Autorka: Hana Zemanová
Nakladatelství: Smart Press,
s.r.o
Rok vydání: 2016
„Navíc jíme-li plnohodnotné potraviny a
žijeme přirozeně zdravým životním stylem, šetříme peníze za potravinové či multivitaminové
doplňky, preparáty na hubnutí nebo za plastické operace, za které jsou lidé
ochotni platit obrovské sumy.“
Vzhledem
k tomu, že mám nenasytnou rodinu a navíc touhu předkládat jim relativně
zdravá jídla, vařím opravdu hodně. Ovšem sehnat kuchařku, která by mi
vyhovovala, není vůbec snadné. Požaduji, aby jídla byla hlavně veganská, aby se
dala připravovat ze surovin, které jsou běžně dostupné, ideálně lokální a které
mám doma (piniové oříšky a kaki jsou sice super, ale to běžně doma opravdu nemíváme),
a také aby jídla byla jednoduchá a já tak nestrávila u plotny půl dne. Co se
týče kuchařek koukám i na vzhled, když tam nejsou líbivé obrázky, tak se mi
podle ní nechce vařit (já vím, je to hloupé a povrchní, ale každý jsme nějaký)
a samozřejmě očekávám, že jídla budou chutná a mně se podaří (uznávám, že to už
není vždy v režii autora, ale když se mi první dvě jídla z některé
kuchařky neosvědčí, tak mě to odradí natolik, že už ji neotevřu). Že taková
kuchařka neexistuje? To jste neměli v ruce Novou biokuchařku Hanky Zemanové :-).
Původní
biokuchařka se stala Nejlepší kuchařskou knihou roku 2006, a jak sama Hanka na
svém webu uvádí, řada informací je po deseti letech zastaralá a neaktuální. Tak
ji kompletně přepracovala do současné podoby.
Kniha je
rozdělena do dvou částí. První je teoretický úvod, kde Hanka vysvětluje, co
jsou to biopotraviny, jak je poznat a sehnat, a také se s mnoha dalšími
odborníky z oblasti výživy a zdraví věnuje otázce současných výživových
trendů jako je veganská strava, raw, bezlepkové stravování apod. Hodně se
věnuje i ekozemědělství, představuje výhody i záludnosti tohoto konceptu a
v závěru představuje několik zajímavých ekofarmářů a osobností, kteří stojí za zajímavými projekty jako třeba Skutečně zdravá škola (Margit Slimáková), Bezobalu (Petr Hanzel), KPZ
– Komunitou podporované zemědělství
(Honza Valeška) a další.
Druhá část je
samotná kuchařka, která je rozdělená na tématické oddíly - Polévky, Saláty a pomazánky, Bezmasá jídla, Biomaso, Zelenina,
Inspirativní přílohy a Sladká jídla,
kaše a dezerty.
Moc se mi
líbí, jak je kuchařka komplexní. Že se nejedná jen o pouhý výčet pracovních
postupů, ale je zdrojem mnoha zásadních informací ohledně stravy, zdraví a
udržitelného životního stylu. Vše je vysvětleno krásně, jednoduše a zajímavě, a
to jak pro naprosté laiky, tak i pro lidi, kteří už nějaké pokusy o ozdravení
jídelníčku provedli a biopotravina pro ně není neznámé slovo. Pro zvídavé
čtenáře je každé téma doplněno webovými odkazy a je tak možnost si dohledat
další informace.
Samotné
recepty jsou dokonalé, přesně dle mého gusta. Snad ještě nikdy se mi nestalo,
aby se většina jídel stala v naší domácnosti hity. Knihu jsem si nadělila
loni k Vánocům, takže věřte, že jsem ji testovala skutečně dlouho :-). Postupy jsou většinou
jednoduché, velmi srozumitelné (i pro mou osobu, která často dumá na takovými
pitomostmi jako třeba kolik toho tam mám dát, když je v receptu napsáno hrst
vloček :-)) a
ze surovin, které máme obvykle doma. Každé jídlo je doplněno nádhernými
fotografiemi a kupodivu se jim můj výtvor většinou podobá (ovšem fotit jídlo
neumím, takže ač jsem původně zamýšlela recenzi doplnit ukázkou toho, jak se mi
podle biokuchařky skvěle vaří, tak mi to moc nevyšlo a hlavně jídlo zmizí
dřív než vytáhnu foťák, ale to je zase ukázka toho, že nekecám a jídla jsou
skvělá :-D). Kromě toho jsou recepty doplněny okrajovými rámečky a sloupky
s různými radami, tipy na vylepšení, obměnami nebo v nich autorka představuje
zajímavé a pro konvenčně se stravující neobvyklé suroviny, které jsou
v receptu použity (třeba seitan, azuki, agar apod.)
Kuchařka je
částečně veganská, ale své si najdou i masožravci. Líbí se mi, že část receptů
je i bez lepku, případně se dá do bezlepkové formy upravit. Taky oceňuji, že jídla
jsou velmi různorodá, dá se najít inspirace na snídaně (tipy na nejrůznější
kaše), luštěninový oběd, i zákusek pro návštěvu a sušenky pro děti. Našla jsem
tam pár luštěninových jídel, které se mi opravdu osvědčily (s těmi totiž obecně
bojuju, protože internet je na dobrá a jednoduchá luštěninová jídla skoupý).
Také hodně zajímavých zeleninových jídel, a přitom to nejsou žádné extravagance,
které by člověk vařil jednou za sto let pro návštěvu, naopak jsou to běžná
jídla, která se dají připravit kdykoli a nezaberou ani moc času.
Nejlepší
recepty jsou rozhodně Cizrna na paprice,
Čočkové burgery (vyzkoušeno
z červené čočky, munga i normální čočky a jsou prostě dokonalé a táák
jednoduché), Bramboračka s pohankou,
Celozrnné žitné halušky, Pečená zelenina, Jahelné šišky s mákem, Ovesno-semínkové
placičky, Opečená jablka (to je
fakt bomba podzimní mňamka a oblíbená svačinka) a řada dalších.
Zatím jediný
recept, který se mi nepodařil jsou Čokoládové
cookies (ale to jsme tvořili ze zbytků před nákupem a zřejmě jsem něco
nahradila nenahraditelným), ale nevzdávám to a zkusím je znova, protože na
fotce prostě vypadají mňamózně :-D.
Kniha je moc
krásně zpracovaná, líbivé fotky přímo vybízí k uvázání zástěry a vytažení
vařečky (už jen proto, že vám sliny kapou až na zem :-D). Stala se zkrátka
středobodem našeho rodinného vaření, já ji miluju a s čistým svědomím ji
můžu doporučit všem, kterým není lhostejné, co jí a hledají ucelené informace o
zdravém stravování a skvělé recepty.
Pokud byste i
přes mé nadšení stále váhali, jestli je pro vás kniha to pravé, mrkněte na
Hančiny webové stránky biokuchařka.cz, má tam uvedeno i pár receptů, tak
vyzkoušejte :-).
Zkoušela jsem Jahelné bramboráky
s lněným semínkem a jsou vynikající.
Také je
k sehnání BioAbecedář Hanky
Zemanové, takový pomocník, který pomůže se vyznat v nejrůznějších
alternativních a zdravějších variantách tradičních potravin a také poradí, jak
je vhodně zařadit do jídelníčku.
Jaká je vaše oblíbená kuchařka? :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)