sobota 16. ledna 2016

Dárek z pravé lásky – 12 zimních políbení: Vánoce, zima a láska

Sestavila: Stephanie Perkinsová
Originální název: My true love gave to me – Twelve holiday stories
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015

„A pak, když se Štědrý večer změní v Boží hod, se očekávání stane skutečností. Já a Ben si dáme polibek s příchutí kakaa a šlehačky, v němž je naděje, štěstí a vzrušení.“

Období Vánoc je pro mě časem, kdy si pouštím své oblíbené vánoční filmy, které by v jiném období absolutně postrádaly smysl. Ale co už nějaký ten rok skutečně postrádám, je kniha s vánoční tématikou. Taková, kterou si můžu číst uvelebená pod vánočním stromečkem, když za okny padá sníh a ze které doslova čiší vánoční atmosféra. Dle anotace jsem usoudila, že by tou pravou mohla být právě tato kniha. Sice jsem si ji pořídila a přečetla až po Vánocích, ale vzhledem k tomu, že zrovna napadla hromada sněhu, to vůbec nevadilo a musím říct, že dokreslit atmosféru se knížce povedlo skvěle :-).

Zdroj: cooboo.cz
Jak název napovídá, kniha obsahuje 12 povídek od dvanácti světoznámých autorů žánru young adult (např: Rainbow Rowellová, Jenny Hanová, Holly Blacková…) na téma zima, Vánoce a láska. V povídkách nakoukneme do Santovy dílny na severním pólu (Najdeš mě podle polárky), zjistíme, co se stane, když dojde k výměně letenek (Betlémská hvězda), prožijeme několik novoročních oslav (O půlnocích), zapojíme se do tvorby vánočního představení (Kyblíky s pivem a jezulátko), navzájem si pomůžeme s hlavními hrdiny během newyorské bouře (Andílci ve sněhu), zaskočíme za Santu (Váš záskok za Santu) a nakoukneme pod pokličku ryzí vánoční restaurace (Vítejte ve Vánocích, CA).

Také zažijeme velkolepou silvestrovskou oslavu, kterou navštíví několik netradičních hostů (Krampuslauf), vybereme ten správný vánoční stromek (To je Yulský zázrak, Charlie Browne), prožijeme magickou proměnu (Dívka, která probudila snílka), zjistíme, že sněžení na Boží hod není jen tak (Dáma a liška) a že i v tom nejzapadlejším univerzitním kampusu lze najít spřízněnou duši (Cos to sakra provedla, Sophie Rothová?). A tím vším se pochopitelně prolíná láska. Láska za časů zimních a vánočních.

Tato kniha je prostě kouzelná. Dává pocit, že v období Vánoc se dějí zázraky, plní se přání - ta vyřčená i ta tajná, a že potkat v tomto období bytost, která tak úplně nepatří do našeho světa, není zas tak nemožné. Roztomile slavnostní je i obálka knihy, která se mi opravdu moc líbí. Co mě ale v knihkupectví trochu zarazilo, jsou růžové okraje stránek (proboha proč?), které dávají pocit, že jde o literaturu určenou partě holčiček ze třetí třídy :-).

Hlavní hrdinové jsou pochopitelně mladí lidé (co taky čekat od autorů young adult literatury), ale naštěstí se nejedná o žádné unylé nanynky a namachrované chlapce, jsou to všechno sympatičtí mladí hrdinové, kteří to často v životě nemají lehké a jsou to právě Vánoce a láska, která otevře jejich srdce a která jim pomůže najít správnou cestu životem.

Povídky jsou opravdu zdařilé, a kvalitativně velice vyrovnané, nemůžu říct, že by se mi nějaká vyloženě nelíbíla. Mně osobně se nejvíce líbily povídky Andílci ve sněhu a To je Yulský zázrak, Charlie Browne, nejslabší mi naopak přišla povídka Betlémská hvězda.

Jsem si vědoma toho, že tento článek rozhodně není nezaujatý, protože Vánoce beznadějně miluju a uctívám, ale z příběhů opravdu čiší kouzlo zimy a Vánoc. Lidé se milují, objevují kouzlo v nich samých i v tom druhém a každé přání dojde svého vyplnění. Zjistíte, že věřit se vyplácí a o půlnoci vás klidně může navštívit Santa :-). Všechny povídky jsou nesmírně pozitivní, romantické, ale zároveň vtipné a občas i mírně k zamyšlení. Ano, některé povídky jsou tématicky velmi podobné, kluk a holka na sebe narazí o vánočním čase, zamilují se a končí to polibkem či příslibem věcí příštích, ale myslím, že to vůbec nevadí. O to přece o Vánocích jde, nebo ne? Věřit, že láska je magická, krásná, a že vydrží věčně. A že není hezčího dárku, než je polibek pod jmelím :-).

Jaká je vaše oblíbená vánoční kniha?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)