úterý 6. prosince 2016

Příslib krve: Prachmistrovská jízda začíná

Autor: Brian McClellan
Originální název: Promise of Blood
Série: Prachmistři (1.)
Nakladatelství: Talpress
Rok vydání: 2016

„Tamás vytáhl z kapsy hrst nábojů a rozmačkal je v ruce. Zažehl prach padající mu z prstů a usměrnil jeho energii. Prkna pod Nikslausem vybuchla, vyletěla vzhůru a vyhodila vévodu do vzduchu, než po hlavě sletěl do vody.“

Nedávno jsem na tuhle knihu četla recenzi, kde se mluvilo o jisté podobnosti s dílem Brandona Sandersona, který je jeden z mých oblíbených fantasy autorů. To mi nedalo a hned jsem zvažovala, že ji pořídím příteli na Vánoce. Ovšem náhoda tomu chtěla, že jsem na ni hned druhý den narazila v knihovně. Sice musím vymyslet jinou knihu pod stromeček, ale rozhodně toho nelituju. Sanderson to sice není, ale rozhodně se jedná o slibný začátek zajímavé a neotřelé fantasy trilogie.

Zdroj: casopisxb1.cz

Hned na úvod jsme svědky státního převratu. Král je svržen a s ním popravena řada šlechticů. V Adru, jednom z Devatera států, začínají nové pořádky. Za převratem stojí polní maršál Támas, nadaný prachmistr, a jeho prachmistrovská kabala a jejich přívrženci. Za účelem dát lidem lepší život sestaví radu, která má vládnout místo krále. Ovšem jeden z nich je zrádce. Kromě toho má na Adro zálusk nenasytný sousední stát Kez. Tamás má tedy plné ruce práce, aby udržel mír, adranskou nezávislost a sám sebe naživu. A aby toho nebylo málo městem se šíří zvěsti o povolání bohů na zem a dávná magie se probouzí.

Prachmistři, privilegovaní, obdaření. Ti všichni mají v McClellanově světě nadpřirozené schopnosti, ale pochopitelně se od sebe liší. Prachmistři jsou díky střelnému prachu schopni neuvěřitelných výkonů se střelnými zbraněmi a sem tam nějaké to šňupnutí je dostává do prachového transu, kdy necítí bolest či se jim zostří smysly (komu to připomíná Sandersonův Mistborn?). Naproti tomu privilegovaní jsou schopni kouzel a magie nejtvrdšího kalibru a obdaření se musí spokojit pouze s jednou výjimečnou vlastností (i když taková schopnost, kdy není potřeba spánku, by se mi teď fakt hodila :-D). Přiznávám, že zpočátku jsem v tom měla trochu chaos, ale postupně se to všechno vyjasnilo. Příběh se odehrává v jakémsi pseudostředověkém světě – král, církev, poddaní, kláštery - nijak zvlášť originální, ale kulisy pro fantasy příběh jsou to naprosto ideální :-).

Hlavní kostra vyprávění je postavena na snaze Tamáse dát stát Adro zase do kupy a vyjít vstříc lepším zítřkům. Ale ať se snaží, jak chce, neustále mu plány někdo hatí a každou chvíli jde o život. Ovšem Támas je vojákem skrz naskrz, tak ho nějaká ta kulka či skrytá dýka nemůže vyvést z rovnováhy. Kromě udržení vojenského pořádku má také za úkol objevit tajemství zlomení božského slibu a klidný spánek mu narušují i dávní předchůdci privilegovaných, kteří se náhle objevili a hodlají povolat boha Kresimíra, což by mohlo mít za následek zkázu celého světa.

Akce stíhá akci, moc času na oddech autor čtenáři nedává, život hlavních hrdinů je téměř neustále na vlásku, takže nuda nehrozí ani minutku. Užijeme si obléhání i boj zblízka, úplatné vrahy i nestydaté intrikářství. Hrdinové jsou sympatičtí, bojují na pokraji svých sil a jejich nezdolná síla by mohla být vzorem. Nějakým hlubším rozborem postav se autor nezdržuje, ale právě proto je tempo svižné a stránky rychle ubývají. A aby to nebylo jen o válce a zabíjení, občas to autor proloží nějakou tou humornou poznámkou či vtípkem, takže ve výsledku je čtení nadmíru zábavné.

„Doktore, co můžete Charlemundovi předepsat?“
Doktor se na bezvládného arcidiocela podíval svrchu. „Arzén?“
„Ne, vážně. Něco, co by mu způsobilo slušnou bolest hlavy a značnou ztrátu paměti.“
„Kyanid.“
„Doktore!“

Ačkoli je to autorova prvotina, jedná se o velmi zdařilé dílo. A závěr slibuje, že autor teprve nabíral dech, takže v dalším díle se rozhodně máme na co těšit. Druhý díl s názvem Krvavé tažení už je na pultech knihkupectví a třetí díl Podzimní republika by se tam měl co nevidět objevit :-).

Zaujala vás tato fantasy kniha? Četli jste nebo chystáte se Příslib krve číst?

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Tuhle kníku jsem měla v plánu si přečíst, když vyšla a od té doby jsem na ni nějak pozapomněla a ještě jsem se k ní nedostala :) Takže děkuji za připomenutí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Je fakt dobrá, byla by škoda na ni zapomenout :-D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)