ví, o čem je řeč.  A věřte, že jsou neuvěřitelně pozorné. Ty větší dokonce časem dokáží vyprávět pohádku podle obrázků samy. Ilustrace má na svědomí ilustrátor Axel Scheffler.



Teď, kdy už  se synek dopodrobna seznámil se všemi obrázky,  pohádku přelouskáme za jeden , maximálně dva večery. Ale začátky byly krušné, neboť jsem byla nucena odpovědět asi na milion záludných dotazů :-).

„Maminko, jak se jmenuje ten rytíř?“
„Maximus.“
„Maximus je divný jméno, to se mi nelíbí.“
„Aha, a jaké by se ti líbilo?“
„Mně se líbí jméno máma!“  :-D

„Mami, co je to mořská panna?“
„Hm, víš, to je napůl žena a napůl ryba.“
„Co?“
„No jakože má místo nohou ploutve...“
„A proč?“
„Aby mohla plavat.“
„ A proč? Já nemám ploutve a taky plavu.“  Někdy vás dětská logika udolá :-D



„Maminko a proč mu hoří křídlo?“
„Protože chrlil oheň a omylem se trefil do vlastního křídla.“
„A proč?“
„No protože to ještě dobře neumí.“
„A proč to dobře neumí?“
„Protože se ještě musí učit.“
„A proč“
„Aby to uměl.“
„A proč to musí umět?“
„Nepůjdeš už spinkat?!?“

Dráček Zog a princezna rebelka je zkrátka velmi povedená pohádková knížka pro děti, s nádhernými ilustracemi, kterou můžu s čistým svědomím doporučit. Myslím, že ji děti ocení zhruba tak od tří let. A že je vážně skvělá dokazuje i synkův budoucí plán:

„Maminko, až vyrostu, tak budu drak a budu chodit do dračí školy, jo?“ :-D

Za milé chvíle strávené s touto pohádkou děkuji nakladatelství PRESCO GROUP a.s., které mi knihu k recenzi poskytlo.

Jaká dětská kniha vás v poslední době nadchla? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)