středa 16. prosince 2015

Zmizelá: Kniha plná překvapivých zvratů

Autor: Gillian Flynnová
Originální název: Gone girl
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2013

„To už jsem policii zalhal popáté. Teprve jsem s lhaním začínal.“

Ráda srovnávám film a knižní předlohu, podle které byl natočen. Zastávám sice názor, že většinou je kniha lepší, ale ráda se nechávám překvapit výjimkou. Takže když jsem zahlédla v knihovně koutkem oka Zmizelou, sáhla jsem po ní. A hezky popořádku si poctivě přečetla knihu a poté zhlédla film.

Ten den měli Nick a Amy slavit páté výročí své svatby. Měli, ale neslaví, Amy totiž zmizela. A zůstává po ní změť prazvláštních důkazů a stop, které nakonec vedou k podezření, že Amy byla zavražděna svým manželem Nickem. Ten ovšem svou vinu popírá. Kde je pravda? Co se ten osudný den stalo? A kam Amy zmizela? Je ještě naživu? To jsou otázky, které donutí čtenáře naléhavě číst dál, aby se dozvěděl, co se vlastně událo.

Zdroj: bux.cz
První polovina knihy je dosti rozvláčná. Střídají se kapitoly popisující okolnosti Amyina zmizení z Nickova pohledu s kapitolami z Amyina deníku, kde popisuje jejich vzájemný vztah a jeho vývoj. Autorka podsouvá, že Nick rozhodně není tak nevinný, jak tvrdí, ale zároveň při čtení jeho vyprávění tak úplně nevěříte, že Amy zavraždil. I přesto, že se začátek vleče, stejně čtete dál, protože vás zajímá, co se vlastně stalo… Místy se mi zdálo, že je to až takový psychologický rozbor vztahu po pětiletém manželství, protože co si budeme povídat, každé pohlaví má ve vztahu trochu jiná očekávání. Upřímně, až mě děsilo, jak mi byly některé situace povědomé :-D.

Druhá půlka už je napínavější a plná zvratů, které vás nenechají knihu odložit. Fascinující je jednání Amy. Je nejen šílené, ale zároveň s chladnou vypočítavostí promyšlené. Máte pocit, že sledujete komplikovanou šachovou partii, při které vás protivník vždy překvapí několik tahů dopředu promyšleným krokem. A pak tady máme závěr, který jsem opravdu nečekala. Když už jsem začínala tušit, jak to skončí, tak se mi hlavou míhalo: „Ne, ne, ne, to ne, takhle to rozhodně nemůže skončit, to je přece úplně, ale úplně špatný konec, to snad ta ženská musí přepsat!  A co je to ksakru za příběh, který skončí takhle?!“  Doteď si nejsem jistá, zda má vlastně výše zmiňovaná šachová partie vítěze nebo jestli skončila patem.

Autorka rozhodně umí čtenáře překvapit. Musím se přiznat, že většinu zvratů jsem prostě nečekala a knihu jsem četla dál ani ne proto, že by to byla tak bravurně napsané dílo, ale protože mě zajímalo, co dokáže autorka z rozehrané scény vykouzlit za neočekávaný zvrat. Gillian Flynnová má poněkud zvláštní styl psaní, což může zpočátku někoho odradit, i já sama měla namále. Ale pak se do toho začtete a ani vám to nepřijde. Postavy Nicka i Amy jsou tak dobře napsané, že se autorce podařil zajímavý kousek, kdy nedokážete sympatizovat ani s jednou postavou a obě soupeří o to, kdo je vám více odporný – slaboch Nick nebo vypočítavá Amy?

Co mi trochu nesedělo, byli detektivové vyšetřující Amyino zmizení… Zdáli se mi takoví mírní a slušně řečeno neschopní, strašně dlouho jim trvalo než Nicka obvinili a možná i proto mi začátek přišel nesmírně zdlouhavý. Chápu ale, že autorka musela rozehrát scénu a upřímně, v první části mě mnohem více bavily Amyiny deníky.

Máte chuť si přečíst netradiční psychothriller? Máte rádi zajímavé zápletky a překvapivá odhalení? Tak to je kniha přesně pro vás! :-)

Kniha vs. film

Co se týče filmu, měla jsem poměrně vysoká očekávání. Přece jenom pod taktovkou Davida Finchera (režisér filmů Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Sedm atd.) a s 85% na ČSFD.cz to prostě nemohlo být špatné. Přišlo ovšem zklamání. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem knihu dočetla jen pár dní předtím, a film byl poměrně přesná adaptace, ale vůbec mě to nebavilo. Postrádala jsem jakékoli napětí a vtáhnutí do děje. Můj milý, který obětavě až do konce koukal se mnou, sdílí ten samý názor, a to nebyl znalý předlohy.

Zdroj: mrpierc.jecool.net
První půlka se nekonečně vleče, poté následují zvraty a odhalení jedno za druhým. V knize to fungovalo perfektně, ale ve filmu to nějak nebylo ono. Ani konec, který mi v knize vyrazil dech, neoslnil. Přitom se mi zdá, že Rosamund Pike a Ben Affleck se svých rolí zhostili výborně, takhle nějak jsem si Nicka a Amy představovala, dokonce i Neil Patrick Harris ve roli Desiho mi kupodivu sedl, ale jako celek mě to prostě zklamalo.

Co říkáte na knihu a film?

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že nejsem jediná s tímto názorem :-) Lidi kolem mě, kteří film viděli, z něj byli totiž nadšení, tak jsem si říkala, jestli není chyba ve mně :-)

      Vymazat
  2. Mě neoslovila ani kniha, film už vůbec ne. Od knihy jsem díky reklamnímu boomu měla obrovské očekávání a bohužel přišlo zklamání. Asi jsem čekala trochu něco jiného, možná kdybych ji četla jindy... nevím, nesedla mi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě naštěstí reklamní boom naprosto minul (jen jsem věděla, že je podle toho film), takže jsem neměla žádná očekávání. A popravdě zas tak vynikající dílo to není, takže věřím, že nesedla :-)

      Vymazat
  3. Doufám, že si někdy najdu čas, a že knihu přečtu sama a udělám si na ni vlastní názor. Máš moc hezké recenze :)

    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) To je podle mě na recenzích nejlepší, někdo knihu vychválí, jiný zatratí a mě to donutí si ji přečíst, abych si udělala vlastní názor :-)

      Vymazat
  4. Knihu jsem nečetla, ale ve čtvrtek jsem viděla film a strašně se mi líbil. Přesto knihu asi už vynechám.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobře, že se film líbil :-) Je vidět, že každému se opravdu zamlouvá něco jiného :-) A ne že bych tě chtěla od čtení odrazovat, ale myslím, že jakmile znáš všechny zásadní zvraty v příběhu z filmu, tak by tě kniha stejně asi zas tak nebavila :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)