středa 5. července 2017

Červnové (ne)čtení

Počet přečtených knih za tenhle měsíc je žalostný. Výmluvou mi budiž to, že jsem dva týdny strávila u rodičů, kde jsem s nohama v bazénu a vychlazeným melounem v ruce nějak neměla náladu číst cokoli delšího než časopis. Objevila jsem hromadu starých čísel časopisu Téma a v rámci rozšíření si obzorů jsem je přelouskala všechny. Mám pocit, že tolik rozhovorů s nejrůznějšími známými i neznámými osobnostmi jsem nepřečetla snad nikdy :-D.

Ale i tak se moje knihovnička rozšířila o řadu zajímavých knížek, na některé už došlo,  na některé ne, ale pojďme se na ně podívat...


Svou atmosférou a autorovým spisovatelským umem mě okouzlil Kouř od Dana Vylety (recenze). Naprosto originálním nápadem a zpracováním zase kniha Bez šance od Neala Shustermana (recenze). Dalším přírůstkem je Kosmonaut z Čech, všemi oslavovaný román českého emigranta Jaroslava Kalfaře. Mně osobně bohužel vůbec neoslovil a poněkud nenadšenou recenzi si můžete přečíst zde. Jinak se mi doma usídlily takové novinky jako je druhý díl Havraních kruhů od autorky Siri Pettersen s názvem Plíseň, temná fantasy Řád zlomených křídel od Aliette de Bodardové, melancholický román o lásce Na konci samoty od Benedicta Wellse a také kniha o stravování a zdraví Oprawme se od Stanislava Skřičky.


Také jsem oprášila své novoroční předsevzetí přečíst alespoň jednu knihu měsíčně v angličtině (které vzalo za své hned v únoru :-)). Ulovila jsem v antikvariátu Eat Pray Love od Elizabeth Gilbert. Viděla jsem stejnojmenný film, který za moc nestál, ale na knihu se těším a rovnou ji beru na dovolenou, abych se do ní bez otálení pustila.



3x Richard Skolek

Richard Skolek, autor například románu Moudré z nebe (recenze) přišel se zajímavým experimentem. Jako první z českých autorů poskytl své tři knihy volně ke stažení. Dle jeho slov chce zjistit, zdali něco takového může v naších podmínkách fungovat a jestli to bude mít nějaký vliv na čtenost a prodejnost jeho knih. Nápad se mi líbí a jsem zvědavá na odezvu. Zmíněné knihy si můžete zcela zdarma a legálně stáhnout na stránkách Městské knihovny Praha zde nebo přímo na autorových stránkách zde.

Statek u Merlina a Plzeň

Tip na výlet pro rodinky s dětmi, které v Praze, co se týče zvířat, zakopnou maximálně tak o psa na vodítku (a o bažanty, kteří nám courají pod okny, nekecám) doporučuju Statek u Merlina nedaleko Berouna. Mají tam všechna možná domácí zvířata, dají se pohladit, krmit, děti se můžou projet na poníkovi a pro ty, které už zvířátka nebaví, je tam fajn hřiště. Na půldenní výlet ideální. Plánovali jsme pak jet do Berouna na oběd, jenže děti v autě usnuly těsně před cílem, tak jsme dojeli až do Plzně :-D. Já tam nikdy nebyla, ale musím uznat, že je to moc pěkné město, navíc zrovna probíhaly historické slavnosti a Mezinárodní folklorní festival, takže o zábavu bylo postaráno. Za navštívení určitě stojí i katedrála sv. Bartoloměje a vyhlídková věž.


Autoškola

Nevídané, neslýchané, po roce jsem s odřenýma ušima dodělala autoškolu a teď se chodím koukat na čerstvý řidičák, nádhera :-). Řeknu vám, že dělat autoškolu v Praze je fakt o nervy (zvlášť když ve vás nedřímou žádné excelentní řidičské schopnosti a s orientací je to taky bída), pěkně jsem si nadávala, že jsem si řidičák neudělala v době, kdy mi bylo sladkých osmnáct a na semafory a tramvaje se jezdilo do Ostravy :-D.  Ale jsem fakt šťastná, že jsem to zvládla, a teď se budu jen modlit, ať moji bezhlavou jízdu všichni zúčastnění přežijí :-D.

