úterý 24. ledna 2017

Griša – Světlo a stíny: Temnou budoucnost světlonošem zvrátíš

Autorka: Leigh Bardugo
Originální název: Shadow and Bone
Série: Griša (1.)
Nakladatelství: Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2017

„Natáhl se a dotkl se Morozova náhrdelníku, dlouhé prsty roztáhl podél hrubé kosti, pak jimi sklouzl na můj krk, jel nahoru, až mi jednou rukou sevřel obličej. Projel mnou odpor, ale také jsem z něj ucítila tu jistou, omamnou sílu. To, že má nade mnou pořád takovu moc, ve mně vyvolalo nenávist.“

Grišové jsou elitní skupina „mágů“, kteří ovládají precizní umění Malé vědy. Neobvyklé nadání jedné z nich by mohlo zachránit svět. Ale co když se do toho vloží chamtivost a touha po moci? Potom dostaneme výborný fantasy příběh plný intrik, dobrodružství a tajemství, který se odehrává v netradičních „ruských“ kulisách.

         
Zdroj: fragment.cz        
         
Kdysi mocné a prosperující království Ravka protíná Vrása stínu, nehostinná a temnotou zahalená pustina, kde žijí bestiální volkry. Setkáváme s Alinou Starkovou, sirotkem a vcelku bezvýznamnou armádní kartografkou, která u sebe při přechodu Vrásy ve snaze zachránit život svému příteli z dětství Malovi objeví neočekávané schopnosti. V tu ránu se její život kompletně změní. Zjišťuje, že je výjimečně nadaná griša zvaná světlonoš, dostává se do hlavního města a do společenství ostatních mocných grišů. Ovšem nového života v luxusním paláci, kde jí volný čas  naplňuje nelehký výcvik a komplikovaný vztah k hlavnímu grišovi Temnyjovi, si moc dlouho neužije. Jedna zrada a její nadání se zdá být spíše prokletím.

Alina je zpočátku až neuvěřitelně naivní a ohromená bohatstvím, do kterého najednou spadla. Slepě důvěřuje všem a všemu, ale naštěstí se z ní postupně stane neohrožená bojovnice a hrdinka, kterou jen tak něco nezaskočí. Její souputník a věrný přítel z dětství Mal je sympaťák se vším všudy, presně ten typ chlapíka, kterého by ženská část čtenářstva chtěla mít za dlouhého a nebezpečného putování po ruce, za zády, anebo pod dekou. Jiný kalibr je Temnyj, druhý nejmocnější muž v zemi, který zahalen ve své černě keftě a s charismatickým vzhledem, imponujícím chováním a duší tak temnou jako jeho jméno, zamotá hlavu nejedné krásné griše.

Griša – Světlo a stíny od autorky Leigh Bardugo je první díl young adult fantasy trilogie, která nás zve do fascinujícího světa grišů a moci. Autorka se při tvorbě reálií zcela očividně inspirovala carským Ruskem. Velkolepé paláce, kde šlechta žije v nadbytku a naproti tomu chudí poddaní. Nehostinná Sibej zase nápadně připomíná vyhnanství Sibiře a Temnyj jako kdyby z oka vypadl černokněžníkovi z ruských pohádek. Postavy se honosí jmény jako je Žeňa, Naďa či Michail, a kdyby to náhodou stále někomu nebylo jasné, tak ruská slovíčka v textu musí trknout každého.

Co si budeme povídat, námět pracující s ideou sirotka, u kterého se čistě náhodou ukáže, že je zcela výjimečným a důležitým pro záchranu světa, už tady byl několikrát. Ovšem díky netradičnímu systému magie a komunitou grišů s jejich přísnou hierarchií, to přesto působí celkem zajímavě a čtenář je ochoten nenápaditý ústřední motiv odpustit. Stejně tak vnímám i hrozící milostný trojúhelník, který naštěstí autorka nenechala zvrátit v nejubožejší klišé a se ctí z něho vybruslila.

Palec nahoru dávám za čtivost a svižné odsýpání děje, který je nakonec kupodivu docela nepředvídatelný. A v závěru se autorka postarala o to, že čtenář zůstane nenasycen a okamžitě chce do ruky další díl, a to nejlépe ihned. Pokud máte chuť se začíst do zdařilého příběhu, který v sobě ukrývá kapku temného tajemna, drobet dobrodružství, kousek napětí, střípek romantiky, ale hlavně pořádnou dávku zábavy, jen do toho.

Za příjemné chvilky strávené ve společnosti grišů děkuji knihkupectví Neoluxor, kde knihu můžete zakoupit (nebo v jejich internetovém knihkupectví zde).

Jaká fantasy série oslovila v poslední době vás? :-)

4 komentáře:

  1. Mně osobně Griša nepřišla tak dobrá, spíš mi to přišlo průměrné a právě že klišé, ale autorčina druhá série ze stejného světa - Six of Crows, to je jiná! A vzhledem k tomu, že se ti Griša očividně líbila více než mě, máš se rozhodně v Six of Crows na co těšit! :)
    Ale trochu umírám z toho jména Žeňa. :D Když je člověk zvyklý na jeho anglickou variantu Genya, je pro něho něco takového šok. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za doporučení, určitě se po Six of Crows poohlédnu! Dobré fantasy není nikdy dost :-)
      Ještě že jsem neznala originál, to by mi teda taky pěkně nesedělo :-D Někdy ty překlady jsou fakt za trest :-)

      Vymazat
  2. O knihe som už počula a vyzerá zaujímavo, upútal ma najmä ten systém mágie a mágov, síce miestami je to také trošku klišé, ale rada by som si ju niekedy prečítala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, místy je to fakt klišé, ale i tak je to zábavné čtení, které za to stojí :-).

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)