neděle 15. května 2016

Oliver Twist: Viktoriánská sondáž do hlubin lidské duše

Autor: Charles Dickens
Originální název: Oliver Twist
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o (edice Omega)
Rok vydání: 2015
Překladatelka: Mary Dolejší

„Přál bych mnohému dobře živenému filozofovi s ledovou krví a kamenným srdcem, v němž se jeho potrava a pití mění v žluč, aby mohl vidět Olivera Twista, jak polyká s chutí maso, kterým pohrdl pes.“

Byly doby, kdy jsem se knihám zavánějícím povinnou četbou a čtenářským deníkem vyhýbala velkým obloukem, a to i přesto, že literatura patřila mezi mé oblíbené předměty. Jenže jak stárnu, tak klasice přicházím na chuť a zjišťuji, že většina děl je do osnov české literatury zařazena právem. Abych tedy dohonila, co jsem svou hloupostí a předsudky zameškala během školních let, čas od času sáhnu po nějakém vyloženě klasickém díle. Tentokrát má ruka padla na Olivera Twista. A i když jsem k němu přece jen přistupovala s mírnými předsudky a myslela si, že to bude nezáživné čtení, vůbec tomu tak nebylo a já si čtení Olivera Twista poměrně užila.

Myslím, že všem, kdo prošli školní lavicí, je děj docela známý, ale stejně si neodpustím malé shrnutí. Oliver Twist je sirotek, jeho matka zemřela při porodu, otec je neznámý. Chudák Oliver přežívá ve farním chudobinci, kde je život věru nelehký. Dostane se k učení k majiteli pohřebního ústavu, ale posléze se mu podaří utéct do Londýna. Ovšem bez přátel a příbuzných je odsouzen k bídnému životu na ulici. Z nedostatku jiných možností se přidá k partě zlodějů, kteří se z nevinného Olivera snaží vychovat kapsáře. Osud je k Oliverovi poněkud nepříznivý, ale nakonec se přece jen vše v dobré obrátí a Oliverovi je nakonec dopřáno vyrůstat se ctí a důstojností hodnou člověka.

eshop.knihydobrovsky.cz
   
       Charles Dickens je představitelem směru zvaného realismus. A to pochopitelně dokládá i jeho dílo. Setkáme se zde se všemi vrstvami společnosti, jak s tou nejchudší spodinou (obyvatelé chudobince, zlodějská parta), tak i se sluhy a hospodyněmi, a v neposlední řadě také s představiteli vyšší vrstvy (pan Brownlow, paní Maylieová…).

S postavami si Dickens vyhrál. Oliver je vyobrazen jako nevinné dítě, které i přesto, že má nelehký osud, si svou nevinnost a ryzí povahu zachovává. Nakolik je tohle reálné, posuďte sami :-). Velmi zajímavou a skoro až komickou je postava farního sluhy Bumbleho. Je pokrytecký, toužící po penězích a bohatství, tyranizuje všechny kolem sebe, a přesto uvrtá sám sebe do tenat manželství, ve kterém nakonec pyká za všechny své nekalosti. Útlocitná a křehká hrdinka Rose Maylieová mi naopak trochu připomněla hrdinky románů Jane Austenové. Velmi kontrastní je postava Nancy, se kterou se Oliver setkává ve zlodějské partě. Navzdory svému ubohému osudu a povaze otrlé podvodnice se prokáže jako dobrá duše, která svými skutky nejednou zachrání Oliverův osud. Obecně všechny Dickensovy postavy jsou věrně a podrobně vyobrazeny, se svými ctnostmi i nešvary. Každá je svým způsobem reálná a nese charakteristické rysy své společenské vrstvy.

Jediné, co mě trochu zarazilo, byl závěr, který byl malinko překombinovaný a dosti nereálný. Tedy, abych byla přesná, líbil se mi, protože obecně mám ráda dobré konce a osudem těžce zkoušený Oliver si to rozhodně zasloužil, ale nějak jsem si říkala, že takhle by se to rozhodně stát nemohlo.

Ovšem až velmi reálné byly kulisy příběhu. Charles Dickens je vyobrazuje přesně, jak prostředí ve kterém žijí ti nejchudší, jejich bídu, ubohost, špínu, mizernou morálku a boj o pouhé přežití, tak i společnost bohatých s jejich uhlazeností, vybraným chování, velkorysostí, a někdy i trochou naivity. Dle autorova popisu si lze téměř živě představit Londýn v devatenáctém století. Jeho velkolepost i bídu. Reálné je to více než dost, skoro jsem měla sama pocit, že sedím v místnosti oblečená v roztrhaných hadrech za svitu jediné svíčky, chvěji se chladem a v žaludku mi kručí, což byla za tehdejších časů každodenní realita chudiny, tedy pokud měli to štěstí a měli střechu nad hlavou. Nic veselého. O to pozitivněji působí závěr a šťastné znovushledání postav.

Celkově vzato je Dickensův román poměrně čtivý. Upřímně čekala jsem suchopárný a těžkopádný román a nic takového se nekoná. Dokonce je příběh místy okořeněn autorovými často až sarkastickými komentáři a poznámkami, které mě opravdu pobavily :-). Oliver Twist je dle mého názoru jedna z knih, kterou se vyplatí si přečíst. Netvrdím, že z ní budete vyloženě uneseni, ale konečně pochopíte, proč se o něm učíme v hodinách literatury :-).

.            Četli jste nějaký Dickensův román? Líbil se vám? 

2 komentáře:

  1. Děkuju moc za tenhle článek, konečně někdo, kdo píše taky o knižní klasice :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych se klasice věnovala víc, ale nějak ve mně pořád přetrvává to stigma školní povinnosti, takže to beru hezky pomaličku :-D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velikou radost :-)