středa 12. října 2016

Navždy Provence: Povídky z místa, kde se zastavil čas

Autor: Peter Mayle
Originální název: Toujours Provence
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2013

„Ten výrazný vinařský slovník na mne učinil téměř stejně velký dojem jako vína sama – robustní, živočišné, svalnaté, dobře stavěné, masité, smyslné, divoké – sklepmistr se ani jedinkrát neopakoval. Zajímalo mě, jestli už se tak narodil, s touhle schopností básníka, nebo jestli denně před spaním opakoval slovíčka.“

Chcete vědět, jak najít ty nejlepší lanýže? Jak si správně vychutnat pastis? Chcete slyšet zpívající ropuchy? Zajímá vás, jak to vypadá na francouzské přehlídce psů? A jaký je typický provensálský jídelníček? Nuže, nalijte si skleničku toho nejlepšího vína, které doma najdete a pojďte se začíst do příjemně odpočinkové knížky, ze které dýchá pohoda, klid a hlavně nadšení z jídla a ze života.

Zdroj: kosmas.cz

Tato kniha volně navazuje na první díl Rok v Provence (recenze zde). Autor opět nahlíží do zvláštností a svéráznosti malebného jihofrancouzského venkova a zvídavému čtenáři předkládá jím zaznamenané střípky a kuriozity z pobytu v Provence, které popisuje ve formě krátkých povídek. Jak už je u Petera Mayleho obvyklé, tak nenechá spát ani vaše chuťové buňky a servíruje jim ty nejlepší laskominy a nápoje, které na provensálském stole můžete najít. Někdy mi to přijde až kruté, když si po kapitole, kdy autor s nadšením popisuje pětichodový neodolatelný oběd s lákavými deserty a mnoha vybranými víny, jdu připravit zeleninový kuskus :-D.

Z knihy dýchá poklid, harmonie a také jistá shovívavost k rušnému životu běžného smrtelníka, neboť v Provence se prostě nespěchá, na vše je dost času a kdyby se vás někdo snažil popohnat, je to považováno za tu největší nevychovanost. Pokud bych knížku měla srovnat s předchozím dílem, musím uznat, že Rok v Provence mě asi bavil více, neboť některé situace už jsou mi tak trochu známé. Ale i tak obdivuji, jak autor dokáže vyprávět o relativně všedních věcech s jemným vtipem a laskavou nadsázkou. Některé povídky sice trochu postrádají pointu, ale rozhodně to vyváží mírný úsměv, který vám po dočtení každé kapitoly zůstane na tváři.

Každopádně mi provensálský styl života učaroval a těším se až se tam jednou vypravím. Běda, jestli zjistím, že si to autor všechno vymyslel :-D.

Četli jste něco od Petera Mayleho? Lákají vás knihy s francouzskou tématikou?

2 komentáře:

  1. Ahoj. Krásný článek :-) Tuhle serii mám celou a mám jí moc ráda. Autor má krásný styl psaní a bavil mě třeba i Dobrý ročník. Knihy s touhle tématikou vyhledávám ráda a pak třeba i toscánksku. To je také moc hezké čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Taky mám celou sérii, jen si třetí díl nechávám až na mě padne podzimní splín a já budu potřebovat zvednout náladu :-D Ale moc se na něj těším :-)
      Dobrý ročník se mi taky líbil, ale četla jsem ho už docela dávno, tak si úplně nepamatuju podrobnosti.
      A taky mám tuhle tématiku moc ráda, ještě mě na polici čekají knihy sice od jiných autorů, ale s názvy Toskánská vinice a Piknik v Provence, takže doufám, že se dočkám něčeho podobného :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)