Autor:
Peter Mayle
Originální
název: A Year in Provence
Nakaldatelství:
Argo
Rok vydání:
2013
„Všude kolem všichni jedli. Trhovci zdarma
nabízeli k ochutnání kousky pizzy, růžové odkrojky šunky, kousky salámu
s bylinami, kořeněného zelenými zrny pepře, malé kostičky oříškového
nugátu. Dietářova vidina pekla.“
Představte
si, že sedíte před venkovským domem, zasněně hledíte do záplavy levandulového
porostu, v ruce držíte orosenou sklenku toho nejlepšího vína z vaší
vlastní vinice a necháte se unášet pocitem naprosté zahálky... Jestli vám to připomíná
scénu z filmu Dobrý ročník,
jste na správné stopě :-).
Neboť za stejnojmennou knižní předlohou stojí tentýž autor jako v případě tohoto prvního dílu volné trilogie. Peter
Mayle je původem Angličan, ale už nějaký ten pátek žije ve francouzské
Provence a své zážitky s místními usedlíky sepsal do nesmírně zábavné
knížečky.
Název
koresponduje s obsahem knihy. Autor skutečně mapuje průběh typického roku
v této jihofrancouzské oblasti, kapitoly odpovídají jednotlivým měsícům
roku. Každé období je pro provensálské starousedlíky něčím významný, ať už se
jedná o vinobraní, sběr lanýžů, turistický útok v letních měsících či
období zimních mrazů. A nedejbože kdybyste odmítli respektovat jejich zvyky a
tradice. Obyvatelé malé vesnice na jihu Francie jsou totiž svérázní, sví, ale
zároveň neskutečně sympatičtí lidé.
Předem
upozorňuji, že číst tuhle knihu s prázdným žaludkem se nevyplácí. Věřte
mi, já to zkoušela a slintala jsem u toho jako bernardýn :-D. Autor
s láskou k vlastnímu žaludku a s neuvěřitelnou rozkoší popisuje
hostiny, obědy a pozdní večeře sestávající se z mnoha chodů a nejrozličnějších
francouzských laskomin. Křehkým salátem, sýry a rozpečeným chlebem máčeným
v olivovém oleji počínaje a lanýži a vybraným vínem konče. Z knihy
získáte neodbytný pocit, že pobyt na francouzském venkově je vlastně jen série
vynikajících jídel a marně se snažíte pochopit, jak je možné, že tito lidé neváží
aspoň dvě tuny.
Ostatně celý
život spisovatele působí velice poklidně, vláčně a téměř až lhostejně.
Každodenní pohodu čas od času přeruší jen vskutku osobití sousedé (případně
jiní obyvatelé vísky) či starosti s přestavbou domu, neboť místní řemeslníci
jsou sice odborníci na slovo vzatí, ovšem spolupráce s nimi vyžaduje
pořádnou nálož trpělivosti.
Kniha se čte
nesmírně dobře, jednotlivé příběhy jsou veselé, mají pointu i vtip a není třeba
se čtením pospíchat. Čtení si doporučuji užít do posledního písmenka. Vše je
popsáno s humorným nadhledem a nesmírnou láskou k jídlu, tradici a
vlastně všemu podivně francouzskému. Takže si otevřete skleničku vína a knihu
si vychutnejte stejně, jako si Peter
Mayle vychutnává pobyt na jihofrancouzském venkově.
Četli jste
některou z knih Petera Mayleho? Také ve vás vyvolávají nutkání se
okamžitě přestěhovat do Provence? :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)