pátek 29. září 2017

Itálie, Toskánsko – po stopách Roberta Langdona a Ference Mátého

Když jsme letos plánovali dovolenou a nemohli jsme se rozhodnout, kam vyrazíme, zabodla jsem v zoufalství prostě prst do mapy. A tak jsme skončili v Toskánsku :-).

Chtěli jsme jet k moři, ale mě nebaví jenom tak ležet u vody a ráda se jedu podívat po městech a památkách v dané lokalitě. Ukázalo se, že Toskánsko je pro takovou dovolenou přímo ideální :-). Letěli jsme do Pisy, se dvěma malými dětmi a dvěma ještě menšími kufry. Nechtěli jsme totiž připlácet za zavazadlo a kupodivu jsme se celá rodina sbalili do dvou příručních zavazadel, včetně balíku plen a několik pytlíku kaší – ať žije minimalismus! :-D (sice jsme pak chodili víceméně v jednom oblečení, ale co už :-D). A do cílové destinace Calambrone jsme se dostali pronajatým autem (které jsme si půjčili na celý týden, takže pak nebyl problém sbalit děti, svačinu a někam vyrazit).

Ubytování bylo moc fajn, přes booking.com jsme si našli apartmán s kuchyní a dvěma ložnicemi. Navíc bylo hned u pláže a cestou na pláž bylo i krásné dětské hřiště, takže spokojenost veliká. Jeli jsme v září, takže počasí bylo příjemné, ale žádná velká vedra se nekonala (což bylo skvělé, protože mazat dvě děti opalovákem a honit je s čepicí a slunečníkem, ať nemají úžeh, je peklo), moře bylo ale teploučké, a tak bych se dokázala nechat houpat ve vlnách klidně i hodiny.










           A když počasí nebylo zrovna extra koupací nebo se nám nechtělo povalovat se na pláži, vyrazili jsme poznávat krásy Toskánska:

Florencie

Nádherné město, plné památek a historie (a taky turistů). Bohužel jsme si s dětmi netroufli dovnitř do památek, takže určitě bych se sem jednou chtěla vrátit a všechno si to znovu projít, ale dojem, který tato toskánská metropole zanechává, je nezapomenutelný. Katedrála Santa Maria del Fiore, Palazzo Veccchio... Připadala jsem si, jak kdybych se ocitla v Brownově Infernu :-D. Mají tady taky skvělou zmrzlinu, rozhodně doporučuju podnik La Carraia, jejich příchuť tmavá čokoláda hravě strčí do kapsy i naše Angelato (paní mě při pohledu na synka upozorňovala, že to není vhodné pro děti, protože je příliš intenzivní, což sice byla, ale i tak mi půlku sežral :-D), nicméně nejlepší italskou příchuť vyhlašuji slanou pistácii :-).

Santa Maria del FIore


Palazzo Vechcio

Ponte Vecchio















Lucca

Městečko, plné pro Itálii typických uliček, kostelíků,zmrzliny (jak jinak :-D) a lenivé italské atmosféry.















San Gimignano

Úžasné malebné městečko přímo dýchající středověkou historií uprostřed ještě malebnější toskánské krajiny. Zelené kopce s vinicemi, sem tam kamenná usedlost, pokud jste četli Toskánskou vinici od Ference Mátého, myslím, že se realita od knihy příliš neliší :-). Zdálky vypadá jako pohádkový hrad a při procházení místních uliček máte pocit, že jste se vrátili o několik století zpět. Dominuje mu několik věží a výhledy z hradeb za návštěvu rozhodně stojí.

Není to krása? :-)

Prý nejlepší zmrzlina na světě! :-)






Marina di Pisa

Jak napovídá název, je to opravdu marina, tudíž tady kotví nejrůznější lodě a jachty. Kolem dokola vede moc pěkná promenáda a když jsem se tam byli podívat, foukal zrovna velký vítr, takže moře se vzdouvalo, vlny se tříštily o hráze a bylo to krásné dramatické :-).






            Pisa

Město, které jsme samozřejmě nemohli opomenout navštívit, proslulou šikmou věž jsem si nechtěla nechat ujít. Ovšem stavovali jsme se tady až chvíli před odletem, tak už nebyl čas projít všechno, ale věž a kafe jsme zvládli :-D.




Dovolená se nám vydařila, nesmírně jsme si to užili a Toskánsko rozhodně stojí za navštívení. Kde jste byli v létě vy? :-)

5 komentářů:

  1. Nádherné fotečky! A ty olivy všude! Musela to být úžasná dovolenka :-)

    A je fakt, že Brown popisoval Florencii tak pěkně, že člověk měl pomalu dojem, že už tam sám byl :-)

    Bebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :-) Jo, ty olivovníky se mi taky strašně líbí, na střídačku s vinicemi je to prostě dokonalá krajina :-D A souhlas, Dan Brown umí člověka pořádně nadchnout, mám zálusk i na Řím a Benátky, no, myslím, že jsem v Itálii rozhodně nebyla naposledy :-D

      Vymazat
  2. Nádherné fotky, vypadá, že jste si to parádně užili! Snad jsi stihla na pláži i přečíst nějakou tu knížku :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Jasan, na knihu taky došlo, přečetla jsem skvělého Půlnočního sokola od Davida Gemmella (2. kniha Rigantské ságy) a Big Little Lies od Liane Moriarty, takže i z knihomolského hlediska to byla uspokojující dovolená :-D

      Vymazat
  3. Taky jsme byli vloni v Itálii s 1,5 letou dcerou a byla to nádherná dovolená. Bylo to úplně jiné, lepší, než když jsme jezdili jenom sami s manželem. Bylo na ní vidět, jak je u moře nadšená. Nemohli jsme jí odtrhnout z mokrého písku :-) . Nakoupila jsem jí spoustu nového, pěkného oblečení z https://www.tamaiti.cz/ a bohatě by bývalo stačilo, kdybych jí vzala jenom plavky :-D . Letos toho tak musím sbalit míň.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)