středa 7. června 2017

Májové počtení

Květen byl na blogu velmi ospalý měsíc. Částečně za to může krásné počasí (konečně!) a částečně moje dvě děti, které bojkotují veškerý spánek, a na psaní tak nezbývá čas :-).

Co jsem tedy přečetla? Parádní a pozitivně laděnou knihu Tři na cestě od Davida Nichollse (recenze), na prázdninové čtení jako dělaná. Asi tisíc let opožděná za ostatními jsem přečetla Harryho Pottera a Prokleté dítě. Zpočátku jsem byla nadšená z návratu do dobře známého světa, ale ve výsledku jsem zklamaná. Příliš sentimentální, nanicovaté, zkrátka nic bez čeho bych se nedokázala obejít. Za pozornost také stojí psychologický thriller Ví o tobě od Sarah Pinborough (recenze), milostný trojúhelník a jedno děsivé tajemství za druhým, věřte, že se pak těžko usíná.

Taky jsem konečně přečetla Ódinovo dítě od Siri Pettersen. Bylo načase, druhý díl Plíseň je tady, tak můžu vesele pokračovat. Dále se mi do ruky dostal první díl české steampunkové trilogie Pelyněk od Daniela Tučky (recenze) a rozhodně můžu doporučit. Výborné dobrodružství tak trochu ve stylu Julese Vernea, střet technických vymožeností a magie, intriky a mocenské boje, to já můžu. A momentálně čtu Elénium, skvělou epickou fantasy od Davida Eddingse, rytíři bez bázně a hany, ztracený klenot, překrásná královna, zbraně řinčí, kouzla jiskří, paráda :-). Jen je to dost rozsáhlé, takže na jiné knihy nějak nezbývá čas.



Perfektní obálka - autor Tomáš Kučerovský

Svět knihy

Poprvé jsem navštívila Svět knihy. Nemám tedy srovnání s minulými ročníky, ale moje dojmy jsou převážně pozitivní. Tolik knih na jednom místě je prostě dokonalost :-D. Ano, také se mi nelíbil vydýchaný vzduch a horko, ale dalo se to přežít. Naštěstí jsem se udržela a odnesla si jen pár knih pro mou drahou polovičku (pár fantasy paperbacků na čtení do metra) a knihy pro děti. Ale rozhodně mě uchvátila atmosféra a nadšení nakladatelů a knihkupců, kteří s láskou prezentovali nové i starší tituly, množství přednášek na nejrůznější témata a prostě všeobecná pohoda. Každopádně se těším zase za rok.



Výlety

Hezké počasí mě vyhání ven, takže frekvence výletování se postupně zvyšuje a já se snažím trávit venku co nejvíce času (zčásti taky proto, abych unikla tomu bordelu, co se mi doma dělá :-D).

Křivoklát
Krásný hrad a ještě krásnější okolí. Byli jsme i na prohlídce, pak okoukli okolí a zbytek dne trávili v křivoklátském lesoparku, kde se vyřádily děti.



Průhonický park
Moc pěkná procházka, zvlášť teď, když všechno kvete a naprosto omamně voní. Je to nádhera a kdyby nás nevyhnala bouřka, tak tam snad bloudíme doteď.



Naučná stezka Srbsko
Dost bylo courání po parcích a hradech, šlo se na výšlap. Ehm, se dvěma dětmi (a s hromadou nezbytných věcí od svačin až po náhradní oblečení) je to trochu přehnané, ale dali jsem si 11 km okruh (zkuste si jít víc, když jedno dítě nechodí a druhé ujde tak půlku :-D) po přírodní rezervaci Karlštejn, utekli tak z Prahy před vedry, navštívili Svatého Jana pod Skalou, vypili asi hektolitr vody z tamějšího pramene a zakončili to nanukem a pivem v autokempu Srbsko s výhledem na Berounku. Krása. Jo a celou dobu výletu jsme měli vzorně zaparkované auto s dokořán otevřenými dveřmi. Ehm... Nikdo nic neukradl, auto zůstalo, my jsme pěkný paka a obyvatelé Srbska zřejmě echt poctiví :-).

Podél Berounky :-)

A protože je synek zjevně po mamince, chodíme na výlety s knihou :-D.


Svátek

Jo jo, v květnu jsem také oslavila svátek a ani bych se tím nechlubila, ale dostala jsem naprosto roztomilé puntíkaté ponožky, které za chlubení rozhodně stojí :-D. Kdo by mi je záviděl, na Vuch.cz se dají koupit (a kdo nechce fusekle, mají tam nádherné peněženky). A pár dnů po mně slavil synek a tomu jsem dělala naprosto božský raw dort. Ach, ten byl fakt dokonalý (obzvláště chutí, ale kupodivu i vzhledem :-D).




A jaký byl váš květen? :-)

10 komentářů:

  1. Musím říct, že Prokleté dítě jsem ještě nečetl a po všech těch zklamaných názorech se mi do toho ani nechce. Prostě už to není plnohodnotný díl. Ódinovo dítě mám ve čtečce, jen si musím udělat čas. Nějak nestíhám (a to vychází samé pěkné kousky). Jdu si přečíst tu recenzi ne Pelyněk. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prokleté díte opravdu není plnohodnotný díl a dle mého zkrátka za moc nestojí. Jo jo, nestíhání moc dobře znám, taky si Ódinovo dítě muselo počkat :-D A Pelyněk je fakt povedený, doporučuju :-)

      Vymazat
  2. Prokleté dítě jsem četla už loni v angličtině. Šíleně jsem se těšila, ale ve výsledku to bylo spíše zklamání. Ódinovo dítě se mi líbilo a snad si už příští týden pořídím i druhý díl (ale stejně nevím, kdy ho přečtu, zatím mám doma rozečtenou jednu tísic stránkovou bichli). Jinak pěkné fotky a tipy na výlety - přiznám se, že okolí Prahy moc neznám a nikdy jsem tam po hradech moc nebylo. Takže to teď snad o prázdninách napravím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Já právě okolí Prahy taky moc neznám (pocházím z Moravy), ale docela mě to objevování zajímavých míst a krás Středočeského kraje baví, takže už mám spoustu tipů, kam se podíváme příště :-)

      Vymazat
  3. Jee proklete dite :) a jjee sirri a odinovoo diite :) ctenarskz velkmi doobry mesic :)vyletovani super scchvaluju v tomhle pocasi bomba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, čtenářsky si rozhodně nemůžu stěžovat :-D A souhlasím, že v tomhle počasí je pobyt venku ta nejlepší volba :-D

      Vymazat
  4. Prokleté dítě jsem nečetla a ani číst nebudu. Není to do Rowlingové, není to román a na netu mám miliony lepších fanfikcí na tento známý svět :)
    Svět knih budu muset příští rok také navštívit! Neustále o něm slyším :)
    Jinak super ponožky a co se týče dortu - sbíhají se mi sliny! :D
    A výlety schvaluji!!! Miluji výletování :))

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za milý komentář :-) Joo, s Prokletým dítětem mi nezbývá než souhlasit, kdybych nebyla tak zvědavá, tak si to taky nechám ujít :-) A Svět knihy rozhodně doporučuju, doteď jsem o něm také jen slýchala, ale už si ho ujít nenechám :-D

      Vymazat
  5. Tak to jsi toho stihla poměrně hodně. Líbí se mi, zr si takhle najdeš cas i na čtení!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na knihy se čas najde vždycky! :-D To už raději obětuju spánek než dobrou knihu :-D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)