Sestřina promoce

Má milovaná sestřička dokončila vysokou školu a já se tak vydala na její krásnou promoci. Studovala v Olomouci, které bylo i mým studentským městem a docela na mě padla nostalgie. Procházet místy, kde jsem zažila nejeden zásadní okamžik svého dosavadního života, kde mě potkaly věci veselé i smutné... Já vím, asi zním, jak stoletá babka, ale stejně... Nemáte to taky tak? :-) Jo a nebyla bych to já, abych cestou nevlezla aspoň do jednoho knihkupectví, v tomto případě do antikvariátu. A dodávám, že celá rodina šla nadšeně se mnou a nemohla jsem je dostat ven :-D.

Jaké zážitky a knihy potkaly v červnu vás? :-)

11 komentářů:

  1. Na Kosmonauta se teprve chystám - naopak Plíseň jsem stihla pořídit a už i přečíst, ta se mi hodně líbila. :)
    Jinak pěkné zážitky! S tou autoškolou - je mi devatenáct a odmítla jsem ji. Zcela s čistým srdcem, neboť já a odhad - no, občas ani neodhadnu, jak se s košem prádlem vejdu do dveří, a pak jsem bouchnutá. Takže auto u mě vážně ne-e. :D
    https://jaderna-knihomolka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však já se taky u zkoušek nacpala proti obří dodávce, přišlo mi, že místa dost a pak mi to strašně vytkli, že prý jsem málem sejmula zrcátko a že se nemám cpát, kam se nevejdu :-D A Plíseň už jsem rozečetla, jde to rychle a zatím dobrý :-)

      Vymazat
  2. Pro mě červen katastrofa :D zkouškové, tancování , vystupování a na čtení nezbyl čas. Závidím toho melouna :D:D
    Jinak mě zaujal Richard Skolek. Já pro něho recenzovala knihu a strasne se mi líbila. Jejo nápad je parádní a je vidět, ze píše rád a ne pro peníze... ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No joo, zkouškové, to chápu, že pak nezbyl čas :-D A jestli k tomu ještě tančíš, tak to musíš mít hodně náročné, tak je třeba si to o prázdninách vynahradit!! :-D
      Mně se právě Skolkův styl taky líbí a tohle mi přijde jako skvělý nápad, tak jsem moc zvědavá, jaký to bude mít ohlas :-)

      Vymazat
  3. Wau, tak tento mesiac si mala poriadne nabitý. U mňa bolo zas veľa skúšok a takmer nič som nestihla, no keďže som všetky úspešne spravila, nemám sa na čo sťažovať :)

    Veľká, mega GIVEAWAY o nádherne voňajúci balíček

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluju k úspěšnému složení zkoušek! :-) Jo, to si ještě živě pamatuju, jak bylo zkouškové, tak všechno ostatní šlo stranou... Ale teď je třeba si to vynahradit a dohonit všechno, co ti během zkouškového uniklo :-)

      Vymazat
  4. Plisen mam rozectenou a Rad zlomenych kridel uz na me taky ceka. Kosmonauta si chci poridit. Ohledne autoskoly, ridicak nemam ale jsem faaakt rrozhodnuta na to letosni leto vlitnout! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, pak dej vědět, jak se dotyčné knihy líbily :-) Joo, teď zjišťuju, že řidičák je fakt docela užitečná věc, jen už bych ráda přeskočila do fáze, kdy budu zkušená a klidná řidička :-D Teď je to pro mě akorát stres :-D

      Vymazat
  5. Plisen mam rozectenou a Rad zlomenych kridel uz na me taky ceka. Kosmonauta si chci poridit. Ohledne autoskoly, ridicak nemam ale jsem faaakt rrozhodnuta na to letosni leto vlitnout! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Z knih znám jen Kosmonauta a toho jsem nečetla a ani se nechystám. :)
    Jinak co se týče autoškoly - taky jsem dělala v Praze před rokem a něco a na poprvé. Byla jsem fakt šťastná - můžeš si u mě přečíst (pod štítkem Co se děje kolem mě) :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super článek o autoškole :-) Sice po roce, ale i tak gratuluju, v Praze je to fakt dřina :-D Jo, trefit na Magistrát byla opravdu výzva, já tam úplně zabloudila a nakonec jsem musela pronásledovat dva lidi, co vypadali, že jdou taky na testy :-D Ale na druhou stranu i já oceňuju, že se teď nebojím vyrazit do centra Prahy (teda bojím, nejsem vyježděná, ale i tak tam jezdím), což většina lidí, co dělali autoškolu jinde, ano..

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)