pondělí 23. listopadu 2015

Úvaha ke knize Jak přežít dobu jedovou?

Vzhledem k poslední recenzi si dovolím malou úvahu.

Dříve jsem nějaké škodlivé látky vůbec neřešila, cpala jsem se tím, co mi chutnalo, mazala se tím, co mi vonělo, a říkala si, že když to tak dělají všichni kolem mě, nemůže to být špatné… Ale jak člověk stárne a objevují se otravné zdravotní problémy (a ne, ještě nejsem důchodového věku :-D), tak se člověk začne zajímat. Nejsem příznivce bezhlavého polykání pilulí, takže nejdřív zjišťuji, jestli bych se se svými neduhy nemohla poprat přírodní cestou – rozumějte úpravou stravy, bylinkami, čaji atd.

Zdroj: zena.centrum.cz

Potíže, se kterými jsem se nějakou dobu potýkala, byly hlavně atopický ekzém, padání vlasů, akné, chudokrevnost, nadměrná únava, potíže se zády apod. Vím, nejde o žádné závažné ani život ohrožující choroby, ale přesto dokáží život pěkně znepříjemnit.  A tak se člověk začne zajímat… A zjistí, že bílý cukr, ač tak sladce vábivý, není pro tělo úplná lahůdka, a tak ho vynechá (nebo se o to spíš snaží :-D), pak vynechá bílou mouku, mléčné výrobky, omezí maso, a ze sýromilce závislého na sladkostech se stává skoro vegan se směřováním k makrobiotice :-).

A nejde jen o změnu stravy jako takové, najednou začnete číst etikety a zjišťovat kolik různých „éček“ existuje, a co všechno může obsahovat taková obyčejná sůl či čokoláda, a to nemluvím o nejrůznějších instantních jídlech.

Od stravy jsem přešla ke kosmetice a to bylo další prozření. Zjištění, že za mými problémy s vlasy a pokožkou stojí mezinárodní kosmetické koncerny a jejich voňavé a příjemné krémy, superpěnivé šampony a všemožná zkrášlující líčidla, mně doslova vyrazilo dech. A tak jsem studovala, hledala v  knihách, na internetu a pomalu přešla na čistě přírodní kosmetiku… A po takových objevech najednou přestáváte věřit reklamám a už neluštíte jen etikety v supermarketu, ale i v drogerii.

Zdroj: hercampus.com

Věřím, že každý má zodpovědnost za své zdraví. Neříkám, že žít zdravě je úplně lehké. I když… Vlastně není nic jednoduššího, jen ta změna není lehká. Lidé jsou neskutečně pohodlní a mají plno výmluv, když se jedná o jejich zdraví. Často to bývá právě závažný zdravotní problém, co je donutí se zajímat o stravu a změnit životní styl. A výmluvy typu nemám čas, nemám peníze, nevěřím tomu, je to moc složité, nerozumím tomu, nechci se o to zajímat, neberu. Nejhorší je vidět, že si lidé permanentně stěžují, jak jsou nemocní, tlustí, unavení či vystresovaní, ale když jim člověk navrhne změnu, v žádném případě ji nepřijmou.

Stejně tak je nešťastné, že kosmetickým, potravinářským i farmaceutickým firmám nejde ani tak o blaho či zdraví lidí, ale hlavně o zisk. Čím větší, tím lepší. A že kvůli tomu zveřejní lživou či zavádějící reklamu? Že trochu zmanipulují či zametou pod koberec nepohodlnou studii? Že trošku klamou spotřebitele? Že pak lidé mají rakovinu? No co, vydělá se na tom ještě víc. A státní úřady to tiše tolerují.

Pak holt strčí nějaké peníze do nadací zabývajícími se výzkumem či prevencí rakoviny, připnou si růžovou stužku a jsou z obliga. Ale že by pozměnili složení svých výrobků, nepoužívali zdraví škodlivé látky, věnovali peníze na skutečnou prevenci a osvětu, co se týče zdravého stravování a zdravého životního stylu, to ne. A my se pak divíme, proč je stále více lidí nemocných, v depresích, proč je tolik dětí s postižením…

Zdroj: chillhour.com

Závěrem chci říct, že to, jestli budeme zdraví a v pohodě, závisí hlavně na nás samotných. Pochopitelně nejde jen o stravu a kosmetiku, připočtěme nedostatek fyzického pohybu, stres, pracovní prostředí, psychiku... Je toho samozřejmě více na čem je třeba zapracovat. Vím, že změna není lehká, ale jde to a výsledky se opravdu dostaví :-).

Jak jste na tom vy a zdravý životní styl? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)