pondělí 28. prosince 2015

J'adore New York: Sladce povrchní romantika

Autor: Isabelle Laflèche
Originální název: J'adore New York
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2013

„Ráno po cestě na náš brunch ve West Village jsem si koupila francouzský Vogue a pak jsme se rozplývali nad novými trendy a smáli se provokativním reklamám.“

Právě jsem dokoukala poslední sérii Sexu ve městě, a pod vlivem seriálu ze života newyorských třicátnic jsem ukořistila román J'adore New York, s podtitulem román o haute couture a rohové kanceláři. Bylo mi jasné, že to asi nebude žádné hlubokomyslné dílo, ale někdy mám prostě chuť nechat se unést nekomplikovaným příběhem. Se Sexem ve městě tato kniha zas tak moc společného nemá, ale na newyorský životní styl v ní narazíte.

Zdroj: eknihkupec.cz
Ambiciózní právnička Catherine Lambertová se stěhuje z Paříže do New Yorku, aby tady dále budovala svou právnickou kariéru v přední světové advokátní firmě. Kromě značného pracovního zápřahu a neustálých šarvátek mezi kolegy a nadřízenými se stíhá spřátelit s kolegou Rikašem, užívat si newyorských nákupů a společenského života, a pochopitelně se i zamilovat do svého bohatého klienta Jeffreyho, který se jeví být šarmantním a perfektním partnerem. Samozřejmě nic není tak dokonalé, jak se na první pohled zdá. Ale Catherine se svým francouzským šarmem nezůstává New Yorku nic dlužna.

Kniha si nic nenalhává, jedná se o poměrně jednoduchou zápletku, ovšem v líbivých kulisách New Yorku a v netradičním prostředí právnické kanceláře. Přiznám se, že o chodu právnické firmy nevím zhola nic, takže nejsem schopna posoudit, nakolik to bylo reálné. Kromě sledování Catherininy kariéry a potíží v práci v pro ni neznámém městě a s despotickou nadřízenou, si samozřejmě užijeme také nákupy, a to ne ledajaké. Jen pro představu, jméno prvního módního návrháře se objevuje už na straně 12 :-).

Kniha mě bavila. Je jednoduchá, oddychová, místy trochu povrchní, a s dostatečnou dávkou romantiky, aby zaujala, ale zase není příliš přeslazená. A vůbec není tak hloupá, jak jsem se domnívala. Jasně, děj je předvídatelný a sladký happyend také, ale vadí to něčemu? Já myslím, že vůbec ne. Tento typ knížek prostě nemůže končit jinak. Proto také tyto knihy ženy čtou, nebo ne?

Catherine je sympatická hrdinka. Není vůbec tak sladkobolně naivní (no, možná někdy trochu naivní je, ale to je v poutech lásky asi každá žena), naopak je cílevědomá, pracovitá, bystrá, se stylem a smyslem pro módu, a navíc vynikající právnička. S takovou hrdinkou nemám žádný problém se ztotožnit. Svou mluvu občas proloží nějakým francouzským slůvkem, abychom nezapomněli, že není ryzí Newyorčanka, ale Francouzka.

Kniha obsahuje méně New Yorku a módy a o to více právničiny než jsem očekávala. Ale i tak si neodpouští taková klišé, jako že každá svobodná obyvatelka New Yorku má svého nejlepšího homosexuálního přítele, nakupuje ve značkových buticích a ve výprodejích módních značek, a chodí na drinky do vyhlášených newyorských podniků. A občas autorka nešetří odbornou obchodní mluvou (co je ksakru opční akciový program a transfer na offshorový účet?), ale pokud nutně netoužíte tomu dopodrobna porozumět, tak to ničemu nevadí, naopak to dodá na autenticitě.

Pokud máte slabost pro New York alá Sex ve městě a chcete nějakou nenáročnou romantiku, dejte knize šanci, nebudete sice o nic vzdělanější, ale báječně si přitom odpočinete :-). A zasníte se, zdali si jednou také vyzkoušíte kostýmek od Diora, či lodičky Christiana Louboutina :-).

Baví vás knihy hemžící se módními návrháři a módním stylem?



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)