středa 22. března 2017

Kniha zrcadel: Pokřivený obraz pravdy

Autor: Eugen Ovidiu Chirovici
Originální název: The Book of Mirrors
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017

„Pokud mám správné informace a ona tu noc opravdu navštívila profesorův dům podruhé, musela odtamtud odjíždět kolem jedné hodiny v noci a ne okolo deváté, jak vypověděl Flynn. Jinými slovy až poté, co byl Wieder napaden...“

Napínavý příběh o lžích, které jsou jen druhou stranou pravdy. O vzpomínkách, které se během času přemění v pouhý pokřivený odraz někdejší reality. O paměti, která je velmi svéhlavá a vrtkavá průvodkyně naším životem.

Zdroj: neoluxor.cz

Literárnímu agentu Peteru Katzovi přistane na stole, nebo lépe řečeno v mailové schránce, část rukopisu od neznámého autora Richarda Flynna. Nástin knihy popisuje Richardův studentský život na Princetonské univerzitě a jeho přátelství se spolubydlící Laurou Bainesovou. Laura je chráněnkou slavného a oblíbeného profesora psychologie Josepha Wiedera. Když ho Laura s profesorem seznámí a on mu nabídne brigádu, která spočívá v katalogizaci jeho domácí knihovny, je Richard na vrcholu blaha. Zaslaná část knihy ovšem končí v momentě, kdy je profesor za záhadných okolností zavražděn. Autor v průvodním dopise svatosvatě přísahá, že se jedná o skutečné události, a Peter Katz ho okamžitě kontaktuje, aby od něj získal zbytek rukopisu, protože jeho literární nos cítí, že tohle bude trhák.

Ale pozdě. Richard Flynn umírá a zbytek knihy není nikde k nalezení. Peterovi to nedá a kontaktuje svého známého novináře Johna Kellera a dá mu za úkol zjistit, co se tehdy událo. A tak se roztáčí soukolí pravd, polopravd a vyložených lží.

Perfektně rozehraný začátek vás zanechává lačných odpovědí na řadu zásadních otázek – kdo profesora zavraždil? Jaký měl motiv? Jak to, že se vraha nikdy nepodařilo dopadnout? Tím si autor E. O. Chirovici ovšem odbyl tu nejnapínavější část a ve zbytku knihy už se mu nepodařilo nastavené laťky dosáhnout a napětí mírně upadá.

Snahu vypátrat, co se tehdy stalo, postupně vyvíjejí tří protagonisté - literární agent Peter Katz, novinář John Keller a vyšetřovatel Roy Freeman, který měl tehdy případ na starost. Na jednu stranu je zajímavé sledovat pátrání prostřednictvím tří různých osob, na druhou stranu to nenabízí žádnou velkou výhodu ani překvapivé zvraty, takže kdyby to vyprávěla jen jedna osoba, vyšlo by to nastejno.

Autor těží z nápadu, že stejný prožitek se vzpomínkami může nápadně lišit, a tak rozehrává psychologickou hru s pamětí, vlastní sugescí a schopností z vědomí vytěsnit traumatické zážitky. Tak jako zrcadlové bludiště dává zdeformovaný obraz skutečna, tak je pro vyšetřovatele velmi obtížné rekonstruovat tehdejších události z osobních vzpomínek podezřelých, které se velmi často liší, dokonce si vyloženě protiřečí. Postupně padají zdi jednoho tajemství za druhým a pod každou odtajenou vrstvou je další dílek skrytý do roušky silných emocí, jako je láska, nenávist, ctižádost, žárlivost. Ostatně, které jiné emoce by měly vyvolat pokřivené vzpomínky, když ne tyto?

Kniha zrcadel je ryzí detektivka, není natolik kulervoucí, aby se dala nazvat thrillerem. Děj je plynulý a vyprávění postupuje poklidným tempem bez nenadálých zvratů. Akce je zde minimum, hybnou silou jsou hlavně dialogy. Jednotlivá odhalení jsou s precizním načasováním dávkována tak, aby nehrozila nuda a čtenářova mysl zůstala stále našponována zvědavostí.

Zápletka je vystavěna převážně na hledání motivu vraždy, pachatel je víceméně vedlejší a konečnému odhalení tak chybí očekávaný „aha moment“. Motiv však není ani udivující, ani překvapivý a tak je konec podivně rozmělněný a knihu zavíráte s pocitem, že jste byli nalákáni na něco, co jste nakonec nedostali. Takže ačkoli se nás E. O. Chirovici snaží zatáhnout do zrcadlového bludiště, Knihu zrcadel bych spíše přirovnala k rozebranému hlavolamu, který se postupně skládá dohromady, málokterá součástka padne napoprvé, ale v momentě, kdy poslední dílek zapeklité skládačky zapadne na své místo, zjistíte, že výsledek neodpovídá očekávání. A to je trochu škoda.

Za možnost si knihu přečíst děkuji knihkupectví Neoluxor, kde si knihu můžete zakoupit (nebo v jejich internetovém knihkupectví zde).

Četli jste? Co na Knihu zrcadel říkáte vy?

2 komentáře:

  1. Juuu na tu se chystam. Je to jedna z knizek co me ve VKC dost zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem fakt zvědavá co na ni řekneš a těším se na recenzi! :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)