sobota 16. dubna 2016

S láskou, Rosie: Příjemná a čtivá romantika

Autor: Cecelia Ahernová
Originální název: Where Rainbows End
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2015

Tuto knihu četly snad všechny osoby ženského pohlaví, co znám. A všechny přiznaly, že to je příjemná romantika a že se jim to moc líbilo. Mně tahle kniha nijak zvlášť nezaujala a původně jsem neměla v úmyslu ji číst. Jenže jednou jsem tak procházela knihovnou míříc k pultu s vypůjčenými knihami a koutkem oka jsem ji zahlédla vystavenou. V nějakém náhlém popudu mysli jsem ji přihodila ke knihám, které jsem si hodlala odnést domů (jedna navíc už mě nezabije, že :-)). Přečetla jsem ji a zjistila, že holky měly pravdu. Je to příjemná a oddechová romantika, nic víc, nic míň.

          
Zdroj: albatrosmedia.cz           

          Rosie Dunneová a Alex Stewart jsou od dětství nejlepší a nerozluční přátelé. Osud tomu ovšem chtěl, že se během školních let jejich cesty rozejdou. Žijí každý naprosto odlišný život, ale stále jsou však v kontaktu a svěřují se navzájem se svými starostmi, životními zvraty, nadějemi, sny, ale i prohrami a neúspěchy. Oba dva proplouvají svým životem, jak nejlépe umí, aby nakonec zjistili, že to, po čem oba touží, mají blízko, doslova na dosah ruky.

Tahle kniha si na nic nehraje. Je to prostě typická oddechová romantika. Vlastně ne tak úplně typická, neboť je psaná poněkud netradiční formou dopisů, emailů, zpráv, vzkazů apod., které si vyměňují hlavní protagonisté a ostatní osoby. Měla jsem trochu strach, aby to nebyla nuda, protože jsem přece jen zvyklá na klasickou stavbu příběhu s dějem a dialogy, ale naopak. Dodává to příběhu šťávu a ten pak nepůsobí zbytečně zdlouhavě.

Některé zvraty a řekněme překážky v nalezení Rosiina a Alexova štěstí působí trochu uměle a nevěrohodně a jsou svým způsobem předvídatelné, protože když jste v půlce knihy a už od začátku víte, že se dají dohromady až v závěrečném happyendu (není to spoiler, to pochopí každý soudný čtenář, který si přečte anotaci :-)), tak vám je jasné, že to zase z nějakého důvodu nevyjde. Proto tedy tyto potíže působí malinko vykonstruovaně.

Co se mi ale hodně líbilo, bylo to, že ačkoliv Rosie život hází klacky pod nohy a opravdu to nemá v životě lehké, tak se z ní nestala lítostivá a ufňukaná chudinka, ale naopak vše komentuje s jistou dávkou sarkasmu a ironie, což bylo opravdu zábavné, a tímto si Rosie získala moje sympatie. Na rozdíl od trochu slabošského Alexe, který dostal do vínku poměrně slušnou dávku štěstí a úspěchu a vždycky si to pokazí sám.

Jak už jsem zmínila, kniha končí happyendem, sice jsem čekala trochu velkolepější finále, když už jim to trvalo tak dlouho, ale co už, aspoň to nebylo přeslazené a kýčovité (no, trochu bylo, ale co byste čekali od romantické knihy, že). Kniha je čtivá, nekomplikovaná, stránky se obracejí takřka samy a po dočtení ve vás zanechá pocit, že pohádkové konce přece jen existují :-).

Pokud máte rádi nenáročné knihy s pořádnou dávkou zamotaných vztahů a romantiky, na nic nečekejte a běžte si tuhle knihu sehnat. Pokud máte raději knihy, které mají hloubku či rozjímají na závažná životní témata, ruce pryč, tohle nebude to pravé pro vás.

PS: Podle knihy je natočen stejnojmenný film, na který se chystám. Jakmile ho zhlédnu, doplním srovnání s knihou :-).

Líbila se vám tato kniha? Viděli jste film?

6 komentářů:

  1. S láskou Rosie som čítala troška dávnejšie a strašne sa mi páčila. Na tejto knihe milujem ten humor s ktorým je písaná. Neskôr som si pozrela aj film a ten je taktiež skvelý aj keď dosť skrátený. Pekná recenzia :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já se právě k filmu odhodlávám a bojím se, abych nebyla zklamaná (jak se mi často stává, když po dočtení dobré knihy kouknu na stejnojmenný film), ale jestli říkáš, že je skvělý, tak ti budu věřit :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :-). Knížku jsem sice nečetla, ale film odpovídá recenzi, příjemný, milý, místy vtipný, nehraje si na víc než na oddechovou romantiku. Jednou za čas proč ne :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díík :-) Jo jo, tenhle žánr vyloženě nevyhledávám, ale občas je to fajn si přečíst/zhlédnout něco milého a nenáročného :-)

      Vymazat
  3. Já tuhle knížku nečetla, ale vypadá romanticky a oddechově :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přesně taková je :-) Pro čtenáře toužící po něčem hlubokomyslném to asi nebude to pravé, ale pro odpočinkové čtení ideální :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)