středa 14. března 2018

Dalajlamova kočka: Laskavost a soucit pohnou světem


Autor: David Mitchie
Původní název: The Dalai Lama’s Cat
Překlad: Petra Vlčková
Nakladatelství: Synergie
Rok vydání: 2013

„Když čelíme svým problémům, máme stejnou volbu. Neříkali jsme si o ně, nestojíme o ně, ale když už jsou tu, záleží na tom, jak se k nim postavíme. Budeme-li moudří, mohou největší problémy vést k těm největším prozřením.“



Ke knize, ve které je hlavní vypravěčkou kočka, jsem přistupovala mírně skepticky. Co asi může taková číča vyprávět? Lovení myší a vyhřívání se na sluníčku přece nemůže vydat na celou knihu. Ale může, obzvlášť pokud se tato kočka těší přízni jednoho z největších duchovních vůdců, samotného dalajlámy. A tady je pár důvodů proč si tuhle knihu přečíst:

1. Kočka


Všichni milovníci koček zpozorněte. Kočka, o které je řeč, byla jako malé kotě zachráněna od nevyhnutelné smrti a žije v dalajlámově domácnosti. To jí dává perfektní přehled o jeho životě, zvycích, názorech a návštěvnících, a ona tak zvídavému čtenáři vypráví jednotlivé příhody, historky, někdy vtipné, někdy skýtající poučení, ale rozhodně velmi inspirativní. Kromě toho dává nahlédnout do svého kočičího světa a to budete koukat, jaké mají tato roztomilá domácí zvířátka potíže a starosti! :-)

2. Budhismus


Autor David Michie naprosto nenuceným způsobem seznamuje čtenáře se základními teoriemi buddhistické praxe a vyslovuje pravdy, které hluboko v sobě máme, ale většinou jsou ukryté pod solidní vrstvou sobectví, pokrytectví a dalších nepříliš lichotivých charakteristik. A nemusíte být vůbec duchovně založeni, aby vás to přimělo se zamyslet nad smyslem života.

„Myslíme na sebe bez přestání. I když jsme kvůli tomu nešťastní a naštvaní. Přílišná zaujatost sebou samými způsobuje, že se nám z nás dělá špatně. Mluvíme sami se sebou od božího rána, v poledne i večer, neustále uvnitř nás běží vnitřní monolog. A přitom čím víc dokážeme myslet na to, jak zprostředkovat štěstí druhým, tím sami budeme šťastnější. To už je takový paradox.“

3. Relax


Čtení je to velmi uvolněné, plyne jak život mnichů v klášteře - poklidně, nenásilně a občas zabrousí do hlubokých vod uvědomění. Vzhledem k hlavní hrdince má kniha někdy až pohádkový nádech. Žádné drama ani převratné názory, jen klid a mír. Ale není to žádné suchopárné čtení, většinu zásadních myšlenek a hodnot autor předává formou poučných příběhů. Dalajláma se setkává s řadou zajímavých lidí a každý má nějakou potíž, na kterou má budhismus tu správnou odpověď. A třeba zrovna potkáte právě ten váš problém či dilema.

4. Životní inspirace 


Dalajlamova kočka se snaží předat poselství, že pocit štěstí na nás nečeká někde venku, ale že si ho můžeme zařídit sami, stačí jen správně nastavit svou mysl. Vysvětluje karmické zákonitosti i to, že všeobjímající láska je to nejlepší, co ze sebe můžeme vydat. Kniha je velmi inspirativní, pokud si na ni uděláte čas, donutí vás se zamyslet, zhodnotit svůj životní postoj a možná provést alespoň malou změnu. Zkrátka ukazuje, že vše záleží jen na našem pohledu na věc.

Autor David Mitchie je australský spisovatel, který se dlouhodobě zajímá o budhismus a meditační praktiky. Své zkušenosti z této oblasti předává čtenářům prostřednictvím poutavých knih. Jeho série Dalajlámova kočka  (další díly u nás vyšly pod názvy Dalajlamova kočka a umění příst a Dalajlamova kočka a síla meditace) se stala celosvětovým bestsellerem. Kromě toho napsal řadu dalších, za zmínku rozhodně stojí třeba Pospěš si a medituj, která obsahuje praktické rady pro všechny, kdo by chtěli s meditací začít.

Dalajlamova kočka je kouzelné a nesmírně pozitivní čtení. Pokud máte hlubší znalosti východních náboženství, asi vás to příliš nezaujme, ale pokud dosud tápete v tom, o čem to vlastně všechno je, je tato kniha výborným začátkem. Stejně tak si myslím, že se v knize najdou i ti, kteří hledají nějakou životní inspiraci, smysl života či jen „duchovní“ posun a mají plné zuby příruček na štěstí. Tady se hlásají pravdy, které přetrvávají :-).

Jaké jsou vaše oblíbené inspirativní knihy? :-)

2 komentáře:

  1. Dalajlámovu kočku miluju! Naprosto vše se mi v ní líbilo. Mám doma čtyři kočky, takže to hodně udělalo. :-D Ale i ty myšlenky buddhismu... To je úžasný náboženství podle mě a líbilo se mi, že autor nijak dramaticky a horlivě seznámí s jeho základy i čtenáře, kteří se o něj nezajímají... :-) Celkově mi ta knížka dost dala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtyři kočky? Tak to je boží :-) Jo, mě se taky hodně líbila, nic nevnucuje, ale tak hezky jednoduše ukazuje hlavní myšlenky, takže taky mám pocit, že jsem si z ní hodně odnesla :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)