pátek 11. listopadu 2016

Hercule Poirot – Povídky: Brilantní detektiv k vašim službám

Autorka: Agatha Christie
Originální název: Hercule Poirot: The Complete Short Stories
Nakladatelství: Euromedia Group, a.s.
Rok vydání: 2016

„Slečna Wheelerová ale přece nebyla zavražděná. Vážně, Poirote -“
„Já vím, já vím. Ale zemřela, Hastingsi. Na to nezapomínejte – ona zemřela. Sepíše závěť a deset dní nato umírá. A jediné dvě osoby, které jsou s ní tou dobou v domě (kuchařku do toho nepočítám), mají z její smrti obě prospěch.“

Kdo by neznal samolibého belgického detektiva, který strká nos, kam nemá, a odhaluje jednu vraždu za druhou? Dámy a pánové, v této knize si Poirotovy ješitnosti a jeho dokonalých malých šedých buněk užijete více než dost.

Agatha Christie tuto postavu poprvé představila v roce 1920 v knize Záhada na zámku Styles. Od té doby uplynulo mnoho let, ovšem příběhy s Herculem Poirotem neztratily nic na své přitažlivosti. Proto se dychtivým čtenářům dostává tato rozsáhlá sbírka povídek, která by svou tíhou mohla klidně sloužit jako vražedná zbraň.


Zdroj: neoluxor.cz


Opravdu věřím, že Hercula Poirota netřeba sáhodlouze představovat. Malý vzrůst, úctyhodný knír, pedantská pořádkumilovnost a především neuvěřitelné logické a dedukční schopnosti jsou pro něj více než charakteristické. Čekáte od detektiva zběsilé běhání, čtení stop či sbírání jasných důkazů? Non, mon ami, to není nic pro našeho hrdinu. Naopak využívá nenápadné vyptávání, všímá si těch nejbanálnějších záležitostí, pak stráví několik hodin přemýšlením a voilà, případ je vyřešen. Pochopitelně se setkáváme i s jeho nepostradatelným společníkem, kapitánem Hastingsem, který se svou prostou myslí a romantickou duší představuje ideální kontrast geniálního detektiva. A samozřejmě také s inspektorem Jappem, který je se vším ihned hotov a často zůstává nabubřelým Belgičanem pokořen.

V knize najdeme přes padesát povídek. Jak poměrně krátké, kde je vše vyřešeno, jen se Hercule pořádně zamyslí, tak i delší, kde si užijeme řadu podezřelých, nekonečné vyslýchání a pořádně zašmodrchanou zápletku. S poslední povídkou s názvem Poirot a záhada na regatě se v českém vydání setkáváme dokonce poprvé.

Autorka se drží víceméně stejného konceptu. Tragická událost, která vypadá původně jednoznačně, se s příchodem detektiva většinou mění v naprostou záhadu se skupinou podezřelých osob, z nichž každá má na kriminálním činu větší či menší zájem. Pak následuje nečekané rozuzlení, kdy vám zůstává rozum stát. Záhadná mrtvola v truhle? Vražda bohatého dědice? Rodová kletba? Nenadálá sebevražda? Nic z toho nezůstane dlouho tajemstvím před dychtivým zrakem (a hlavně mozkem) Hercula Poirota. Odhaluje tak lidská dramata, tajné vztahy a choulostivá rodinná tajemství, které ve střetu s brilantními malými šedými buňkami neobstojí.

Musím přiznat, že pro detektivky tohoto typu mám slabost. Není třeba žádných krvavých scén ani moderní techniky, vše se odehrává jen v náznacích a v rozhovorech s podezřelými. Sebetriviálnější odpověď může být vodítkem a stopy jsou tak nepatrné, že si jich nevšimne ani soustředěný a vnímavý čtenář. Vše je vyřešeno pronikavou myslí a dokonalou dedukcí a ať přemýšlíte, jak chcete, odhalení je vždy překvapivé. Příběhy jsou to zajímavé, napínavé, svým způsobem geniální a je radost je číst. Agatha Christie si rozhodně zaslouží obdiv a je právem nazývána královnou detektivek.

Jediná drobná výtka, kterou mám, se týká řazení povídek. Chápu, že vydavatelství se snažilo zachovat chronologii toho, jak vycházely, ale povídky s téměř totožnou zápletkou v knize hned za sebou vedou k tomu, že se čtenář u druhé povídky vyloženě nudí (např. Plány k ponorce a Podivná krádež). Ale i přesto je tato kniha nutnost a opravdovým potěšením pro všechny milovníky tohoto svérázného chlapíka. A to bez debat.

Za příjemné chvilky strávené s mým oblíbencem děkuji knihkupectví Neoluxor, kde knihu můžete zakoupit (nebo v jejich internetovém knihkupectví zde).

Jaký je váš detektivní favorit? :-)

2 komentáře:

  1. Agatha Christie je parádní spisovatelka. Mám ráda její knihy i filmy dle ní natočené. Nicméně nejlepší je pro mě Deset malých černoušků :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že Agatha Christie je boží spisovatelka, na knihy nedám dopusit a na filmy bych mohla koukat pořád dokola, hlavně představitel Hercula, David Suchet mi k němu perfektně sedí :-) Mně asi nejvíc oslovila Vražda Rogera Ackroyda, ještě teď si vzpomínám, jak jsem při odhalení vraha zůstala naprosto konsternovaná, to se jen tak nějaké knize nepovede :-D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)