Autor: Ferenc Máté
Originální název: A Vineyard in
Tuscany
Nakladatelství: Maxdorf
Rok vydání: 2012
„Je úžasné, jak vám sousto pečeného masa a
štědrá sklenka hřejivého Brunella dokážou znovu dodat ztracenou energii, jak
vás druhá sklenka upřímně rozesměje a jak se po třetí budete rozhlížet po
skrýtém místě, kde byste mohli znásilnit svou ženu.“
Kraj
rozsáhlých vinic, nadšených milovníků vína a života, který plyne svým vlastním
houpavým tempem. Takhle vypadá Toskánsko očima Ference Mátého, původem maďarského autora, který se se svou rodinou
rozhodl koupit polorozpadlý klášter ze 13. století a pustit se do pěstování
vinné révy.
Vypráví své
vlastní zážitky z tohoto období a mapuje celý proces, od hledání vhodné
ruiny a pozemku, přes rozsáhlé a komplikované opravy a zasazení první
rostlinky, až po lepení vinět na vlastní lahve s vínem. Čtenář tak má možnost nakouknout vinařskému průmyslu (či
spíše zálibě) pod pokličku a seznámit se s celým procesem. A také se všemi
tradicemi a zvyky, které určují běh vinařství během celého roku.
Ferenc Máté Toskánsko miluje, láska a
obdiv k tomuto kraji z knihy přímo čiší. Kraj je to svérázný,
členitý, dýchá místní historií, a tak autorovi nezbývá než se s pokorou a
úctou snažit zapadnout. S rodinou to vzali od podlahy (doslova) a trosky
starobylého kláštera sice opravili, ovšem nijak zvlášť nezmodernizovali. Věrný heslu
- když historie, tak autentická - popisuje trable s hledáním padnoucích
dlaždic, jedinečných trámů či vhodně zbarvené omítky. Vše líčí s vtipem a
nadsázkou s notnou dávkou sebeironie.
„Možná však kouzlo Toskánska nespočívá jen
v těch smyslových vjemech: v jeho jídle a víně, v jeho městech
na kopcích či v dramatičnosti jeho neustále se měnícího světla. Možná jeho
kouzlo spočívá ve vzácné věci, na kterou až příliš často zapomínáme,
v klidu a míru uvnitř nás samotných.“
Na
rekonstrukci navazuje zvelebování zanedbaných pozemků a sadba vlastního vína.
Práce je to mravenčí, často nevděčná, náročná, ale provázená nadšením a litry
vína. A ruku v ruce s vínem jde pochopitelně jídlo. Italská jídla
jsou vynikající a věřte, že četba notně polechtá vaše chuťové buňky. Domácí
těstoviny na tisíc způsobů, bruschetta zalitá olivovým olejem, ovčí sýr
Pecorino, tiramisu... Ferenc Máté se
s popisem jídla a hostin doslova mazlí a důrazně doporučuji se před četbou
vydatně najíst :-D. Víno opěvuje a laská jako vášnivou milenku a
dokázal by vinaře udělat i ze zapřisáhlého abstinenta.
Autor se snaží
se přiblížit nejen toskánskou náturu, kuchyni a krajinu, ale i běžný chod
vinařství. Nenudí žádnými složitými detaily, naopak upozorňuje, jaká dřina se
za orosenou lahví a veselým cinkotem sklenic skrývá. Ale uznává, že odměna za
to stojí. A nic z toho by se nezdařilo bez party skvělých lidí a přátel,
takže představuje nejrůznější občas až komické postavičky, které se na vzniku
Mátéova vinařství nějakým způsobem podílely.
Tato kniha je
jako doušek vína, polaská chuťové buňky a zahřeje na těle i na duši. Baví od
začátku do konce, je čtivá, a přece není na škodu ji čas od času odložit a jen
se nechat prostoupit atmosférou, která z knihy přímo sálá. Pokud jste si
zamilovali knihy o Provence od Petera Mayleho
(Rok v Provenci, Navždy Provence, Znovu Provence), tak Toskánská vinice se vám bude líbit, neboť je psána ve velmi
podobném duchu.
PS: Na
napsání této recenze padly dvě lahve vína, jen ať víte, co vás čeká :-D.
Jaká je vaše
oblíbená cestopisná kniha? :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)