čtvrtek 19. ledna 2017

Hygge – tajemství spokojeného života: Cesta k dokonale prožitým okamžikům

Autorka: Louisa Thomsen Britsová
Originální název: The book of Hygge: The Danish art of living well
Nakladatelství: Euromedia Group, a.s., edice Esence
Rok vydání: 2017

„Hygge je oslavou spontánnosti a upřímnosti, je to krok vpřed k životu, který je skutečný a nevyumělkovaný. Není možné jej přivolat naaranžováním dokonalé scény nebo vystavět pečlivě prostřeným stolem. Podstata hygge je v semíncích našich záměrů a vykvete nebo uschne v závislosti na tom, s jakou velkorysostí jsou tato semínka zaseta.“

Dánové jsou údajně nejspokojenějším národem na celém světě. Co stojí za jejich pocitem naplnění a souznění s životem, ať už je jakýkoliv? Odpovědí je hygge, prožitek sounáležitosti, přítomnosti pohodlí a domáckosti. Tahle kniha je průvodcem, jak si tento téměř magický a zároveň neuchopitelný stav přivést do našeho domova a života.

Zdroj: knizniklub.cz

Představte si sami sebe, jak se díváte na západ slunce hrající všemi barvami, procházíte se pod hvězdami za teplé letní noci, grilujete s přáteli, zachumlaní pod dekou si čtete svou oblíbenou knihu nebo jak si vychutnáváte šálek lahodné kávy. Rozlévá se vám na tváři zasněný úsměv a chtěli byste to prožívat teď a tady? Pak jste se právě na chvíli přiblížili významu hygge.

 Tento pojem není úplně snadné definovat, Dánové o něm mluví jako o stavu, který zahrnuje pocity jako je útulnost, pohodlí, uvolnění či naprosté blaho. Není vázáno osobou ani místem. Můžeme to prožívat sami i s přáteli, doma i venku. Záleží jen na nás. Jedinou hranicí je čas, většinou jde jen o relativně krátké okamžiky, kdy je třeba zapomenout na starosti a problémy každodenního života a přítomnou chvíli si náležitě plnými doušky vychutnat. A vůbec nevadí, že jde o zdánlivě banální věc jako je posezení v příjemné kavárničce. Jde hlavně o náš postoj a vnímání.

„Hygge prožíváme různě a v různých časech – při společném jídle, projížďce na kole, při popíjení vína u vody nebo když si vychutnáváme cigaretu u otevřeného okna nad rušnou ulicí. V některých dnech hygge znamená pouze zavřít dveře před vyrušením, ležet spolu v posteli a nic neříkat, pouze odpočívat v pohodlí a vzájemnosti.“

První část knihy rozebírá původ slova hygge a snaží se nechápavému čtenáři, kterému je dánský způsob života zcela vzdálený, vysvětlit, co se pod tímto pojmem vlastně skrývá. Navádí nás, kde tento blažený stav najít a jak si to vychutnat, a zároveň poukazuje na to, co se s ním v žádném případě neslučuje.

Pokud byste čekali, že kniha obsahuje přesný a podrobný návod, jak do svého života hygge přivolat, budete zklamáni. Obsahuje spíše inspiraci a nadhazuje příklady, s čím vším může souviset. Můžeme to totiž vnímat všemi smysly. Skrývá se v pohledu na květinu za oknem, v praskání dřeva v krbu, v doteku příjemné látky pohodlného oblečení, ve vůni čerstvě vypraného prádla či v kousku babiččina jablečného koláče. Zaměřuje se převážně na prožívání, rozhodně nemá nic společného s konzumním materialismem. To, co se vám kniha snaží předat, je dokonalé procítění každého okamžiku. Stejně tak oslavuje upřímnost a vyvaruje se veškerého pokrytectví a povýšenectví.

Pro ty, kteří jsou zvyklí, že knihy podobného typu jsou proloženy zvýrazněnými tipy a rámečky s konkrétními radami, to bude trošku těžkopádné čtení, neboť se jedná o víceméně souvislý text, proložený citacemi řady významných osob, které k tématu měly co říct. Ale pokud vytrváte, po dočtení se dostaví uvědomění, že život je vlastně krásný a plný nádherných okamžiků, které stojí za to si vychutnat.

Kniha nemá za cíl vyloženě změnit náš život, ale spíše změnit naše vnímání každodenních malých radostí a pokud se nám to podaří, bude spokojenost tou nejlepší odměnou. Pokud se vám zdá, že váš život je poněkud monotónní a plný těžkostí a nevíte si rady s tím, jak to překonat, zkuste si knihu Hygge – Tajemství spokojeného života přečíst. Nejenže se dozvíte něco málo o skandinávské kultuře, ale třeba zjistíte, že ač si to neuvědomujete, je váš život přece jen hyggelig (= plný hygge).

Za příjemné hygge chvilky strávené s touto knihou děkuji knihkupectví Neoluxor, kde knihu můžete zakoupit (nebo v jejich internetovém knihkupectví zde).

Je vám tenhle způsob života sympatický? Umíte si dokonale vychutnat chvilky pohody a klidu?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)