úterý 15. března 2016

Mistborn 2 – Pramen povýšení: Skvělé pokračování originálního fantasy příběhu

Autor: Brandon Sanderson
Série: Mistborn (2.)
Originální název: Mistborn, The Well of Ascension
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2009

„Budeme je popichovat proti sobě a sledovat, jak jim klesají zásoby a morálka. Nakonec třeba ti, co vydrží, už budou natolik oslabení, že je porazíme.“

První díl jsem dočetla nedávno, a protože to byla opravdu skvělá kniha, tak jsem se rovnou pustila do dílu druhého. Oslavnou ódu na díl první s názvem Finální říše naleznete zde. :-) Rozjetý příběh pokračuje a není nouze o pořádnou dávku allomancie, intrikářství, akce a také vzájemného přátelství.

Zdroj: filmarena.cz
Děj knihy Pramen Povýšení se odehrává zhruba rok po pádu Finální říše. Vlády se v Luthadelu ujal Elend Venture a spolu s Vin a ostatními postavami z prvního dílu se snaží uvést Novou říši do pořádku a obyvatele vyvést z bezvládí a chaosu. Ovšem zálusk na Luthadel si dělají další zájemci, kteří chtějí Luthadel získat stůj co stůj, a to i za cenu krveprolití. Za branamí Luthadelu se formuje nejedna armáda a zatímco se Elend, Vin a jejich přátelé snaží vyjednávat a vymýšlet taktický plán, jak město  a jeho obyvatele zachránit, mezi občany říše začíná vládnout chaos, zmar a hladovění a do toho všeho se v říši začíná roztahovat tajemná Bezednost. Podaří se Elendovi zachránit říši? A jakou sílu uchovává Pramen Povýšení?

Opět se setkáváme s hrdiny z prvního dílu. V čele Luthadelu nyní stojí Elend Venture s Vin, ale pochopitelně se neobejdou bez staré Kelsierovy party. Patrný je posun Elenda, z nejistého a nerozhodného snílka snažícího se proměnit své ideály ve skutečnost, se pod tíhou reality stává rozhodný panovník, který na svá bedra nakládá veškeré potíže říše a snaží se je vyřešit ke spokojenosti všech. Vin zde naopak zastává roli ochránce a nelítostného zabijáka, neboť lidé, jež si brousí zuby na trůn, neváhají použít těch nejkrutějších praktik. Více prostoru dostává feruchemik Sazed, projeví se nejen jako zdatný učenec, který objeví nejedno tajemství Bezednosti, Hrdiny věků a pána Vládce, ale také jako bojovník. Dále se dočkáme nových, neméně zajímavých postav – Mistborna Zanea a Tindwyll, ženy z Terrisu, která je ve feruchemii stejně zdatná jako Sazed.

Kromě nových postav dostanou více prostoru i bytosti jako jsou kandry, což jsou stvoření, která jsou schopna přesně imitovat člověka, jehož tělo pozřou, což je pro práci špiona ideální, a také bojový koloss, vraždící monstrum, před kterým není nikdo a nic v bezpečí.

Hlavním problémem našich hrdinů je prostý úkol – přežít. Což se s několika armádami za branami města, špiony ve vlastních řadách, nedostatkem potravin a blížící se zimou, zdá jako nemožný cíl. Do toho se zaplétá tajemná Bezednost, ničivá síla, jejíž podobu prozatím nikdo nezná a která má svět dovést k záhubě. Jediné, co by ji mohlo zachránit je Hrdina věků a Pramen Povýšení, ale to jsou poněkud nejasné a záhadné artefakty, jejichž podstatu není tak snadné rozluštit.

Opět se dočkáme allomancie, kterou autor díky několika novým kovům posunul na vyšší úroveň a kromě allomacie se ke slovu dostává i feruchemie – schopnost ukládat jisté lidské vlastnosti (jako je zrak, rychlost, síla apod.) do kovových předmětů, nejčastěji náramků. Touto schopností vládnou jedinci z Terrisu, v našem příběhu Sazed a Tindwyll. A řeknu vám, že mít zásobu bdělosti či zdraví nemusí být vůbec špatné.

Oproti prvnímu dílu se souboje a akce dostávají do pozadí a hlavní část děje je postaven na politice, intrikách, vyjednávání, taktizování, zdatné i méně zdařilé manipulaci a vymýšlení strategie, jak zvítězit a přesto zůstat naživu. Zatímco se hrdinové snaží vymyslet geniální tah, město trpí pod vahou chudoby, beznaděje, nejistoty a morálka s vírou dostávají trhliny. Atmosféra je skvěle vyobrazena, téměř na vlastní kůži cítíte to napětí a klid před bouří. Kniha se zpočátku může zdát trochu zdlouhavá, ale akce a napětí se čtenář dočká a v závěru knihy víc než dost. 

Druhý díl hodnotím jako malinko slabší oproti Finální říši. Ale pořád je to výborná kniha, kterou se vyplatí si přečíst a kterou směle doporučuju každému fantasy nadšenci. A jsem nesmírně zvědavá jaké rozuzlení si pro nás autor připravil v díle posledním s názvem Hrdina věků.

Jak hodnotíte druhý díl série Mistborn?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)