úterý 7. března 2017

Temnější tvář magie: Alternativní města a jeden sympatický čaroděj

Autorka: Victoria Elizabeth Schwabová
Originální název: A Darker Shade of Magic
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2016

„Vždyť o těch světech vůbec nic nevíš,“ pokračoval, ale z jeho hlasu se postupně vytrácela bojovnost.
„Ale vím,“oponovala mu rozjařeně. „Máme Nudný Londýn, Kellův Londýn, Slizký Londýn a Chcíplý Londýn,“ odpočítávala na prstech. „Vidíš? Jsem bystrá žačka.“

Na tuhle knížku jsem si dělala zálusk už od prosince. Pak jsem si přečetla jednu negativní recenzi a usoudila, že to není kniha, bez které bych nemohla žít. Stejně si ale ke mě cestu našla a teď jí tu nevšímavost vynahradím veskrze pozitivním článkem, protože si to bez debat zaslouží. Zcela mylně  jsem si myslela, že se jedná o prvotinu V.E. Schwabové. Vůbec ne, autorka ma na svém kontě již několik knížek a k Temnější tváři magie si cestičku propsala například sérií Archiv nebo Můj anděl strážný.

Není jen jeden Londýn, jak ho známe, ale hned čtyři. Červený, kde to hýří magií, Šedý, kde magie naopak téměř vymizela, Bílý, který je skrz naskrz zbídačený a Černý, který je doslova padlým městem. A existují pouze dvě osoby, které se mezi těmito alternativními městy mohou svobodně procházet. Kell, kterého využívá královský dvůr Červeného Londýna a Holland, který je naopak sluhou vládců Bílého Londýna. Oba jsou poslední žijící Altari, mágové krve a kromě nich se přes zavřené dveře nesmí dostat z města do města ani smítko prachu.


V momentě, kdy se ke Kellovi dostane silný magický artefakt z Černého Londýna v podobě kamene, je mu jasné, že je v parádním průšvihu. Je třeba ho vrátit zpátky a to znamená podstoupit smrtelné nebezpečí a možná se vůbec nevrátit. K tomu se připlete mladá zlodějka Lila, následník červeného trůnu Rhy a Kell má co dělat, aby dal svět zase do pořádku a zachránil své město před zkánosnou vůlí černého kamene.

Tak tohle mě vážně bavilo. Čtyři alternativní pohledy na nám dobře známé město mi přišly jako docela neotřelý nápad. I když se čtyři zdá být docela hodně, autorka je dokázala tak báječně odlišit, že se ani chvíli necítíte zmateni. A to se cení. Je to tak trochu ztřeštěná honička a tak trochu pohádkový boj dobra se zlem, ale dohromady to funguje bezvadně.

Kell je klaďas jak vyšitý, sice trpí neúctou k pravidlům, které s gustem porušuje, ale to je sympatičtější. Holland je naproti tomu záporák až do morku kostí, využívá lstí a čirého násilí, aby dosáhl zkázy a zmaru. Jsou poslední dva žijící Antari, jeden dobrý, druhý zlý, něco jako jin a jang, Dr Jekyll a pan Hyde, světlo a tma, eh, myslím, že chápete, jak to myslím :-). A k tomu Lila, zlodějka bez rodiny a domova snící o pirátské kariéře, která se nebojí naskočit do rozjetého dobrodružství a která Kella usměrňuje správným směrem. Jistě vás napadne, že tady to začíná zavánět romantikou, jak tak bývá v young adult románech zvykem. Victoria Schwabová je ovšem skvělá, že si svůj pohádkový příběh nenechala rozmělnit v ucajdanou romanci a spokojila se jen s nějakou tou pusou a to ještě jen tak mimochodem.  

Příběh se autorce opravdu zdařil. Je čtivý, děj je opravdu poutavý a vlastně docela jednoduchý. Žádné hlubokomyslné filozofování, jen parádní dobrodružství. Zkrátka a dobře, je to velmi zábavná knížka pro mladší fantasy čtenáře, takže ji můžu jen doporučit a brousím si zuby na pokračování v románu Setkání stínů, který nakladatelství Argo chystá na duben letošního roku.

Už vám Temnější tvář magie prošla pod rukama? Co vy na ni? 

4 komentáře:

  1. Na tuhle knížku jsem narazila už před nějakým časem a mám ji dokonce napsanou na seznamu, ale asi mě nezaujala natolik, abych jí věnovala nějaké nadměrné množství pozornosti. Upřímně řečeno jsem doteď ani pořádně nevěděla, o čem je. Čtyři Londýny? Hned mě napadlo, že to bude splývat, ale jak tak čtu, očividně s tím problém nebyl. Hrdinové vypadají taky sympaticky - jak jen to v rámci možností a záporáků jde, samozřejmě - a že kniha nepřekypuje romancí, to mi nevadí už vůbec.
    Na tvoje čtecí doporučení už jsem párkrát dala a zatím jsem nikdy nebyla zklamaná, tak uvidíme :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, taky jsem se bála, že čtyři Londýny budou splývat a bude to hodně zmatené, ale vůbec ne. Jako není to žádná náročná četba, člověk musí brát v potaz, že cílovka jsou opravdu spíš náctiletí, takže je to dost jednoduché, taková pohádka pro dospělé, ale mě to hodně bavilo. Víc než její novinka Divoká píseň. Zkus to a uvidíš, jak se ti to bude zdát :-).

      Vymazat
  2. Právě jsem ji dočetla a moc se mi líbila, zvlášť ty různé světy, rovnováha magie a skutečně málo romantiky. Souhlasím s tebou :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, Victoria Schwabová zkrátka umí napsat zábavnou knížku a absence romantiky je tak skvěle osvěžující, že doufám, že jí to vydrží i v dalších knihách :-)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)