pátek 5. února 2016

Pozitivní týden #5

Tento týden byl naplněn převážně gastronomickými zážitky:

1. Barista roku 2016
Aneb prestižní soutěž baristů z celé ČR. A jak se takový nepiják kávy jako jsem já dostane na akci, kde je to jenom o kávě a kde káva teče proudem? Inu tak, že chodí s letošním čtvrtým nejlepším baristou v ČR :-D Trochu si za to beru zásluhy, neboť jsme s mrňousem fandili jako o život, tak nebylo možné, aby se neumístil mezi finálovou šestkou :-).
 Abyste měli přehled o čem taková soutěž je, tak vám to trochu přiblížím. Soutěžící mají za úkol připravit 4 espressa, 4 kávy s mlékem (většinou cappuccina) a 4 signature drinky (nápoj obsahující espresso + další libovolné ingredience dle fantazie a chuti soutěžícího (ne alkohol), což často bývají lahůdky typu - sirup ze smrkového jehličí, vaječný bílek, cukrová vata a tak - originálnost se soutěžícím rozhodně nedá upřít :-)) Tohle všechno musí zvládnout za 15 minut. A ještě k tomu popsat kávu, se kterou soutěží. Prostě hotová věda :-) Všechno pochopitelně sledují bedliví rozhodčí, kteří neodpustí ani tu nejmenší chybu. A kdyby vás zajímalo, kdo je letošním vítězem a kdo pojede reprezentovat ČR na mistrovství světa do Dublinu, tak vězte, že letošní Barista roku je Ondřej Hurtík, který toho času pracuje v kavárně Místo. Tím se dostáváme k dalšímu bodu…
        
Letošní vítěz
 (autor fotografie - Tomáš Varga)
2. Kavárna Místo
Když už kávu, tak od těch nejlepších baristů, že :-) Takže jsme v úterý navštívili Místo, kavárnu pražírny výběrové kávy Doubleshot, kterou najdete v pražských Dejvicích. Kávu připravují ti nejlepší baristé a je vskutku výborná (moc ji sice nepiju, ale když už, tak si ji hodlám vychutnat). Ovšem nemusíte si dát nutně kávu, jejich čaje a limonády jsou neméně výborné a co teprve borůvkový raw dortík (pro konvenčně se stravující doporučuju jakýkoli z ostatních dortů, jsou skutečně vynikající :-)) A pokud byste toužili po něčem k jídlu, tak vám rovněž poslouží. Ideální je zajít sem na snídaní/brunch, ovšem pokud se stravujete bez živočišných produktů, je výběr trochu omezený. Ale kavárna je velmi příjemná, obsluha taktéž a káva vynikající :-).

Místo pro příjemně strávený čas na šálkem kávy :-)
   

Hoši se činí :-D

3. Restaurace Plevel
Když už jsem u těch gastronomických zážitků, tak nesmím opomenout zmínit, že o víkendu jsme si z Baristy roku odskočili na oběd do vegetariánské restaurace Plevel v centru Prahy (mají ještě jednu pobočku ve Vršovicích). Nabízená jídla jsou vesměs veganská či raw. Já měla salát Plevel s pohankovými karbanátky, římským salátem, pestem z bylin a švestkovo-jablečným dipem a můj milý veganskou variaci svíčkové (lepší jak klasická :-)), obojí bylo výborné. Když k tomu připočtu sympatickou obsluhu a pohodové prostředí, tak je to podnik, který rozhodně doporučuji navštívit :-).

4. Oběd od mého milého
Když muži vaří, je to neskutečně sexy. A když vaří dobře, je to ještě lepší. A protože má slabost pro asijskou kuchyni, tak jsem dostala s láskou naservírováno neskutečně dobré domácí sushi! Olizuju se ještě teď :-).

5. Cukr – blog
Konečně jsem viděla dokument o cukru české režisérky Andrey Culkové (v angličtině Sugar Blues). Režisérka trpící těhotenskou cukrovkou zjišťuje, jak moc jsme na cukru závislí a jak moc nám cukr škodí. Ačkoli už se nějakou dobu cukru vyhýbám, teprve po zhlédnutí tohoto dokumentu mi došlo, jaké je cukr zlo a jak je obtížné se mu vyhnout. Jo, zní to trochu fanaticky, ale schválně si zkuste projít potraviny ve spíži a budete překvapeni, v čem všem najdete cukr… Takže mě to ujistilo, že jdu správnou cestou a to, že si spousta lidí myslí, že jsem chudák, který si ani neužije žádnou dobrotu, je jen jejich hloupost :-).

Měli jste taky takový příjemný týden? :-)

2 komentáře:

  1. Ách, miluji dobrou kávu a Doubleshot je opravdu výborný. Konečně je i u nás v Mladé Boleslavi. V Praze jsme chodili do Šálku v Karlíně, Místo jsme ještě neviděli. K finálové účasti moc gratuluji a závidím :) Jinak díky za připomenutí dokumentu o cukru, musím na to někdy mrknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za gratulaci :-) Jj, Doubleshot je fakt skvělý a je super, že už je i u vás :-) Přítel v Šálku začínal, než teda přesedlal do Místa, tak jsem tam jednu dobu taky byla pečená vařená :-) Ale konceptem mi Místo sedí asi víc...
      Jinak na ten dokument o cukru určitě mrkni, na to že je to dokument, je to docela poutavé a velmi poučné :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)