středa 4. listopadu 2015

Padesát odstínů šedi: Christian Nuda a Anastasia Naivka

Autor: E. L. James
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2012 

„Pojď, půjdeme do postele, dlužím ti orgasmus.“

Kdysi jsem prohlásila, že takovou blbost nikdy číst nebudu. No a poté, co se mě jedna má kamarádka zeptala, jak můžu tvrdit, že to je blbost, když jsem to nečetla, jsem uznala, že má pravdu, a v knihovně jsem sáhla po tomto ženami tolik opěvovaném bestselleru. Přečetla jsem ho a na základě toho si udělala svůj, teď už opodstatněný, názor. Je to vážně blbost.

Myslím, že děj je většině dobře známý, ale i přesto si neodpustím malé shrnutí. Mladá nevinná studentka Anastasia Steelová potká bohatého a dokonalého muže Christiana Graye a velká láska na sebe nenechá dlouho čekat. Alespoň z její strany. Ovšem Christian Gray zas tak nevinný není, má i své stinné stránky a skrývá nejedno tajemství. Vyžaduje vztah za specifických podmínek, které Anastasii děsí, překvapují a možná i trochu lákají. A koho by tyto podmínky moc zajímaly, tak ať si přečte knihu nebo koukne na film :-).

Zdroj: xyz-knihy.cz
A proč si o knize myslím, že je to pěkná slátanina? Protože je :-). Popravdě řečeno jsem za svůj život přečetla nejednu knihu z tzv. červené knihovny, a mnoho jich bylo na mnohem vyšší úrovni než tahle. Chápu, že je hlavní hrdinka Anastasia sexuálně nezkušená, aby mohla být zaučena skvělým a zkušeným Christianem, ale vážně musí být i tak neuvěřitelně naivní a s prominutím hloupá? Upřímně, občas jsem měla chuť dát jí pár facek, aby se konečně probrala.

 Oba hlavní hrdinové celou knihu de facto řeší podepsání či nepodepsání sexuální dohody s tím, že bez toho jejich vztah nemůže fungovat. Na konci knihy dohoda stále podepsaná není, ale sexu si i tak užívají vice než dost. Až moc. Ne, nejsem žádná puritánka a chápu, že v erotickém románu se asi hlavní postavy nebudou držet za ruce a dávat si pusu na čelo, ale co pět stránek téměř stejný popis dokonalého a úžasného sexu je nuda, nuda, nuda (no vážně, kdykoli se zase schylovalo k aktu, tak jsem si říkala, že už zas? A přeskočila dvě stránky…). Anastasia má orgasmus sotva se na ní Christian podívá, přičemž se pořád dokola tříští na tisíc kousků, no prostě zoufalá nuda. No a mezitím tlachají o ničem, nebo Christian Anastasii ohromuje svým bohatstvím. Nuda.

Kniha se mi opravdu nelíbila a vůbec nechápu, jak se mohla stát bestsellerem. Skvělý marketing nebo úpadek IQ ženské populace?

PS: První jsem viděla film, který je víceméně přesně podle knihy, takže vcelku o ničem (celou dobu jsem s láskou vzpomínala na Pretty woman :-)), ale na to jaká je předloha se toho tvůrci zhostili poměrně šikovně a dá se to přežít :-).

A jak Vám se tento erotický trhák líbil? :-)

2 komentáře:

  1. Skončil jsem u 150. stránky, protože mi přišlo, že je to napsáno až moc jednoduchým jazykem a prakticky je to o jedné a té samé věci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tím jedině souhlasím :-) Já teda statečně knihu dočetla až do konce doufajíc, že objevím, proč je kniha tak oblíbená... Což se nestalo, tak se dalším dílům pro jistotu vyhýbám velkým obloukem :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)