pondělí 1. února 2016

Živly Calderonu: Vládnout vzduchu, ohni, vodě...

Autor: Jim Butcher
Série: Kodex Alera (1.)
Originální název: Furies of Calderon
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: 2012

„Švihnutím ruky Isana poslala vroucí páru přímo Kordovi do obličeje a pak na ty za ním.“

Zdá se, že teď jedu výhradně na fantasy vlně… Poté, co mě uchvátili autoři jako Brandon Sanderson a Anthony Ryan jsem sáhla po další fantasy sérii, tentokrát po Kodexu Alery a výjimečně se mi podařilo v knihovně ukořistit rovnou první díl. Ale asi jsem příliš rozmlsaná výše zmíněnými autory, protože mě tato kniha zas až tak nenadchla.

Zdroj: fantomprint.cz
Obyvatelé Alery mají jedinečnou schopnost ovládat živly – vodu, oheň, dřevo, zemi, kov a vzduch. Vládce Alery Gaius Sextus je již starý a bez následníka, a toho zneužijí zrádní šlechticové, kteří se spojí s národem nelítostných Maratů, kteří obývají kraj za severní hranicí Alery, a povstání je na spadnutí. V Calderonském údolí se do bojů o moc a záchranu Alery zaplétají chlapec Tavi, kterému je moc vládnout živlům upřena, kurzorka Amara, která je svým výcvikem předurčena a vládcem pověřena k záchraně země, zeman Bernard a jeho sestra Isana – oba velmi silní živlovládci. Ti a mnoho dalších se zúčastní bitvy živlů a schopností o záchranu Alery.

Jedná se o první díl ságy, která dohromady čítá šest svazků. Ovšem u nás zatím vyšly první dva a třetí by měl vyjít letos. Za námětem údajně stojí sázka, kdy byl autor nucen dokázat, že je schopen napsat příběh obsahující svět římských legií a Pokémony. Jakkoli šíleně to zní, není se čeho bát, Jim Butcher se toho zhostil se ctí a vznikl tak vcelku povedený fantasy příběh odehrávající se v pseudořímských kulisách.

Nápad, že každý obyvatel Alery více či méně schopně ovládá jeden či více živlů považuji za poměrně zdařilý. Není to tak dávno, co jsem sama snila (pod vlivem komiksu Witch) o tom, že dokážu poručit větru, ohni, vodě… :-) Ovšem zbytek příběhu není nic nového ani originálního, panovník bez následníka, boj o moc a následnictví, zrada, intriky, závěrečná bitva a konec. Ale na druhou stranu se jedná o docela účinnou směsku, kterou milovníci klasické fantasy nepochybně ocení. Samozřejmě autor neopomenul přimíchat i trochu romantiky, ale naštěstí ne moc, zvolil přesně takovou dávku, aby příběh oživila a zároveň netvořila stěžejní linii, což je dle mého častým nešvarem mnoha v dnešní době vydávaných fantasy knih.

Začátek je dosti rozvláčný, postupně se představí jednotlivé postavy a i když autor akcí nešetří, pořád jsem tak nějak čekala, až se začne dít něco pořádného. O intriky, akci i napětí není nouze a přece mě příběh nedokázal pořádně zaujmout. Ale v druhé půlce už se děj pořádně rozjíždí. Za velmi povedené považuji Taviho dobrodružství ve Voskovém pralese a závěrečné obléhání města Garrisonu. Pokud máte rádi téma obléhání pevnosti či měst za pomocí magie, věřím, že se vám to bude líbit.

I přesto, že se jedná o první díl cyklu, je příběh poměrně ucelený a dokážu si představit, že by se jednalo o jednotlivou knihu. V závěru ovšem autor několika nenápadnými poznámkami naznačuje, že rozhodně ještě není vše uzavřeno a pořád zbývají otázky, které je třeba zodpovědět. 

Co se mě týče, kniha jako taková postrádá něco, co by mě donutilo říci nadšené páni a co by autora zařadilo mezi opěvované a vychvalované autory, jejichž knihy jsou na prvních příčkách prodejnosti. Ale to rozhodně neznamená, že to není zajímavé čtení a že by se vám kniha nemohla líbit.

Znáte Kodex Alery? Kdybyste si měli vybrat živel, který budete ovládat, co byste zvolili? :-)

4 komentáře:

  1. Pěkně sepsáno, knížku si nechám ujít :) Kdybych si měla vybrat živel, byla by to určitě voda - déšť, moře, řeky, vodopády... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Já bych si taky vybrala vodu :-D Nevím, jestli je to tím, že jsem vodní znamení, ale tak nějak je mi blízká :-)

      Vymazat
  2. Tak tuto knihu jsem četla, líbila se mi (mám ráda motivy Říma a legionářů) - a to dokonce i po čtení knih od Sandersona :) Snažím se osobně vzít každou knihu samostatně a moc neporovnávat s jinými sériemi atd., protože každý autor píše prostě svoje. Ale s recenzí musím v hodně věcech souhlasit :) A Voskový prales byl opravdu fajn no :D
    A živel? Asi vzduch, i když... Taky má svoje pro a proti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A četla jsi i další díl?
      Je fakt, že co autor, to originál (většinou teda) a uznávám, že srovnávat jednotlivé knihy (série) je docela hloupost (hlavně když se to většinou srovnává s některým z význačných děl žánru), ale stejně si nějak nemůžu pomoct a občas srovnávám :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)